Debitor

En debitor dækker over en virksomhed eller en person, der skylder penge væk til en kreditor, der har penge til gode. Har du en debitor, betyder det altså, at denne person eller virksomhed skylder dig penge.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 02/10/2023


Hvad er en debitor?

En debitor dækker over en instans, i form af en virksomhed eller en person, der skylder penge til en kreditor. I teorien betyder det, at betegnelsen ville kunne bruges i mange sammenhænge, men begrebet bruges typisk i en regnskabsmæssig forstand, når der er tale om et kunde-/leverandørforhold.

Hvis du eksempelvis har lånt penge til en bil, vil du stå som debitor, imens banken vil stå som kreditor. Normalt vil det være sådan, at du så har faste aftaler såsom betalingsbetingelser, renter og lignende.

Hvad sker der, hvis en debitor ikke betaler?

Det sker en gang imellem, at en debitor ikke betaler, selvom de får flere rykkere, og hvis det skulle ske for dig, så skal du selvfølgelig vide, hvad du skal gøre. 

Du kan nemlig sende sagen videre til inkasso, som dermed får ansvaret for at inddrive pengene til dig. Inkasso er ofte en advokat eller et inkassobureau.

En virksomhed agerer både som debitor og kreditor

Typisk vil det være sådan, at du som virksomhedsejer både agerer som debitor og kreditor på en og samme tid, fordi du både køber og sælger til andre.

Virksomhedens debitorer er kunderne, fordi de skylder virksomheden penge. Virksomheden kan desuden selv stå som debitor, hvis den eksempelvis har lånt penge til en lagerbeholdning af banken. Dermed vil banken stå som kreditor.

Hvad er et debitortab?

I årsregnskabet skal du hensætte det beløb, som du regner med at tabe på dine debitorer. Typisk vil det dreje sig om tab på personer eller virksomheder, som trods flere rykkere ikke har været i stand til at betale dig de penge, som du har haft til gode.

Du skal huske på, at du ikke kan medregne dette beløb, hvad angår den skattemæssige del af dit årsregnskab. Det kan du først gøre, når der er tale om et konstateret tab.

Debitor Registret – hvad er det?

Det er som altid vigtigt, at du overholder dine betalingsaftaler med dine kreditorer, da du ellers kan risikere at ende i Debitor Registret – Danmarks næststørste skyldnerregister – kun overgået af RKI.

Er du registreret i RKI eller Debitor Registret, vil du få utrolig svært ved at handle på kredit. Det kan både være i forhold til at købe en ny mobiltelefon på kredit eller i forhold til større ting, som eksempelvis at optage nye lån.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er registreret i Debitor Registret eller ej, så behøver du ikke være nervøs. Der er oplysningspligt over for alle, der ender i registret, hvorfor du ville have fået besked, hvis du var blevet registreret deri.

Gør hvad du kan for at undgå at blive registreret i Debitor Registret eller RKI. Og det gør du bedst ved at sørge for at overholde dine aftaler med dine kreditorer.

Varedebitors omsætningshastighed

Varedebitors omsætningshastighed er et vigtigt nøgletal. Det fortæller dig nemlig, hvor hurtige dine varedebitorer er til at betale dig det, de skylder. Hvis de gør det hurtigt, er kredittiden lav, og dermed er omsætningshastigheden omvendt høj. 

Nøgletallet fortæller dig med andre ord, hvor god du er til at få dine tilgodehavende hjem, så du har en sund likviditet

Det er modsætningen til kreditorernes omsætningshastighed, som fortæller, hvor længe en virksomhed har kredit hos en anden virksomhed. Her er det en fordel, når omsætningshastigheden er lav, da det betyder, at du har dine penge længst muligt.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Debitor

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram