Overskud

Overskud er i regnskabsmæssig forstand det modsatte af underskud. Overskuddet består derfor af den positive forskel mellem en virksomheds omsætning og de omkostninger, der har været i en given periode.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 07/06/2022

Med Dinero kan du let holde overblik over dit resultat, og dermed et eventuelt overskud, direkte på dit overblik når du logger ind.

Hvad er overskud?

Et overskud er en betegnelse og indikator på, at det går godt i en virksomhed. Det er altså en positiv markør, mens et underskud er en negativ, der angiver, at det går mindre godt i virksomheden.

Overstiger din virksomheds omsætning derfor dine omkostninger står du tilbage med overskuddet. Er dine omkostninger større end omsætningen, vil du i stedet have et underskud.

Du kender det også fra hverdagen. Hvis du i slutningen af måneden har brugt færre penge på mad, husleje, udgifter til forsikringer, abonnementer og lignende end din indkomst, så har du et månedligt overskud. Du trækker ganske enkelt alle dine udgifter fra dine indtægter for at finde overskuddet.

Overskuddet er derfor omsætningen fratrukket alle omkostninger. Din virksomheds overskud udregnes i perioder og indgår som en del af årsregnskabet under resultatopgørelsen.

Overskud vs. omsætning

Omsætning og overskud må ikke forveksles. Omsætningen fortæller udelukkende noget om salget, men derimod intet om omkostningerne ved salget.

Har din virksomhed eksempelvis en webshop tilknyttet, og salget på en dag løber op på 25.000 kroner, er det dagens omsætning. Det er altså ikke dagens overskud.

Når du sælger varer, bruger du nemlig også penge på salget. Det kan være til leverandører og medarbejderes løn. De omkostninger herfra skal først trækkes fra de 25.000 kroner, før du får det nøjagtige billede af dagens overskud.

Hvad går overskuddet til?

Hvis en virksomhed har et overskud, er det ejernes andel. Det er altså deres penge, og derfor er det helt op til dem, hvad overskuddet skal gå til. De beslutter derfor helt og holdent, om overskuddet skal gå til at dække et tidligere underskud, gæld eller andet i virksomheden.

Eller om de vil trække en stor lønfortjeneste ud til sig selv. De kan også vælge at give hver medarbejder en bonus som tak for god arbejdsindsats. Hvis der er tale om en personlig ejet virksomhed, kan ægtefæller ikke frit dele overskuddet – her kan I i stedet bruge reglerne om medarbejdende ægtefælle.

Dog er det forskelligt hvem overskuddet går til, alt efter hvilken form for virksomhed det er. Hvis man ser på f.eks. Franchises så skal man først betale for at komme ind i forretningen, og derefter skal man betale en fast procentdel af overskuddet til firmaet.

Kort sagt: Det er helt og alene ejernes valg, hvad pengene fra overskuddet skal bruges til.

Hvad viser overskudsgrad?

I en virksomhed er nøgletal vigtige for regnskabet. De skaber nemlig ikke bare base for regnskabsanalysen, de giver også et klart og tydeligt overblik over din virksomheds økonomiske ståsted.

Ét af de allervigtigste nøgletal for din virksomhed er netop overskudsgraden. Dette tal bruges til at bedømme din virksomheds evne til at skabe indtjening og dermed, om du har en rentabel forretning. Overskudsgraden fortæller, hvor stor en del af din omsætning der reelt forvandles til overskud.

Altså angiver den forholdet mellem omkostninger og indtægter. Jo højere din overskudsgrad er, desto dygtigere er du til at skabe overskud fra din omsætninger. Og det vil sige, at du holder dine omkostninger på et rentabelt niveau set i forhold til indtægter.

Skal du betale skat af overskuddet?

Ja, det skal du. Uanset om du ejer en iværksætterselskab eller en enkeltmandsvirksomhed, skal du på den ene eller anden måde betale skat af dit overskud.

For selskabsformerne A/S og ApS skal overskuddet betales gennem en selskabsskat, som du angiver i din virksomhedsselvangivelse. Det er altså ikke en personlig skat, men i stedet bliver der trukket skat fra din virksomheds indtægter.

Skat af overskud i en enkeltmandsvirksomhed

Har du derimod overskud i en enkeltmandsvirksomhed, skal du betale skat på samme måde, som hvis du var almindelig lønmodtager.

Det vil sige som personlig indkomst. Derfor skal du altså på samme vilkår som en lønmodtager lave en forskudsregistrering på Skattestyrelsens hjemmeside. Her skal du angive, hvor meget du forventer i overskud eller underskud.

Når regnskabsåret er omme, og du derfor har et konkret billede af, hvor meget du har tjent, får du enten penge tilbage, eller også skal du betale flere skattekroner. Har du nemlig haft et større overskud end beregnet, får du et såkaldt ’skattesmæk’.

Læs mere om løn til ejere af personligt ejet virksomheder i Dinero

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram