Udestående

Har du penge til gode hos en kunde, kaldes det for et udestående. De udeståender som du mangler at få ind, skal føres i dit regnskab. Du fører dem som et aktiv i din balance.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 08/02/2021


Hvad er et udestående?

Når du har solgt en vare eller en ydelse til en kunde, sender du en faktura til vedkommende. Indtil kunden betaler regningen, har du et udestående med kunden. Kunden skylder dig penge, og det vil kunden blive ved med indtil, at du har modtaget din betaling.

Det er meget almindeligt at have udeståender, når du driver virksomhed. I og med dine kunder har en betalingsfrist, vil der helt naturligt være en periode, hvor du har et udestående med hver enkelt kunde. Der findes dog også dårlige betalere, som har en tendens til enten ikke at betale deres regninger eller at betale dem for sent.

Hvordan inddriver du udeståendet?

Ved salg af et produkt eller en ydelse til en kunde sender du en faktura afsted. Den vil blandt andet være påført en betalingsdato og betalingsoplysninger. Har du en betalingsbetingelse på eksempelvis 14 dage, gør du ikke mere ved dit udestående, før tiden er udløbet. Når betalingsdatoen er overskredet, har du den mulighed at sende kunden en rykker, hvis udeståendet stadig ikke er blevet betalt.

For at holde styr på dine udeståender er det vigtigt, at du laver en rykkerprocedure. Proceduren sikre, at du får fulgt op på dine udeståender, og også afgør ting som: Hvor lang tid skal der gå, før du sender en rykker til kunden? Skal der pålægges rykkergebyr? Hvad med rykker nummer to? Hvornår skal den ud? Og skal der også rykkergebyr på denne?

Med et regnskabsprogram kan du håndterer dine udeståender og også de kunder, som kan være svære at få dine penge fra. Har du ikke et regnskabsprogram, kan det nemmere glippe, at du får fulgt op på dine udeståender. Og det kan koste dig dyrt i det lange løb. Hvis der er tale om en personlig konkurs, skal du gøre krav på dit udestående.

I en virksomhed vil der i det daglige virke være mange former for forskellige udeståender. Hvad enten det så er med kunder, dine egne leverandører eller dine egne ansatte. Du vil både have penge til gode hos dine kunder, ligesom du på samme vis vil skylde penge til de leverandører, som du køber af og de ansatte, der lægger timer hos dig.

Så nemt er det at se hvilke kunder der skylder dig penge med Dinero

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram