Leasing – Hvad er det?

Leasing er udtryk for en type af leje, der er en blanding mellem finansiering og leje. Ved leasing betaler du penge for at få brugsret.

  • Læsetid: 11 min.

  • Sidst opdateret 13/07/2023


Hvad er leasing?

Leasing er et begreb, som formentlig er mest kendt inden for bilverdenen. Det dækker over et lån, som giver dig ret til eksempelvis at bruge den bil, som du har leaset. Mens du har brugsretten over bilen, har långiveren altså ejendomsretten over bilen.

Har du en virksomhed, og ønsker du i stedet at lease en bil frem for at købe en, er bilen naturligvis ikke din egen. Men du betaler hver måned en ydelse for leje af bilen.

Hvad indebærer leasingaftale?

Indgår du en leasingaftale på en bil, lægger du til start en udbetaling og betaler herefter en månedlig ydelse. Nøjagtig som ved al anden finansiering.

Leasingperioden varierer meget, men vil typisk ligge på omkring 2,5 – 3 år. Ved starten af leasingperioden udregnes den forventede restværdi på bilen efter låneperioden. Du betaler beløbet af ned til denne restværdi. I leasingperioden slipper du ikke for at betale registreringsafgift.

Alt afhængig af din leasingudbyder kan leasingkontrakten se meget forskellig ud. Men uanset hvor du leaser, skal du huske at læse kontrakten omhyggeligt igennem, inden du sætter din underskrift. Du skal tilmed være opmærksom på, at du ved leasing ikke er dækket af købeloven.

Hvornår kan det betale sig at lease bil?

De store fordele ved at lease er pris og sikkerhed. Du skal dog være opmærksom på leasingtilbuddene, så det ikke bliver dyrere end at købe bilen. Der er en række ting, du skal være opmærksom på, inden du skriver under på en ny, lækker leasing-bil.

Det skal du overvejeUddybende forklaring
Udbetaling eller førstegangsydelseSkal du lægge en udbetaling på en ny bil, eller skal du betale en førstegangsydelse på en leasing-bil?

Det er ikke alle, der har 20% til udbetaling, men du skal også være opmærksom på, at du ikke får førstegangsydelsen tilbage, når du er færdig med at lease.
Samlet prisEr det billigere at købe eller lease din kommende bil? Her er du nødt til at kigge på, hvad den samlede pris bliver for begge. Det kan være en svær øvelse, da biler sjældent sælges til listepriser, ligesom der kan være mange forskellige ydelser og afdrag, der skal betales.

Du kan med fordel kigge efter kampagner, hvor du kan spare penge på køb og/eller leasing.
Slutseddel/leasingkontraktHvordan er du egentlig stillet i kontrakten og med slutsedlen. Får du samme beskyttelse og fordele, eller giver den ene mere end den anden?
Det kan være en god idé at få dokumentet set igennem af fx FDM.
Bilmodel og udstyrDu har fundet den model, du gerne vil have – men den har ikke alt det udstyr, du gerne vil have. Ekstra udstyr kan betyde en stor ekstraregning i leasingperioden, mens det ofte kan inddrages i prisforhandlingen, hvis du køber (og ekstraudstyr har også en værdi, når bilen skal sælges igen). Vær derfor opmærksom på prisen ved ekstra udstyr uanset hvad.
Antal kilometer om åretDu har nok allerede en idé om, hvor mange kilometer du regner med at køre om året. Det er særligt vigtigt at have et overblik over dit specifikke kørselsbehov, hvis du vil lease.

De fleste kampagner har en grænse på X kilometer om året. Kører du over, skal du betale ekstra for hver kørte kilometer. Du får som regel penge tilbage, hvis du kører færre end grænsen, men det kan sjældent betale sig pga. ekstraomkostningerne.
Tilbagelevering af bil eller salgHvis du leaser, skal du levere den tilbage til forhandleren (som regel efter 36 måneder). Her skal du betale for eventuelle buler og ridser. Typisk skal du af med 3-5.000 kr. i forbindelse med tilbageleveringen.

Hvis du ejer bilen, er der som regel friværdi tilbage i bilen, som du får, når du sælger.

Som du kan se, er der mange ting, du skal overveje og undersøge, inden du beslutter dig for at lease. Det kan sagtens være en god forretning at lease i stedet for at købe, men det kan også ende med at være en dyrere løsning. Derfor er det vigtigt, du gør dit forarbejde grundigt, inden du beslutter dig.

Hvad er fordele og ulemper?

Der er flere og flere, der vælger at lease en bil frem for at købe en. Det er der flere gode grunde til. Ved almindelig finansiering af en købt bil betaler du ofte bilen af over en længere periode på seks til otte år. Når du har betalt din gæld til bilen ud, står du tilbage med en bil, der er meget mindre værd, end da du i sin tid købte den.

Leaser du derimod, vil du hele tiden få en ny bil cirka hvert andet eller tredje år. Og ønsker du det, er leasing en oplagt mulighed. Vil du derimod hellere have en bil over en længere årrække, kan et bilkøb vise sig at være en billigere løsning for dig.

Hvis du samtidig ikke er helt klar over dit kørselsbehov, kan det blive en dyr fornøjelse. Hvis det viser sig, at du kører mere, end leasingaftalen lyder på, kommer du nemlig til at betale ekstra.

Leasingformer i virksomheden

Skal du som virksomhed lease, findes der to måder at gøre det på. Operationel- og finansiel leasing. I vores indlæg om operationel leasing vs. finansiel leasing, kan du læse mere om forskellene på de to former.

Erhvervsleasingen skal behandles på en bestemt måde i regnskabet alt afhængigt af den leasingform, som du vælger – det bliver også kaldt flexleasing, splitleasing og sæsonleasing.

Operationel leasing – du lejer bilen, og leverer den tilbage

Operationel leasing dækker over det helt klassiske leasing-begreb, der mere eller mindre kan sammenlignes med leje. Altså hvor du betaler for at leje en genstand, som du efter endt lejeperiode afleverer tilbage.

Bruger du som virksomhed denne leasing-variant, stilles der ikke krav om, at du skal købe genstanden, når lejeperioden afsluttes.

Finansiel leasing – du afdrager løbende på bilen

Det gør der derimod, hvis du benytter finansiel leasing. Hvis du ikke selv køber, skal du selv finde en køber, når aftalens periode ophører. Denne variant lægger sig dermed mere op af den almindelige finansiering, hvor du afbetaler dit køb over en periode.

For operationel leasing gælder, at den skal føres ind i regnskabets resultatopgørelse som en driftsomkostning, mens finansiel leasing anføres som et aktiv i regnskabet.

Ved finansiel leasing skal du være opmærksom på bilens restværdi – bilens værdi, når leasingaftalen udløber. Du forpligtiger nemlig dig selv til enten at købe bilen eller stå for salget ved aftalens udløb. Hvis du ikke vil købe den selv, hæfter du for differencen, hvis du ikke får den solgt til restværdien.

Skal du bogføre leasingaftaler? Du kan både bogføre finansiel og operationel leasing. Som Dinero Pro-bruger kan du få hjælp til at bogføre leasing i denne bogføringsartikel.

Oftest stillede spørgsmål

Leasing er leje af en bil eller varevogn, hvor du har brugsretten i en aftalt periode, mod betaling af et månedligt gebyr.

Der findes forskellige former for leasing. Med operationel leasing betaler du en månedlig ydelse og afleverer bilen tilbage, når leasing-perioden udløber. Med finansiel leasing betaler du et månedligt beløb i afdrag, og det kan bedst sammenlignes med afbetaling.

Finansiel leasing kan sammenlignes med afbetaling, da du afdrager med et fast månedligt beløb og beholder bilen, når leasing-perioden er overstået. Finansiel leasing er meget lig den almindelig form for finansiering, hvor du låner penge i banken og løbende afdrager på lånet.

Operationel leasing er leje af en bil i en begrænset periode mod betaling af en månedlig ydelse. Du får med andre ord brugsretten til bilen i perioden og skal levere den tilbage, når leasing-perioden er overstået.

Leasing fungerer ved, at du betaler et månedligt beløb og får brugsretten til bilen. Det månedlige beløb kan enten være for leje (operationel leasing) eller afdrag (finansiel leasing).

Du leaser en bil ved at kontakte en leasing-forhandler og lave en aftale om leasing. Det er en god idé at finde en ønsket bilmodel først, men forhandlerne hjælper også gerne med at vælge den rigtige bilmodel og -ekstraudstyr, ligesom de ofte har leasing-kampagner, hvor du kan få gode tilbud på udvalgte modeller.

Restværdi er den værdi, leasing-bilen forventes at have, når perioden er udløbet. Restværdi er ikke noget, du skal bekymre dig om ved operationel leasing, mens det er særlig vigtigt at være opmærksom på ved finansiel leasing.

Ved finansiel leasing forpligtiger du nemlig til at købe leasing-bilen eller stå for at sælge den, når aftalen udløber. Her skal du som minimum sælge for restværdien, hvis du ikke vil hæfte for differencen. Du kan også vælge at betale restværdien og dermed købe bilen selv.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram