Spring til indholdet

Læsetid: 3 minutter

Artikel kun for Dinero Pro

Timelønnede – Sådan bogfører du løn

Vidste du?
At vi i Dinero har et indbygget lønsystem, der er lavet i samarbejde med eksperterne fra DataLøn? Med Dinero Løn kan du lave én gratis lønseddel – hver måned. Tilmed bogføres lønnen helt automatisk.

Læs mere her.

Sådan bogføres lønnen til en timelønnet

Flere har efterspurgt en lille guide til, hvordan man bogfører løn til ansatte, og derfor har vi lavet en simpel guide. Vi har fundet de mest almindelige lønsedler, som vil dække 90 procent af de mindre virksomheders behov.

Der findes to typer af ansatte:

  1. Funktionæransatte (skal du i stedet bogføre løn for funktionæransatte, kan du læse med her).
  2. Timelønnede (du er havnet i den rigtige guide)

Den væsentligste forskel på en funktionær og timelønnede er, at en funktionæransat får løn under ferie. Timelønnede optjener derimod feriepenge, der bliver udbetalt via FerieKonto eller anden udbyder.

Herunder ses en rigtig lønseddel, som er lavet med DataLøn. Tallene markeret med rød anvendes som referencer senere i denne guide. Bemærk, at rækkefølgende kan virke tilfældig, men den er brugt for at gøre selve bogføringen nemmere.

Har du et andet lønsystem, skal du ikke fortvivle – de ligner hinanden til forveksling.

Udregningen af ATP (den er lidt speciel) og bogføringen af lønnen er vist her:

Sådan bogfører du din lønseddel

ATP kan virke lidt besværligt for ikke-fagkyndige. Det er dog rimeligt simpelt.

Bliver medarbejdere trukket 30 kr. til ATP på lønsedlen (som i ovenstående eksempel), skal virksomheden betale det dobbelte = altså 60 kr. Det skyldes, at virksomheden skal dække 2/3 af den samlede ATP betaling, mens medarbejderen skal dække 1/3.

Regnestykket er derfor i dette eksempel:

Medarbejder (1/3)                                                  30 kr.

Virksomhed (2/3)                                                   60 kr.

Samlet ATP-betaling                                               90 kr.

Da medarbejderen bliver trukket 30 kroner, som virksomheden beholder, har virksomheden en udgift på 60 kroner, som skal bogføres på konto 3020 – Arbejdsgiver ATP. Det giver virksomheden en samlet skyldig post til ATP på 90 kr. Den skyldige post bliver bogført på konto 65040– skyldig AM-bidrag. Alt vedrørende ATP er på billederne markeret med *.

Tryk på Bogføring -> Under diverse vælg finansbilag -> udfyld tallene som nedenstående (klik på billederne for at gøre dem større) -> tryk “Bogfør”. Vi har udelukkende brugt de lange tekster for din skyld – i princippet kan der bare stå ”løn”. Det er dog en fordel at skrive teksterne i starten, indtil du har prøvet det nogle gange. Som Dinero Pro kan du desuden uploade bilaget, så du aldrig mister det. Husk at vælge den dato, hvor udbetalingen sker fra banken og benyt de samme fortegn som på nedenstående billeder. Alle de tal, vi bruger i bogføringen, har et referencetal angivet. Det kommer oppe fra lønsedlen i indledningen af denne guide.

Du skal ikke anvende modkonto, da vi i eksemplet har indarbejdet, hvor posterne skal bogføres. Har du udfyldt finansbilaget korrekt, har du ti linjer i bilaget. Samtidig skal bilagsbalancen skal altid være 0, ellers har du ikke udfyldt bilaget korrekt. Når du er færdig, skal du trykke på “godkend”

Tips og bonusinfo: 

  • Når du har bogført lønnen, kommer der altid en betaling til SKAT (A-skat og AM-bidrag) efterfølgende. Se her, hvordan du bogfører.
  • Guiden her viser, hvordan du bogfører én lønseddel for én medarbejder – skal du bogføre en samlet lønudbetaling for flere medarbejdere, så skal du benytte guiden Samlet lønbogføring.
  • Dinero kan kobles sammen med lønprogrammer, så du automatisk kan få lønnen overført til Dinero – klar til bogføring. Se mere her.
  • Har dine ansatte fri telefoni? Se mere her.
  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret 22/07/2019

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?