Leasing – Hvad er det?

Leasing er udtryk for en type af leje, der er en blanding mellem finansiering og leje. Ved leasing betaler du penge for at få brugsret.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 17/06/2022


Hvad er leasing?

Leasing er et begreb, som formentlig er mest kendt inden for bilverdenen. Det dækker over et lån, som giver dig ret til eksempelvis at bruge den bil, som du har leaset. Mens du har brugsretten over bilen, har långiveren altså ejendomsretten over bilen.

Har du en virksomhed, og ønsker du i stedet at lease en bil frem for at købe en, er bilen naturligvis ikke din egen. Men du betaler hver måned en ydelse for leje af bilen.

Hvad indebærer leasingaftale?

Indgår du en leasingaftale på en bil, lægger du til start en udbetaling og betaler herefter en månedlig ydelse. Nøjagtig som ved al anden finansiering.

Leasingperioden varierer meget, men vil typisk ligge på omkring 2,5 – 3 år. Ved starten af leasingperioden udregnes den forventede restværdi på bilen efter låneperioden. Du betaler beløbet af ned til denne restværdi. I leasingperioden slipper du ikke for at betale registreringsafgift.

Alt afhængig af din leasingudbyder kan leasingkontrakten se meget forskellig ud. Men uanset hvor du leaser, skal du huske at læse kontrakten omhyggeligt igennem, inden du sætter din underskrift. Du skal tilmed være opmærksom på, at du ved leasing ikke er dækket af købeloven.

Hvad er fordelene og ulemperne?

Der er flere og flere, der vælger at lease en bil frem for at købe en. Det er der flere gode grunde til. Ved almindelig finansiering af en købt bil betaler du ofte bilen af over en længere periode på seks til otte år. Når du har betalt din gæld til bilen ud, står du tilbage med en bil, der er meget mindre værd, end da du i sin tid købte den.

Leaser du derimod, vil du hele tiden få en ny bil cirka hvert andet eller tredje år. Og ønsker du det, er leasing en oplagt mulighed. Vil du derimod hellere have en bil over en længere årrække, kan et bilkøb vise sig at være en billigere løsning for dig. Hvis du samtidig ikke er helt klar over dit kørselsbehov, kan det blive en dyr fornøjelse. Hvis det viser sig, at du kører mere, end leasingaftalen lyder på, kommer du nemlig til at betale ekstra.

Leasingformer i virksomheden

Skal du som virksomhed lease, findes der to måder at gøre det på. Operationel- og finansiel leasing. I vores indlæg om operationel leasing vs. finansiel leasing, kan du læse mere om forskellene på de to former.

Leasingen skal behandles på en bestemt måde i regnskabet alt afhængigt af den leasingform, som du vælger – det bliver også kaldt flexleasing, splitleasing og sæsonleasing.

Operationel Leasing

Operationel leasing dækker over det helt klassiske leasing-begreb, der mere eller mindre kan sammenlignes med leje. Altså hvor du betaler for at leje en genstand, som du efter endt lejeperiode afleverer tilbage. Bruger du som virksomhed denne leasing-variant, stilles der ikke krav om, at du skal købe genstanden, når lejeperioden afsluttes.

Finansiel Leasing

Det gør der derimod, hvis du benytter finansiel leasing. Hvis du ikke selv køber, skal du selv finde en køber, når aftalens periode ophører. Denne variant lægger sig dermed mere op af den almindelige finansiering, hvor du afbetaler dit køb over en periode.

For operationel leasing gælder, at den skal føres ind i regnskabets resultatopgørelse som en driftsomkostning, mens finansiel leasing anføres som et aktiv i regnskabet.

Skal du bogføre leasingaftaler? Du kan både bogføre finansiel og operationel leasing. Som Dinero Pro-bruger kan du få hjælp til at bogføre leasing i denne bogføringsartikel.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram