Sparekassen Kronjylland

Sparekassen Kronjylland er et dansk pengeinstitut med hovedsæde i den østjyske by Randers. Sparekassen blev grundlagt i 1829 og er i dag blandt de 10 største pengeinstitutter i landet.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 24/03/2022

Forbind din konto i Sparekassen Kronjylland med dit regnskab i Dinero – så kan du endnu nemmere se, om det bogførte stemmer med ind- og udbetalinger på din bankkonto.
Se, hvordan du forbinder Dinero med Sparekassen Kronjylland.

Hvad er Sparekassen Kronjylland?

’Sparekassen for Randers By og Omegn’ var navnet på Sparekassen Kronjylland, da den blev etableret tilbage i 1829. Sparekassen fik sit nuværende navn i 1988.

Sparekassen Kronjylland holder i dag til på Randers havn, men har filialer flere steder i landet, hvor sparekassen beskæftiger op mod 650 medarbejdere og tilbyder sine bankprodukter til mere end 135.000 kunder. Sparekassen servicerer sine kunder med traditionelle bankydelser som lån, finansiering, forsikring, pension og investering – og kunderne dækker både private og erhverv.

Lader du Sparekassen Kronjylland om at holde dine penge, bliver du kunde i en garantsparekasse. Det vil sige, at en del af sparekassens kunder har skudt kapital i den, hvilket betyder, at de står som garant for Sparekassen Kronjylland. Det gør de, fordi de med indskud er garant for virksomhedens daglige drift.

De kunder, der udgør sparekassens garanter, har lavet en investering i pengeinstituttet, der giver dem en række fordele, som eksempelvis en fordelagtig rente. Indskuddet fra garanterne er en del af sparekassens samlede egenkapital. Som garantsparekasse har Sparekassen Kronjylland videre rammer, som de bruger på at støtte institutioner, klubber og foreninger i lokalsamfundet.

Forskellen på en bank og sparekasse

Når du vil forvalte din formue i et pengeinstitut er der to almindelige former. Du kan oprette dig som kunde i en bank, eller du kan have dine konti i en sparekasse. Men hvad er reelt forskellen på de to, der tilsyneladende er to stykke af samme alen?

Banker

En bank er et aktieselskab. Det vil sige, at ejerstrukturen er bygget op omkring aktionærer. Disse aktionærer kan både være store og små, men fælles for dem alle er, at de får en del af afkastet fra bankens aktier. Mange banker er børsnoteret på Københavns Børsfond, men det gælder altså ikke alle. Det betyder også, at indtjening er bankers hovedformål.

Sparekasser

Hvor banker er ejet af aktionærer, er sparekasser derimod institutioner, der er selvejet. De har typisk en organisatorisk struktur som garantsparekasser, hvilket også er tilfældet for Sparekassen Kronjylland. Det betyder, at en garantsparekasse ikke skal dele overskuddet med en række aktionærer – og det giver altså større frihed til at støtte lokale foreninger. Med garanter sikrer sparekasser sig ekstra kapital. Og de garanter, der stiller kapital til rådighed, skal være indforstået med, at de pengene ikke kan tilbagebetales, hvis sparekassen går konkurs.

Sådan bliver du garant i Sparekassen Kronjylland

Det er let og enkelt at blive garant i Sparekassen Kronjylland. Det eneste, du skal gøre, er faktisk at kontakte en rådgiver, som kan sætte dig ind i alle dele af garantdelen. Du skal dog være kunde for at blive garant.

I Sparekassen Kronjylland må erhvervskunder højst indskyde 100.000 kr., mens private kunder maks må indskyde 50.000 kr. Som garant får du en række fordele, hvis du har indskudt 30.000 kr. eller mere som garantkapital.

For unge under 28 år behøver garantkapitalen ikke være højere end 5.000 kr. Blandt andet får du lavere renter på lån, gratis eller billige betalingskort og særlige tilbud. Dertil får du også stemmer i repræsentantskabsvalget, som giver dig indflydelse på sparekassen.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram