Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed

I dette indlæg kan du få et overblik over fordele og ulemper ved at have en enkeltmandsvirksomhed, så du er godt klædt på, hvis det er den vej, du vælger at gå.

Fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed

Fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed – hvilke faktorer spiller ind?

Mange faktorer spiller ind, når man skal vælge, hvilken virksomhedstype/selskabsform, man vil drive sin forretning ud fra. Faktorer som startkapital, hæftelse, bogføring, regnskab, skat og moms m.m. kan spille ind – og flere af selv samme faktorer kan ses som både fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed, alt afhængigt af øjnene der ser. I artiklen her giver vi dig et indblik i de fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed, der følger med, når du stifter virksomhed.

Krav til kapitalindskud

En af de større fordele ved enkeltmandsvirksomhed er, at der ikke er et krav om noget kapitalindskud, når du starter virksomheden. Du kan altså starte din forretning uden en rød reje, fordi du ikke behøver at indskyde noget kapital i virksomhedens selskabskapital ved oprettelse af virksomheden. 

Hæftelse

En af ulemperne ved enkeltmandsvirksomheder, som kan gøre én lidt loren – ja, det handler om den måde, man hæfter på ved netop denne virksomhedstype. Som enkeltmandsvirksomhed hæftes der nemlig personligt, og det betyder, at du hæfter for virksomhedens forpligtelser med hele din formue. Det sker i modsætning til for eksempel anpartsselskaber (ApS), hvor der hæftes begrænset. 

Kun én ejer – fordel eller ulempe ved enkeltmandsvirksomhed?

Ved enkeltmandsvirksomhed er der kun én enkelt ejer, hvilket i og for sig både kan anskues som en fordel og en ulempe. Det afhænger af de øjne, der ser – og måske også af den konkrete risikovurdering. 

Som enlig ejer er du ofte iført flere af virksomhedens kasketter, så du skal favne bredt og jonglere alt fra salg og markedsføring, eventuel produktion, regnskab og bogføring. Det kan selvsagt stille store krav til den enkelte virksomhedsejer at skulle have det forkromede overblik over alle aktiviteter, men samtidig er det også netop egenrådigheden ved en enkeltmandsvirksomhed, der tiltaler mange. Det betyder jo også, at man har det afgørende ord i forhold til alle beslutninger – og måske føles de løbende sejre så en tand sødere? 

Regnskab & bogføring

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed findes der ikke noget lovmæssigt krav om at skulle offentliggøre regnskabet. Det betyder, at du ofte selv kan lave virksomhedens bogføring og regnskab, så du sparer revisorregningen og frigør økonomiske ressourcer til andre steder i din virksomhed. 

Skal jeg så vælge en enkeltmandsvirksomhed?

Som vi tidligere har nævnt kan vi ikke uden videre konkludere, om du skal bygge din forretning som en enkeltmandsvirksomhed eller en anden løsning. Det afhænger af, om de listede fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed, tiltaler netop dig. 
Måske er det en god idé også at undersøge fordele og ulemper ved de andre selskabsformer – for eksempel det populære anpartsselskab, som mange selvstændige springer ud i. Og er du klar på det, har vi allerede nu lavet et indlæg, der gennemgår fordele og ulemper ved et anpartsselskab – det, der også går under navnet ApS. Tjek indlægget her: Fordele og ulemper ved ApS.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

  1. Er der en betingelse for hvor meget man skal have i omsætning som på de andre som ligger på 50:000 eller må en ekeltmandsvirksomhed godt bare tjene 10:000 også køre vidre

Skriv en kommentar

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?