EAN nummer

Et EAN nummer, også kendt som et European Article Number, er et nummer, som alle offentlige institutioner skal have.

  • Læsetid: 2 minutter

  • Sidst opdateret 07/05/2021

Skal du sende en EAN-faktura til det offentlige eller andre? Intet problem, det kan du sagtens klare direkte i Dinero.

Hvad er et EAN nummer?

Et European Article Number har også i dag international betydning. Systemet er nemlig blevet udvidet til hele verden, og da det ikke længere kun dækker Europa, benytter man internationalt set navnet Global Location Number og forkortelsen GLN. Inden for de danske grænser benytter man fortsat betegnelsen ‘et EAN nummer’, da det er det mest udbredte og kendte udtryk for nummeret i Danmark.

Alle EAN numre er knyttet til en indehaver, og det består af 13 cifre. De 13 cifre skal skrives i en uafbrudt talrække, når nummeret skal angives i forbindelse med en fakturering.

Hvornår benytter man et EAN nummer?

EAN nummeret er nødvendigt, når en virksomhed skal foretage en e-fakturering til det offentlige. Uden EAN nummeret er det ikke muligt at fakturere den offentlige institution. Derfor er det altså centralt, at man kender EAN nummeret på den offentlige institution, som man måtte udføre et stykke arbejde for.

Det kunne eksempelvis være en vinduespudser, der pudser kommunens vinduer hver fredag. Det stykke arbejde som vinduespudseren udfører hver fredag, kan han ikke opkræve kommunen for, hvis han ikke kender EAN nummeret til kommunen .

Hvis du leder efter et EAN-nummer til en virksomhed eller det offentlige, har vi lavet en oversigt til dig. Du finder oversigten her.

Hvordan får en institution sit EAN nummer?

Som nævnt er det et krav, at alle offentlige institutioner har et EAN nummer. Derfor er det da også centralt at vide, hvordan man som offentlig institution får et EAN nummer.

Nummeret tildeles af den overordnede myndighed, der er den region eller kommune, som virksomheden har sin beliggenhed i.

Kan private virksomheder også få det?

Flere og flere private virksomheder har fået øjnene op for, at det kan være en stor fordel at have et EAN nummer. Da der er en lang række fordele forbundet med det. En af de centrale fordele er, at der er store besparelser, og de fysiske fakturaer er en æra, der er slut med EAN nummeret. Bogføringen bliver da også simplificeret, og når vi på samme tid kan være med til at skåne miljøet, så er der mange plusser ved løsningen.

I Danmark er det virksomheden GS1, der tildeler private virksomheder EAN numre. Vær opmærksom på, at det ikke er gratis, og at prisen udregnes ud fra virksomhedens årlige omsætning. Derfor vil der altså være forskel på, hvad to virksomheder kan erhverve sig et EAN nummer til rent prismæssigt. Men for flere virksomheder viser det sig, EAN nummeret rummer både besparelser og fordele.

Spørgsmål & svar

Hvad er EAN nummer?

European Article Number eller EAN forkortet, er et 13-cifret nummer, som du bl.a. skal bruge, når du skal fakturere offentlige kunder.

Hvordan sender man en faktura til et EAN nummer?

Det nemmeste er ved at bruge en fakturaservice som Dinero, som samarbejder med Sproom, som gør det muligt at sende EAN fakturaer.

Hvor finder jeg mit EAN nummer?

Erhvervsstyrelsen har en fin oversigt over EAN numre til Nemhandel. Her kan du se EAN numre for alle de større offentlige instanser.

Hvordan får man et EAN nummer?

Som privat virksomhed kan du sagtens få et EAN nummer, men det er langt de færreste som vælger at få et.

Hvad koster et EAN nummer?

I 2020 koster det mellem 500 DKK og 1.500 DKK, alt efter hvor stor en omsætning du har, i din virksomhed.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram