Startkapital
Startkapital er den kapital, der kræves til at starte et selskab. Nogen kender det også som kapitalkrav, men man kan sige sådan, at der findes et kapitalkrav til en startkapital.
-
Læsetid: under 2 min.
-
Sidst opdateret 13/01/2022
Hvad er startkapital?
Startkapital er et krav om et vist beløb, der skal indskydes i en virksomhed ved stiftelse af et selskab. Kapitalen kan enten indskydes kontant eller ved andre formuegoder som eksempelvis aktier og obligationer.
Kravet til startkapital afhænger af den type virksomhed, der stiftes, og derfor kan du i det følgende læse de forskellige kapitalkrav for de enkelte virksomhedstyper.
Enkeltmandsvirksomhed
Ved enkeltmandsvirksomhed er der ikke noget kapitalkrav når det kommer til startkapital. Det betyder altså, at du kan starte din egen virksomhed op, helt uden at skulle indskyde nogen form for kapital.
Ønsker du at læse om andre fordele ved typen enkeltmandsvirksomhed? Så kan du læse vores indlæg om det her.
I/S & IVS
Et interessentskab har ligesom en enkeltmandsvirksomhed ikke noget kapitalkrav og skal derfor heller ikke indskyde nogen form for startkapital.
Tidligere var det desuden muligt at stifte et iværksætterselskab (IVS) for blot én krone, som altså var kravet til startkapitalen ved IVS. Efter beslutningen om at lukke ned for stiftelse af IVS blev kapitalkravet for de resterende selskabsformer sat ned.
Kapitalkrav ApS
For anpartsselskaber gælder et startkapitalkrav på mindst 40.000 kr. Tidligere har kravet ligget på både 80.000 kr. og 50.000 kr. som minimumsindskud.
Som nævnt kan det enten være kontanter eller andre formuegoder, der bruges som indskud. Udover dette kan en enkeltmandsvirksomhed faktisk også indskydes som et formuegode. Det sker blandt andet ofte for at opnå en skattefri virksomhedsomdannelse, som gør, at man ikke bliver personligt beskattet.
Det er vigtigt at notere sig, at enkeltmandsvirksomheder, som indskydes i et selskab, ikke må være under konkurs eller en rekonstruktion.
Startkapital A/S
Aktieselskaber har det største krav for startkapital på mindst 400.000 kr. Tidligere lå kapitalkravet på mindst 500.000 kr.
Også her gælder det, at indskuddet kan ske som et formuegode og herunder også eventuelt ved at indskyde enkeltmandsvirksomhed eller ved kontant indskud.
Du kan læse endnu mere om stiftelse og registrering af selskaber hos Erhvervsstyrelsen.
Var denne artikel nyttig?