Udgivet 15/10/2024
Læsetid: 6 min.

Regler for momsregistrering ændres fra 2025

Der kommer to store ændringer til reglerne for momsregistrering i det nye år. Selve grænsen for momsregistrering i Danmark ændres ikke, men målingsperioden ændres – i stedet for den nuværende periode på 12 mdr. bliver det nu målt for kalenderåret. Der kommer også nye regler ved salg til andre EU-lande, der er værd at kende til for alle virksomhedsejere.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen
Blogbillede - vægkalender

Grænsen er den samme – men den nulstilles hvert år

Der bliver ikke ændret ved beløbsgrænsen på 50.000 kroner. Du skal stadig momsregistreres, når du har en forventning om, at du kommer til at omsætte for mere. Det nye er, hvornår beløbet beregnes.

Det vil altså sige, at fra d. 1. januar 2025 skal du kun kigge på kalenderåret – hvor det tidligere var 12 måneder, der kunne være over flere kalenderår. Når rådhusklokkerne slår 12 nytårsaften, nulstilles målingen for moms.

Kig på år-til-dato-omsætning

De nye regler gør det meget nemmere at følge med i, hvor tæt du er på grænsen. Det er nemlig bare din omsætning år til dato, du skal kigge på.

Fakta

Nye grænser ved salg til andre EU-lande (OSS-ordningen)

I dag skal du afregne moms i det land, din kunde bor i, hvis dit samlede fjernsalg er over 10.000 euro (inden for EU og på årsbasis). Selve betalingen sker enten ved at tilmelde sig OSS-ordningen eller blive momsregistreret i de enkelte lande.

Hvis du har kunder uden for Danmarks grænser, skal du være opmærksom på de nye regler i forbindelse med salg til andre EU-lande. Reglerne for momsregistrering inden for EU er blevet ensrettet, og der er rykket lidt på forskellige grænser.

Når vi snakker om salg til andre EU-lande, er det salg til private i andre EU-lande – også kaldet B2C-fjernsalg. Det er især relevant for dig, der sælger fx tøj, sko, accessories og garn.

Fra d. 1. januar 2025 kan du vælge ikke at blive momsregistreret i et andet EU-land, hvis:

  1. Din samlede årlige omsætning i EU ikke overstiger 100.000 euro
  2. Din samlede årlige omsætning i EU-landet er under landets grænse for fritagelse

Begge betingelser skal være opfyldt, og den samlede omsætning i betingelse 1 er både den i Danmark og salg til kunder i andre EU-lande. 

I Sverige er grænsen fx på 80.000 svenske kroner, mens den i Tyskland er på 22.000 euro. Så hvis din årlige omsætning i hvert af de to lande er under grænsen, kan du vælge ikke at momsregistrere dig i nogen af dem.

Faktura til udenlandsk kunde

Det er vigtigt, du har styr på momsen, når du sender fakturaer til udenlandske kunder. I vores guide gennemgår vi salg til virksomheder og private i EU og verden. Læs mere her.

De nye regler kan potentielt gøre det interessant at framelde sig OSS-ordningen og sælge momsfrit til private i andre EU-lande. Det kan være en fordel for nogle mindre virksomheder, men der er også ulemper ved momsfritagelsen.

Det betyder nemlig også, at du ikke kan få fradrag for købsmoms af udgifter, du kan henføre til det momsfritagne salg – og der vil formentlig også kun være delvist fradrag for moms af fællesomkostninger.

Oftest stillede spørgsmål

Nej, de nye regler ændrer på, hvornår målingen ift. grænsen for momsregistrering laves. Så hvis du allerede er momsregistreret, skal du ikke bekymre dig om det.

Det er blevet dejligt nemt. Fremover skal du blot kigge på din år-til-dato-omsætning – altså hvor meget du har omsat for i kalenderåret. Når du har en forventning om at komme over grænsen i kalenderåret, skal du momsregistreres.

Nej, du skal momsregistreres, når du har en forventning om at komme over grænsen – ikke når du først er over grænsen. Hvis du venter, risikerer du i værste fald at skulle betale moms af de første 50.000 kroner, selvom du ikke har krævet moms af dine kunder.

Det kan umiddelbart virke som en fordel at kunne sælge momsfrit til kunder i EU, men der vil samtidig være en del momsfradrag, du vil gå glip af – og der vil også være øget administration forbundet med det. Så tænk dig godt om, inden du gør noget.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

  1. Jeg er idag momsregistreret, men forventer ikke at komme over 50.000 kr. omsætning i 2025. Skal jeg “afmeldes” fra omsregistrering?

    1. Hej Jens

      Det kan du i udgangspunktet godt, men der er også fordele ved at være momsregistreret, som du så ikke kan drage fordel af – fx fradrag af købsmoms.

      Så det afhænger af et par ting, om du skal afmeldes – som udgangspunkt ville jeg dog ikke afmelde en virksomhed, udelukkende fordi omsætningen er under de 50.000 kroner et år.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

    1. Hej Brit

      Du skal blot oprette momssatsen med de 5% – det tager ikke mere end et minut eller to. Så er du klar til at sende fakturaer med kunstnermomsen, som håndteres af Dinero.

      Sådan laver du en faktura med kunstnermoms (inkl. oprettelse af den nye momssats): https://dinero.dk/support/hvordan-laver-jeg-en-faktura-med-kunstnermoms-5/

      Her kan du læse mere om kunstnermoms, hvis du har brug for det: https://dinero.dk/tips/kunstnermoms/

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram