Udgivet 27/11/2024
Læsetid: 8 min.

Sænket kapitalkrav for ApS og mulighed for equity crowdfunding

2025 byder på flere ændringer af selskabsloven, som især får betydning for anpartsselskaber. Det nuværende kapitalkrav på 40.000 kr. sænkes nemlig til 20.000 kr., og et mindre ApS får nu mulighed for at rejse kapital gennem equity crowdfunding – også kaldet offentligt udbud af anparter.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen
sænket kapitalkrav for aps og equity crowdfunding for anpartsselskaber

Hvad ændres i selskabsloven i 2025?

Regeringens iværksætterstrategi har fokus på flere ting – nogle er allerede ændret, mens andre først skal i høring og vedtages i Folketinget. L 71 (som lovforslaget går under) indeholder følgende:

  • Kapitalkrav for ApS’er sænkes
  • ApS’er kan rejse kapital via equity crowdfunding

Regeringen har desuden fremsat L 72, der også indeholder forslag til ændring af selskabsloven (samt andre ting). Vi gennemgår kun de to lovændringer i L 71  dette indlæg, så du kan blive helt skarp på, hvad de betyder for din virksomhed.

Forventes at træde i kraft 1/1-25

Lovforslaget forventes at træde i kraft d. 1 januar 2025. Det er sat til 3. behandling d. 19 december 2024. Hvis der ikke sker store ændringer, færdigbehandles den der, så ændringer træder i kraft 1/1-25.

Nedsættelse af kapitalkrav for ApS i 2025

Med de nye regler skal du kun indskyde 20.000 kroner, hvis du vil stifte et ApS. Det er altså en halvering af startkapitalen, som siden 2019 ellers har været på 40.000 kroner.

Nedsættelsen er ét af initiativerne i regeringens iværksætterstrategi, hvor formålet er gøre det nemmere for iværksættere at skaffe kapital og drive virksomhed i Danmark. Initiativet er en del af det primære indsatsområde “færre byrder og mindre bøvl”.

Der er flere fordele ved at oprette et ApS. Du skal dog også være opmærksom på, at der er forskellige udgifter forbundet med det:

  • Gebyr til Erhvervsstyrelsen – 670 kr.
  • Indskud til startkapital – 20.000 kr. (eller tilsvarende aktiver/værdier)
  • Udgift til revisor

Vi har med vilje ikke skrevet et specifikt beløb til revisoren. Der skal blandt andet laves et stiftelsesdokument og vedtægter, ligesom der skal laves en ejerbog med alle ejere i selskabet. Revisoren skriver typisk også under på, at kapitalen er til stede ifm. oprettelsen.

Gratis oprettelse af ApS

Det skal være nemt at starte virksomhed. Derfor kan du som kommende Dinero-bruger få oprettet dit ApS gratis, så du kommer flyvende fra start. Læs mere her.

Husk altid at vælge den virksomhedsform, der giver mest mening for dig

Selvom det nu kræver færre penge at oprette et ApS, er det ikke sikkert, det er det optimale valg for dig. Udover hvad det koster at oprette et anpartsselskab, er der også løbende udgifter forbundet med virksomhedstypen.

Så selvom der er fordele ved et kapitalselskab, kan det også dræne en mindre virksomheds økonomi, hvis der ikke er meget aktivitet i den. Her kan det måske i stedet være en idé at vælge en enkeltmandsvirksomhed, hvor der typisk er færre løbende udgifter.

Vi anbefaler, at du bruger vores guide til valg af virksomhedstype, hvis du er det mindste i tvivl.

Equity crowdfunding – en ny mulighed for at rejse kapital via salg af ejerandele til offentligheden

Equity crowdfunding er en mulighed for mindre ApS’er til at rejse kapital. Det minder på mange måder om salg af aktier, hvor investorer køber en aktie i en virksomhed, så de reelt set ejer en del af virksomheden.

Det har tidligere kun været muligt for større anpartsselskaber at benytte sig af denne mulighed, men det bliver nu også muligt for mindre anpartsselskaber med lovændringen. 

Der kan dog maksimalt udbydes op til en grænse på 5 mio. euro beregnet over en periode på 12 måneder, før der er krav om prospekt. Hvis du vil udbyde anparter for mere end 5 mio. euro, gælder der særlige betingelser.

Giver equity crowdfunding mening for mig?

Equity crowdfunding kaldes typisk også for aktiebaseret crowdfunding, Det er en måde for private investorer at investere i virksomheder, som ikke handles offentligt (fx på Københavns Fondsbørs). 

Salg af anparter i et ApS er ofte en nemmere adgang til kapital end mere traditionelle løsninger. Typisk er der tale om mindre anparter til mange små investorer, men det kan også være få store investorer, som du kender det fra Løvens Hule.

Hvis du vil benytte dig af muligheden for dit anpartsselskab, skal du bevise over for potentielle investorer, at du er værd at investere i. Det gør du blandt andet ved at have en klar forretningsplan og lave realistiske budgetter.

Der er fordele og ulemper ved equity crowdfunding. Det er en god mulighed for anpartsselskaber til at rejse kapital, men det kan også være svært at værdiansætte virksomheden korrekt. 

FordeleUlemper
Du bestemmer selv betingelserne – hvor meget du vil sælge, prisen, og hvordan investorer skal belønnesDet kræver høj ekspertise at værdiansætte en virksomhed korrekt
Færre omkostninger sammenlignet med at være på aktiemarkedetDu skal have styr på juraen og relevante krav – fx juridiske dokumenter, årlige møder med investorer samt rapporter
Nem(mere) adgang til kapitalInvestorer har rettigheder og medbestemmelse. De har fx en stemme omkring nye aktier og vigtige aspekter af virksomhedsdriften
Mange kan investere i virksomhedenJo mere du sælger af virksomheden, jo mindre vil dit potentielle udbytte ved udlodning eller salg også være

Det er vigtigt at sige, du skal sætte dig grundigt ind i reglerne, inden du tager en beslutning om at rejse kapital ved at udbyde anparter offentligt. Du giver andre medbestemmelse, og der er flere regler og krav, du skal overholde.

Due diligence udføres typisk af platformen, du bruger til at udbyde anparterne gennem. Men du skal stå til rådighed, hvis en investor efterspørger yderligere information. Der vil typisk også være forskellige gebyrer, der skal betales – fx et “succes-gebyr” samt juridiske og administrative gebyrer.

Europa-Kommissionen har lavet en oversigt over, hvornår det i forskellige situationer og med forskellige behov giver mening at bruge forskellige typer crowdfunding. I oversigten fokuserer de på; equity crowdfunding, rewards-based crowdfunding og peer-to-peer lending.

Virksomhedens situation og behovEquity crowdfundingRewards-based crowdfundingPeer-to-peer lending
Pre-trading
Pre-profit
Profitabel voksende virksomhed
Etableret og langsomt voksende
Etableret stabil virksomhed
Lancerer nye produkter, services og brands
Laver opkøb
Bevæger sig ind på nye markeder
Investerer i nye faciliteter
Vil refinansiere
Har brug for kapitalomlægning

Oversigten er vejledende, og du bør altid tage udgangspunkt i din egen konkrete situation. Du bør også kontakte en finansiel rådgiver for vejledning, så du ender med den løsning, der er bedst for dig og din virksomhed.

Oftest stillede spørgsmål

De nye regler i L 71 betyder, at du kan udbyde anparter i dit anpartsselskab til offentligheden og på den måde skaffe kapital til virksomheden. Du bestemmer blandt andet selv, hvor meget du vil sælge, og hvordan investorer skal belønnes.

Minimumskravet til anpartsselskabers selskabskapital er også blevet nedsat, så det nu kun kræver 20.000 kr. at oprette et ApS.

Det nye kapitalkrav til et ApS er fra 2025 på 20.000 kroner – før det var det på 40.000 kroner.

Equity crowdfunding er en alternativ måde for selskaber at rejse kapital på. Det foregår ved, at fx et ApS sælger dele af virksomheden (ligesom ved aktier) til mindre investorer – virksomheden får penge, og investorer får en del af virksomheden og medbestemmelse.

Kapitalkravet til et ApS er på 20.000 kroner med det nye lovforslag.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram