EAN- og GLN-nummer – Hvad er det?

Et EAN-nummer (European Article Number), er et nummer, som alle offentlige institutioner skal have. For at få et EAN-nummer, skal man tilmeldes GS1 Danmark og betale et årligt abonnement. Selvom navnet inkluderer ”European” kan du sagtens benytte det i hele verdenen.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 07/02/2024

Skal du sende en EAN-faktura til det offentlige eller andre? Intet problem, det kan du sagtens klare direkte i Dinero.

Hvad er et EAN-nummer?

Et EAN-nummer og et GLN-nummer er teknisk set det samme. Det oprindelige EAN (European Article Number) har nemlig også international betydning i dag, og systemet er således blevet udvidet fra Europa til hele verden. Da det ikke længere kun dækker Europa, benytter man internationalt set navnet Global Location Number og forkortelsen GLN.

Inden for de danske grænser benytter man fortsat betegnelsen ‘et EAN-nummer’, da det er det mest udbredte og kendte udtryk for nummeret i Danmark. Men skulle det være helt rigtigt, burde man teknisk set kalde det et GLN-nummer.

Du kan modtage digitale fakturaer fra både det offentlige og andre virksomheder, hvis du har et EAN-nummer.

Alle EAN-numre er knyttet til en indehaver, og det består af 13 cifre. De 13 cifre skal skrives i en uafbrudt talrække, når nummeret skal angives i forbindelse med en fakturering.

Hvornår benyttes det?

EAN-nummeret er nødvendigt, når en virksomhed skal foretage en e-fakturering til det offentlige. Uden EAN-nummeret er det ikke muligt at fakturere den offentlige institution. Derfor er det altså centralt, at man kender EAN-nummeret på den offentlige institution, som man måtte udføre et stykke arbejde for.

Det kunne eksempelvis være en vinduespudser, der pudser kommunens vinduer hver fredag. Det stykke arbejde som vinduespudseren udfører hver fredag, kan han ikke opkræve kommunen for, hvis han ikke kender EAN-nummeret til kommunen .

Hvis du leder efter et EAN-nummer til en virksomhed eller det offentlige, har vi lavet en oversigt til dig. Du finder oversigten her.

Hvordan får en institution sit EAN-nummer?

Som nævnt er det et krav, at alle offentlige institutioner har et EAN-nummer. Derfor er det da også centralt at vide, hvordan man som offentlig institution får et EAN-nummer.

Nummeret tildeles af den overordnede myndighed, der er den region eller kommune, som virksomheden har sin beliggenhed i.

Kan private virksomheder også få et EAN-nummer?

Flere og flere private virksomheder har fået øjnene op for, at det kan være en stor fordel at få et EAN-nummer, da der er en lang række fordele forbundet med det. I Danmark er det virksomheden GS1, der tildeler private virksomheder EAN-numre.

En af de helt centrale fordele er, at der er store besparelser, og de fysiske fakturaer er en æra, der er slut med EAN-nummeret. Bogføringen bliver da også simplificeret, og når vi på samme tid kan være med til at skåne miljøet, så er der mange plusser ved løsningen.

Vær opmærksom på, at det ikke er gratis, og at prisen udregnes ud fra virksomhedens årlige omsætning. Derfor vil der altså være forskel på, hvad to virksomheder kan erhverve sig et EAN-nummer til rent prismæssigt.

Men for flere virksomheder viser det sig, at det giver både besparelser og fordele at få et EAN-nummer.

Oftest stillede spørgsmål

Den nemmeste måde er ved at bruge en fakturaservice som Dinero, der samarbejder med Sproom, som gør det muligt at sende EAN fakturaer. Du kan læse mere her om hvordan du sender en EAN faktura gennem Dinero.

Som gratis bruger har du 5 gratis EAN udsendelser i Dinero. Når du ikke har flere gratis udsendelser skal du købe Dinero Pro for at udsende EAN direkte fra Dinero – alternativt kan du afsende dem gennem gratis igennem Sproom. Se hvordan under punkt 5. her.

Som privat virksomhed kan du sagtens få et EAN-nummer, men det er langt de færreste, som vælger at få et.

I 2023 koster et EAN-nummer mellem 500 kr. og 1.500 kr.. Prisen afhænger af omsætningen i din virksomhed.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram