Ved fri telefon skal brugeren af telefonen beskattes af 3.200 kr. i 2024. (2023: 3.100 kr.) Der er forskellige beskatningsmetoder alt efter, om du er ejer eller ansat.
Du skal kun beskattes af fri telefoni en gang. Såfremt du allerede beskattes af fri telefoni ved en arbejdsgiver, skal du derfor ikke tage højde for det i din virksomhed.
Ejere af et selskab (ApS, A/S) og ansatte i alle typer virksomheder:
Hvis en ejer af et ApS køber en telefon til sig selv eller en anden ansat, som også bruges privat, så skal brugeren af telefonen beskattes af fri telefoni. Her klarer arbejdsgiveren (ejeren af selskabet) det typisk over lønnen. Hvis arbejdsgiveren gør det, skal man, som lønmodtager, ikke tænke mere på beskatning – det klarer arbejdsgiveren. Har man fri telefon, men det ikke fremgår af lønsedlen, skal man selv sørge for at få det indberettet på sin personlige selvangivelse hos SKAT.
Ejere af en personligejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S):
Hvis du som ejer af en personligejet virksomhed køber en telefon til dig selv, som også bruges privat, så skal du beskattes af fri telefoni. Her skal du selv sørge for at indberette, at det er din virksomhed, der betaler din telefon samt eventuel telefonregning. Normalt bogfører man ikke beskatningen af fri telefoni, men derimod tager man det med på sin selvangivelse. Du skal dog være opmærksom på, at selvom beskatningen af fri telefoni ikke bogføres, så skal udgiften til telefonen samt eventuelle mobilregninger stadig bogføres i dit regnskab. Dette kan du læse mere om i afsnittet Bogføring af udgifter i forbindelse med fri telefoni.
Særlige regler om beskatning af fri telefoni
Har du en ægtefælle, og får i begge stillet fri telefoni til rådighed?
Hvis du er gift, og både du og din ægtefælle får stillet fri telefoni til rådighed, kan du opnå ægtefællerabat. Rabatten er på 25% for både dig og din ægtefælle. Rabatten vil fremgå af din årsopgørelse, og det er et krav at i tilsammen beskattes for i alt 4.000 kr. årligt af fri telefoni for at kunne udnytte rabatten.