Etisk regnskab – Hvad er det?

Et etisk regnskab skal måle, om en virksomhed er i stand til at leve op til en række af ikke-økonomiske standarder. På den måde kan virksomheden holde øje med, om den er i trit med samfundet, kunderne og medarbejderne.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 08/08/2023


Hvad er etisk regnskab?

Når du skal finde ud af, om din virksomhed klarer sig godt, er du naturligvis tilbøjelig til at se på din omsætning og din profit. Her kan det i kroner og ører måles, om du gør det præcis så fint, som du ønsker.

Men i de seneste årtier er der vokset et andet slags regnskab frem. I det etiske regnskab er der fokus på det, som nogle vil kalde de mere bløde værdier. Men blot fordi de er bløde, er det bestemt ikke umuligt at måle på dem, og du vil i stedet opleve, at du får en ekstra måde, hvorpå du kan finde ud af, hvordan dit forhold er til både medarbejdere, kunder og leverandører.

Hvorfor skal du anvende et etisk regnskab?

Med etisk regnskab får du et redskab, som du kan bruge, når du ønsker at optimere din virksomhed. Du kan eksempelvis imødekomme dine kunder med en grøn profil, eller du kan markere dig med en aktiv stillingtagen til nogle af de samfundsmæssige udfordringer, som der i Danmark i dag.

Det betyder også, at du sætter en streg under, at du er opmærksom på, at din indtjening har del i en holistisk proces, hvor det omgivende samfund spiller en stor rolle for din virksomhed og dit brand. Du kan gøre dig overvejelser om at investere i grøn energi, hvor du kan vælge at søge om energitilskud. Eller du kan støtte gode formål.

Du skal aktivt tage stilling til vanskelige spørgsmål og cementerer din rolle i samfundet. Dermed kan du blive samfundsbevarende og ikke blot blive opfattet som en virksomhed, der udelukkende ønsker at tjene penge.

En brugerundersøgelse af virksomheden

Hvis du ønsker at starte et etisk regnskab i din virksomhed, kan du blandt andet lave brugerundersøgelser, hvor du spørger ind til dine kunders og dine medarbejderes ønsker for virksomhedens fremtid. Her kan du få svar på, om din måde at føre virksomhed på er i tråd med dine kunders ønsker.

Det giver dig en oplagt mulighed for at ændre på de elementer, som både kunder og medarbejdere finder problematiske. Traditionelt sætter kunder og medarbejdere pris på ærlighed, og det kan vise sig at være en fornuftig investering i fremtiden at bruge kræfter på et etisk regnskab.

Etikken giver svar på spørgsmål om virksomhedens ånd

Etik er en måde at samtale på. Her kan alle de parter, der til daglig har noget at gøre med en given virksomhed, få noget at sige. I kan finde frem til fælles værdier og på den måde forme virksomhedens ånd. Det er ikke blot fordelagtigt for de mennesker, som arbejder der, men også med til at løfte virksomhedens troværdighed, hvilket har en gavnlig indflydelse på brandet.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram