RKI

RKI (Ribers Kredit Information) er et selskab ejet af Experian, som registrerer privatpersoner der er dårlige betalere. RKI sælger disse data til banker og offentlige myndigheder med henblik på, at disse kan foretage en kreditvurdering – udover RKI findes også Debitor Registret, som laver lign. services.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 16/10/2023


Hvad er det?

RKI er tidligere kendt under navnet Ribers Kredit Information, men ejes nu af Experian. Det er et selskab, hvis primære formål er at registrere privatpersoner, som er dårlige betalere, så pengeinstitutter, udlejningsselskaber og andre virksomheder, der ønsker at kende til din kreditværdighed, kan tjekke, om du er registreret som dårlig betaler.

Udover RKI findes Debitor Registret, som er et skyldnerregister, der indeholder oplysninger om debitorer. Her finder du debitorer, der ikke betaler deres lån tilbage, og som derfor er vurderet til at være dårlige betalere.

Hvordan kommer du i RKI?

Nu er det ikke sådan, at du kommer i RKI, fordi du en enkelt gang glemmer at betale din telefonregning. Men hvis du trods talrige rykkere stadig ikke betaler, kan udbyderen af abonnementet vælge at registrere dig i Ribers Kredit Information. Du skal minimum have 3 rykkere, hvor den sidste skal gøre dig opmærksom på, at fortsat manglende betaling vil føre til registrering. Når eller hvis du bliver registreret i Ribers Kredit Information, vil du også modtage meddelelse fra dem derom.

Du skal være opmærksom på, at der eksisterer en beløbsgrænse, førend du kan blive registreret. Du skal som minimum skylde 7.500 kroner til det offentlige. Og er der tale om privat gæld, vil et beløb mellem 200 kroner og 1.000 kroner placere dig i et lukket register, som ikke er offentligt tilgængeligt, mens beløb over 1.000 kroner vil placere dig i et åbent register.

Hvordan kommer man ud af RKI?

Den letteste måde at komme ud af RKI på er at betale det, som du skylder. Det kan af forskellige årsager være, at du ikke kan det, og så er næste skridt at lave en betalingsaftale med kreditor. Nogle gange kan sådan en være nok til, at kreditor sletter dig fra registret.

Hvis du ikke laver en aftale eller betaler regningen, kan du stå i RKI i fem år. Herefter skal du slettes. Og det er ikke muligt for kreditor at registrere dig for samme regning to gange. Dog skal du være opmærksom på, at det skyldige beløb stadig består.

Hvad betyder det for min kreditværdighed?

Nu spørger du måske, om det virkelig har så stor indflydelse på din dagligdag at være registreret i RKI, og det er naturligvis et spørgsmål om temperament. Men du skal huske på, at du praktisk taget ikke har nogen mulighed for at låne penge eller på anden vis bringe dig selv i en situation, hvor du månedligt skal betale et beløb for en ydelse. Det betyder, at du ikke kan købe en telefon med abonnement, leje et TV eller andet.

Er jeg i RKI?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI, kan du logge dig ind med NemID via deres hjemmeside og se, hvilke data de har om dig. Hvis du er registreret, kan du se beløbet, og hvem du skylder pengene til.

Vær opmærksom på, at fordringen i visse tilfælde er overtaget af et eksternt inkassofirma, som står for inddrivningen. Derfor kan det være, at det er dem og ikke den oprindelige kreditor, som du skal kontakte med henblik på en ordning.

Spørgsmål & svar

Hvad er RKI?

RKI (Ribers Kredit Information) er et register for privatpersoner som anses som dårlige betalere, som pengeinstitutter sjældent vil låne penge til.

Lån trods RKI – hvor?

Der er meget begrænsede muligheder for at låne penge, når man allerede står i RKI, da man allerede er registreret som dårlig betaler.

Hvordan kommer man ud af RKI?

Det korte svar er, at man bare skal betale hvad man skylder. Dette er selvfølgelig sværere sagt end gjort, men med et godt budget og vilje, er det vej.

Hvad står RKI for?

RKI står for Ribers Kredit Information, som det også tidligere hed. Nu er det dog ejet af Experian, som står for at holde registret opdateret.

Hvad skylder jeg i RKI?

Via RKI-registret, kan du selv tjekke om du er registret, samt hvor mange penge du skylder, og til hvem du skylder dem til.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram