Inkassofirma – muligheder og priser

Mange virksomheder oplever indimellem, at deres kunder betaler for sent eller slet ikke betaler. Hvis du i din virksomhed har udfordringer med at få din kunde til at betale, kan du sende sagen videre til et inkassofirma. Inkassofirmaet tager sig herefter af sagen og hjælper med at få kunden til at betale. Du kan i dette indlæg blive klogere på priser og muligheder hos forskellige inkassofirmaer.


Hvad er et inkassofirma?

Et inkassofirma har til opgave at hjælpe virksomheder med at inddrive penge, hvis kunderne ikke betaler regningerne. Formålet med et inkassofirma er altså at få skyldnere til at betale, så virksomhedens økonomiske tab mindskes.

Hvis din virksomhed står med en kunde, der ikke har betalt, kan du sende sagen til inkassofirmaet. Når sagen er sendt til inkassofirmaet, er det dem, der har ansvaret for at få kunden til at betale regningen. 

Inkassofirmaer bruger forskellige metoder til at inddrive gæld fra skyldnere. Det kan fx være ved at ringe til kunden, sende en SMS eller e-mail. 

Hvornår må jeg sende sagen til inkassofirmaet?

Du må først sende sagen videre til inkasso, når du selv har forsøgt at kræve pengene fra kunden. 

Du kan som det første sende rykkere til kunden. En rykker kan være en skriftlig reminder til kunden, men du kan også lægge et gebyr på, som ikke må overstige 100 kr. 

Det er ikke et krav, at du sender rykkere, inden du sender kunden til inkasso. Det eneste krav er, at du skal sende et varsel til kunden om, at du sender ham til inkasso. Dette varsel kaldes et inkassovarsel, og der er en række krav til et inkassovarsel:

  • Du skal skrive kundens navn, og det er også en god idé at skrive adressen
  • Du skal oplyse om, hvad kunden skylder, og hvad kunden skylder for (du kan fx vedhæfte den/de fakturaer, der ikke er betalt)
  • Kunden skal have min. 10 dage til at betale
  • Du skal oplyse om, at sagen sendes til inkasso uden varsel, hvis kunden ikke betaler inden fristen
  • Du skal også give dine virksomhedsoplysninger, herunder navn og CVR-nummer.

Du kan sende et inkassovarsel på mail eller som fysisk brev. Når du har ovenstående oplysninger med i dit inkassovarsel, er den gyldig. Hvis der heller ikke betales efter dette varsel, kan du lovligt sende sagen til inkassofirmaet. 

Hvilke regler gælder for et inkassofirma?

Der er specifikke retningslinjer og flere regler for, hvad inkassofirmaer må. 

Inkassofirmaer skal altid overholde reglerne i markedsføringsloven om fx god markedsføringsskik og reglerne i inkassoloven om fx god inkassoskik. Reglerne om god inkassoskik handler bl.a. om, at inkassofirmaet ikke må true eller presse skyldnerne med urimelige metoder for at få dem til at betale. 

For at et inkassofirma må lave inkassoarbejde, skal det autoriseres af Politiets Administrative Center. Hvis firmaet ikke overholder reglerne i inkassoloven, kan autorisationen blive tilbagekaldt, så firmaet mister tilladelsen til at drive inkassovirksomhed.

Sådan klager kunden over et inkassofirma

Hvis et inkassofirma ikke overholder reglerne om god inkassoskik, kan kunden klage over inkassofirmaet til Politiets Administrative Center eller Forbrugerombudsmanden. 

En kunde kan klage over et inkassofirma, hvis firmaet bruger urimelige metoder til at presse, tvinge eller være til stor ulempe for kunden, når firmaet kræver penge. Derudover kan kunden klage over inkassofirmaet, hvis firmaet giver udtryk for, at kunden har en sag i gang hos firmaet. Det kan fx ske, hvis firmaet skriver “inkasso” på kuverten, som brevet med inkassosagen sendes i.

Kunden kan ikke klage over, at der skyldes penge til en virksomhed, da det er en sag mellem kunden og virksomheden.

Send sag til inkasso med Collectia

Hvis du er Dinero Pro-bruger, kan du nemt sende en sag til inkasso med Collectia. Vi har et samarbejde med Collectia, hvor du som Dinero-bruger får professionel hjælp til inkasso. Læs mere her.

Sammenligning af de bedste inkassofirmaer

Der findes mange inkassofirmaer, som du kan tage fat i, hvis din virksomhed støder ind i kunder, der ikke betaler regningerne. 

Vi har lavet en liste over nogle de bedste autoriserede inkassofirmaer målt på anmeldelser, så du kan sammenligne firmaer og finde frem til det inkassofirma, der passer bedst til dig.

FirmaStjerner på TrustPilotHjemmeside
Debtia4,8 (133 anmeldelser)Link
Advokaternes Inkasso Service4,5 (74 anmeldelser)Link
Jyske Finans4,4 (571 anmeldelser)Link
Rieck Inkasso4,3 (8 anmeldelser)Link
Rykkerportalen rykker- og inkasso service4,2 (34 anmeldelser)Link
Collectia3,5 (393 anmeldelser)Link
Likvido Drift3,4 (192 anmeldelser)Link
Gothia3,0 (270 anmeldelser)Link

Sidst opdateret juni 2023

Du kan også finde et inkassofirma ved at kigge på listen over alle autoriserede inkassofirmaer i Danmark på Politiets hjemmeside. 

Hvad er prisen på et inkassofirma?

Der er forskellige priser på inkassofirmaer. Prisen afhænger meget af inkassofirmaet, løsningen og størrelsen på det beløb, kunden skylder. Det er også forskelligt, om inkassofirmaer tilbyder abonnementsløsninger eller tager et beløb pr. sag.

Du kan med fordel tage fat i et af de inkassofirmaer, du overvejer at bruge og høre om priserne på de løsninger, de tilbyder.

Rådgivning til inkasso

Har du brug for rådgivning til inkasso? Få professionel rådgivning af dygtige jurister fra Lexly. Med nedenstående rabatkode får du 10% på rådgivning af inkassoeksperter: RABATKODE: dinero20lh Link

Oftest stillede spørgsmål

Et inkassofirma er et firma, der har til formål at hjælpe virksomheder med at få deres skyldnere til at betale.

Hvis din virksomhed har en kunde, der ikke har betalt til tiden, kan du sende sagen videre til et inkassofirma. Når inkassofirmaet har fået sagen, er det deres ansvar at holde kontakt med kunden og få kunden til at betale.

Prisen afhænger af, hvilket inkassofirma du bruger og størrelsen på det beløb, din kunde skylder dig. Der er forskellige priser på inkassofirmaer, da de ofte tilbyder forskellige løsninger og inddrivningsmuligheder.

Portræt af Laura Vestmark
Laura Juul Vestmark
Laura er vores Marketing Assistant. Hun hjælper bl.a. med at producere indhold om regnskabsrelaterede begreber og regler til dig, som ønsker at blive klogere på regnskab på en let forståelig måde.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram