Hvad er kontanter?
De penge, som du har i din tegnebog, er kontanter. Kontanter er med andre ord rede penge. Når du i en butik bliver spurgt, om du vil betale med kontanter, så bliver der fisket efter, om du vil betale med penge fra din pung eller et andet betalingsmiddel.
Det bliver mere og mere almindeligt slet ikke at have mønter og sedler på sig, men i stedet et eller flere betalingskort.
Der er mindst lige så mange penge i omløb, som der altid har været. Men i dag foregår en stor del af pengestrømmen elektronisk i form af blandt andet MobilePay eller via betalingskort. Hører du til en af dem, der altid har kontanter på dig, eller en af dem, der stort set aldrig har dem mellem fingrene?
Hvis du giver større pengegaver til fx dit barn, skal du betale gaveafgift.
Hvor kommer kontanterne fra?
Det er Nationalbanken, der forsyner vi danskere med mønter og sedler. Det er Nationalbanken, der styrer hvor mange kontanter, der skal være i omløb i det danske samfund. Og det er dem, der trykker på knappen, hvis der skal udstedes flere mønter og sedler.
Når der er trykt nye penge, er det næste led i kæden bankerne. Det er de danske bankers opgave at distribuere kontanterne fra Nationalbanken til vi forbrugere.
Det foregår på den måde, at vi kan gå i banken og hæve penge på vores konto og således få nogle af de nye mønter eller sedler i hænderne.
Hvem bestemmer hvordan kontanterne skal se ud?
Nationalbanken arbejder tæt sammen med Økonomi- og Indenrigsministeriet, og sammen afgør de blandt andet, hvordan den danske krone skal se ud – og hvordan femmeren, tieren, tyveren og alle vores sedler skal se ud.
Der er absolut intet overladt til tilfældighederne, når nye sedler og mønter bliver designet. Der er en høj grad af symbolik på hver eneste mønt og seddel.
Alternativer til kontanter
Hvor kontanter tidligere var den klart mest anvendte betalingsform, er der i dag høj konkurrence på feltet. Mange af os har sjældent kontanter mellem fingrene, men bruger i dag andre former for betalingsmidler.
Din tegnebog er formentlig også fyldt med øvrige betalingsmidler som eksempelvis diverse betalingskort. Hvis du er oppe i alderen, har du måske også eller har haft et checkhæfte, som du også har kunnet anvende som betalingsmiddel.
Skal du betale penge tilbage til en ven, som du har lånt penge af, gør du det måske via MobilePay, og handler du på nettet, gør du nemt brug af et af dine betalingskort.
Heller ikke engang i busserne er betalingen længere forbeholdt kontanter. Her kan du nu også checke ind med et rejsekort, hvorpå pengene for billetten bliver trukket elektronisk.
Læs mere om udtrykket kontanter i regnskabs-øjemed