Momsregistrering

En momsregistrering betyder, at en momspligtig virksomhed skriver sig op med henblik på at betale en lovpligtig moms til staten.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 21/12/2023


Hvad er momsregistrering?

Er din virksomhed momspligtig, har du også pligt til at lade dig momsregistrere. Men hvornår er en virksomhed momspligtig?

Din virksomhed er momspligtig, når du sælger varer eller ydelser, der er momspligtige. Det betyder dog ikke, at du skal betale moms, hvis du gør rent for din familie. Pligten til at betale moms opstår, når der kontinuerligt løber en omsætning ind i din virksomhed af en vis størrelse. Gør der det, skal din virksomhed momsregistrere sig hos Skattestyrelsen – og dermed betale moms.

Hvem skal momsregistreres?

Som udgangspunkt skal selvstændige og virksomheder momsregistreres, hvis de sælger serviceydelser eller varer mod betaling.

Det gælder både varer, som virksomheden selv fremstiller, indkøber, udlejer eller på anden vis leverer til sine kunder. Det gælder også ydelser som reparationer, byggeri og vedligeholdelse, ligesom det eksempelvis også dækker over ydelser som konsulentrådgivning, underholdning, reklame eller lignende.

Dog er der særlige områder, som ikke er momspligtige. Det gælder blandt andet bankrådgivning, forsikringer, uddannelser, lægeydelser og andre former for behandling.

Dertil findes en årlig omsætningsgrænse på 50.000 kroner. Overstiger du ikke den grænse, selvom du sælger varer og ydelser mod betaling, er du ikke tvunget til at lade dig momsregistrere. I det tilfælde er det helt op til dig selv, hvorvidt du ønsker at blive registreret eller ej.

hvornår skal man momsregistreres

Fordele ved frivillig momsregistrering

Selvom en virksomhed ikke behøver at momsregistrere sig, kan det af og til være en fordel at gøre det alligevel. Det gælder særligt, hvis du handler med andre momspligtige virksomheder. På den måde får du ligevægt. For hvis du tillægger moms på dine salgspriser, kan du også få fradrag på momsen af de udgifter, som du har i din virksomhed. Det kan du ikke, hvis du ikke lader dig momsregistrere.

Momsregistrering af virksomhed

Når du skal momsregistreres, er det hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Du registrerer dig på Virk.dk. Det er gratis at blive registreret, men du skal indsende en række oplysninger om din virksomhed. På hjemmesiden finder du en registreringsblanket, som du indsender digitalt ved hjælp af dit NemID.

Fra det tidspunkt, som du har momsregistreret dig, skal du lave momsindberetninger til SKAT. Det er nemlig dem, der har ansvaret for moms i Danmark. Når du er blevet momsregistreret, er det på Skattestyrelsens hjemmeside, at du fremover skal indberette din moms. Hvor ofte du skal gøre det, afhænger af din virksomheds omsætning.

Er din virksomhed helt nystartet, skal du i det første halvandet år indberette moms hvert kvartal. Hyppigheden for momsindberetning veksler mellem månedlig, kvartalsvis og halvårligt. Desto højere indtjening, som din virksomhed har, desto oftere skal du indberette. Det er for at undgå, at du og SKAT har for store udeståender med hinanden.

Dinero er et godkendt regnskabsprogram

Alle pakker i Dinero er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Fokusér 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.

Spørgsmål & svar

Hvordan bliver jeg momsregistreret?

Det gør du på Virk.dk, hvor du skal indsende en række oplysninger, via deres registreringsblanket. Du godkender vha. NemID.

Hvad koster det at blive momsregistreret?

Det koster ikke noget at blive momsregistreret.

Hvad betyder momsregistreret?

Det betyder at du er registreret til at skulle indberette moms, og dermed betale eller modtage moms månedligt, halvårligt eller kvartalsmæssigt.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram