Debitorkartotek

Et debitorkartotek viser alle virksomhedens debitorer og gør det nemmere at holde styr på og administrere disse.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 06/01/2021

Dinero har et super enkelt og overskueligt kunde- og leverandørkartotek som findes på fanen “Kontakter”.

Hvad er et debitorkartotek?

I korte træk er et debitorkartotek et system, der kan holde styr på dine debitorer – altså dem, der skylder dig eller din virksomhed penge. I et debitorkartotek er samtlige debitorer opdelt individuelt. Du kan derfor gå ind og søge på enkelte debitorer og dermed få adgang til specifik information, som der ønskes om den pågældende debitor.

Mange har tendens til at blande et debitorbogholderi med et debitorkartotek. Kartoteket viser virksomheders skyldnere på overskuelig vis og sørger for, at alt data er samlet i et system, hvor det altid kan tilgås ganske nemt og hurtigt.

Hvad er formålet med debitorkartoteket?

Formålet med et debitorkartotek er altså at holde styr på debitorer i forbindelse med fakturering og generel bogføring. Derfor kan de enkelte debitorer splittes op individuelt og søges på. Formålet er at gøre arbejdet for virksomheden lettere og hurtigt kunne danne sig et overblik over nødvendige informationer angående debitorer.

For store virksomheder er det vigtigt at have et system som dette, der kan lagre alt den information. Som er essentiel for virksomhedens fortsatte eksistens. Systemet er samtidig sikkert modsat papirarbejde, hvor dokumenter let kan forsvinde. I et debitorkartotek er alt information gemt, til du sletter det.

Hvem har brug for et debitorkartotek?

Om et debitorkartotek er nødvendigt, er en subjektiv vurdering, der skal foretages af den enkelte virksomhed. Hvorvidt det er nødvendigt afhænger af, hvordan virksomheden er vant til at bogføre og ligeledes antallet af debitorer. For mindre virksomheder uden eller med begrænset antal debitorer vil det være overflødigt med et debitorkartotek.

Der findes også virksomheder, der slet ingen debitorer har, men udelukkende kreditorer, hvor det ligeledes vil være overflødigt. Hvis der er tvivl omkring nødvendigheden af systemet, og du selv står med overvejelser, er det en god ide at rådføre sig med en revisor, der har indsigt i den pågældende virksomhed. Find lokal revisor her.

Debitorbogholderi eller debitorkartotek?

Et debitorbogholderi handler i korte træk om, at du holder styr på dine kunder i et overskueligt system, hvor der altid er let tilgængelighed. Et debitorbogholderi benyttes af samtlige virksomheder, der udsteder fakturaer.

Virksomheder, der modtager kontant betaling, altså i form af kontanter eller kortbetaling, fører ikke et debitorbogholderi, men de benytter sig i stedet som oftest af et debitorkartotek, som er mere aktuelt i den forbindelse.

Hvad, der er mest aktuelt for din virksomhed i forhold til IT-systemer, er noget, som du bør rådføre dig med en revisor omkring.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram