Rykker – Hvad er det?

Har du som virksomhed penge til gode hos en kunde, kan du opkræve en rykker, hvis du ikke modtager dine penge til tiden. Når en kunde betaler senere end den dato, der er angivet på fakturaen, kan du med loven i ryggen sende en rykker til vedkommende.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 11/04/2022

Dinero gør det super let at sende en rykker til de kunder som ikke betaler til tiden. Det kræver ikke meget mere end et par klik, og så er der rykket.

Hvad er en rykker?

Driver du virksomhed, kender du sikkert alt til fakturering og dårlige betalere. Har du sendt en faktura ud til en kunde, som ikke betaler sine penge til tiden, kan du minde vedkommende om den manglende betaling ved at sende en rykker.

Ved udsendelsen af en rykker vil der normalvis blive tillagt et rykkergebyr. Altså en ekstrabetaling, som skyldner skal betale oveni det oprindelige fakturabeløb.

Rykker – Hvor meget kan du opkræve

Når du sender rykkere ud, kan du ikke selv bestemme, hvor mange penge som du vil lægge oveni i form af et rykkergebyr. Du har et råderum, du kan bevæge dig indenfor. Formålet med et rykkergebyr er, at du får dækket de omkostninger, som du har haft i forbindelse med den manglende betaling.

Loven foreskriver, at du har lov til at lægge et gebyr på maksimum 100 kr. oveni det oprindelige fakturabeløb. Om du vælger at lægge det fulde beløb oveni, eller om du nøjes med mindre, er helt op til dig. Når du har sendt tre rykkere til en kunde med et rykkergebyr i dem alle, må du ikke sende flere. Så skal sagen overgå til inkasso.

Hvad er inkasso?

Hvis det ikke lykkes dig at få dine penge i hus efter at have sendt flere rykkere til kunden, der skylder dig penge, kan du lade sagen gå videre til inkasso. Her vil du få hjælp til at inddrive dine penge. Det regnes som god skik at sende minimum to rykkere, før du involverer inkasso i sagen.

Formålet med inkasso er at finde en løsning, så du som kreditor kan få de penge, du mangler fra debitor. Har debitor ikke økonomi til at betale dig på nuværende tidspunkt, vil inkasso lave en aftale med debitor om, hvordan tilbagebetalingen skal foregå.

Inkasso bliver enten varetaget af en advokat eller et professionelt inkassobureau.

Hvordan fungerer inkasso?

Efter at have sendt flere rykkere til skyldner, så kan du overdrage sagen om manglende betaling til inkasso. Dernæst overtager inkasso al korrespondance med skyldner. Det er altså ikke længere dig, der skal fremlægge krav. Det sørger din advokat eller inkassobureauet for. Du sætter din professionelle samarbejdspartner ind i sagen ved at fremvise dokumentation for de penge, som du har til gode hos skyldner, og så kører sagen ellers derfra. Du vil selvfølgelig blive holdt orienteret, som sagen går fremad.

Med Dinero kan du nemt sende dine dårlige betalere til inkasso

Download rykker skabelon

Skabelon til rykker: Få en gratis skabelon. Du tilmelder dig samtidigt Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram