Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Småfornødenheder

Når du er væk hjemmefra i forbindelse med dit arbejde, kan du få fradrag for de udgifter, du har til småfornødenheder undervejs. Det kan være alt fra en kop kaffe i lufthavnen til en ny tandbørste på farten. Fradraget ligger i 2021 på 133 kroner per døgn.

Hvad er småfornødenheder?

Er du af og til ude at rejse i forbindelse med dit arbejde? Så kender du sikkert alt til de muligheder, du har, når det kommer til at få refunderet de måltider, du indtager undervejs.

Men kender du til fradraget for småfornødenheder?

Udover at få kostpenge af din arbejdsgiver, kan du også få et fradrag fra staten, når du rejser med dit arbejde. Du kan få fradrag for småfornødenheder, som eksempelvis en avis eller en busbillet, når du rejser med dit arbejde.

I 2021 kan du få et fradrag for småfornødenheder på 25% af standardsatsen for kost. Standardsatsen for kost ligger i 2021 på 532 kroner, og det svarer derfor til et beløb på 133 kroner. 

Hvornår kan du få fradrag for småfornødenheder?

For at få fradrag for småfornødenheder skal du opfylde to krav: 

  1. Du skal være væk hjemmefra i minimum et døgn. 
  2. Du skal være så langt væk hjemmefra, at du er nødt til at overnatte et andet sted end derhjemme.

Skal du fremvise dokumentation, før du kan få fradrag?

Nej. For at få fradrag for småfornødenheder skal du ikke kunne fremvise dokumentation. Formålet med småfornødenhederne er netop, at du skal kompenseres for de små udgifter, du har undervejs på din rejse, som du ikke altid får en kvittering for.

Så du kan altså med god samvittighed tage en kop kaffe i lufthavnen, mens du venter, eller købe dig en avis til at fordrive ventetiden med. Det er den form for udgifter, fradraget for småfornødenheder dækker.

Og du behøver som sagt ikke gemme dine kvitteringer for at få fradraget. Så længe du opfylder betingelserne for småfornødenheder, er du berettiget til den fulde fradragssats.

Sådan ansøger du om fradrag for småfornødenheder

Er du berettiget til at få fradrag for småfornødenheder? Så skal du selv angive det på din årsopgørelse. Det er et fradrag, som rigtig mange enten glemmer eller ikke er bevidste om, at de kan få. Når du skal føre det ind i din årsopgørelse, skal det ske i rubrik 53.

Et eksempel fra det virkelige liv 

Hvis en tømrer fra Jylland er udsendt til København for at arbejde på et projekt, får han typisk stillet bolig til rådighed, ligesom han får betaling for alle dagens måltider, mens han er væk hjemmefra. Det er hans arbejdsgiver, der står for det.

Men udover kost og logi kan denne tømrer altså få et fradrag for småfornødenheder. Han skal dog selv sørge for at angive det på sin årsopgørelse – ellers får han ikke en krone.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 04/01/2021

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?