Spring til indholdet

Læsetid: 5 minutter

Artikel kun for Dinero Pro

Kilometergodtgørelse / kørselsfradrag – Sådan håndterer du det

Kilometergodtgørelse kan du få, når du kører i egen privat bil (hvideplader) i forbindelse med firmaets opgaver. Det dækker altså over de udgifter, du har haft i firmaregi med din private bil. Der er nogle særlige krav der skal være opfyldt for at få kilometergodtgørelse. Dem har vi skrevet om nedenfor.

Der bogføres kilometergodtgørelse med udgangspunkt i statens takster:

Takster20202019
Kørsel (bil eller motorcykel)
op til 20.000 km./år
 3,52 kr./km 3,56 kr./km
Kørsel (bil eller motorcykel)
ud over 20.000 km./år
 1,96 kr./km 1,98 kr./km

Tallene er direkte fra Skattestyrelsens hjemmeside – se nærmere her.

Sådan bogfører du kørsel

Husk, at nedenstående bogføring kun er til, hvis du har kørt i din egen private bil i firmaregi. Ejer dit firma bilen, skal du IKKE have kilometergodtgørelse, men derimod blot bogføre omkostningerne, hvor de hører til i dit regnskab.

Som ejer af en personligt ejet virksomhed udbetaler du ikke kilometergodtgørelse direkte til dig selv. Du bogfører din kørsel udelukkende som et skattefradrag.

Gå til fanen bogføring -> skabeloner -> kørsel

Indtast her hvad dit samlede kørselsfradrag er
antal kilometer x kilometersatsen

Skabelonen bogfører på konto 3160: Kørsel i egen bil og modposterer på 60120: Mellemregning, da du som nævnt ikke direkte regnskabsmæssigt må udbetale disse kørepenge til dig selv fra din bank.

Vælger du derefter at overfører disse penge til dig selv, så skal du se det som en helt almindelig privat hævning. Dette skal du derfor bogføre i et ekstra bilag med skabelonen “hævet privat” du finder under fanen bogføring.

Se i øvrigt gerne denne lidt ældre video, der fortæller dig, hvad kilometergodtgørelse egentlig betyder for dit regnskab og hvor meget, du skal betale i skat.

I det her tilfælde klarer man det typisk over lønsystemet, og beløbet udbetales sammen med lønnen.

Kan det ikke vente til at blive udbetalt over lønnen, kan det også udbetales med det samme. Vælger man det, skal nedenstående postering i regnskabet laves. Husk også at overføre pengene via netbanken.

Lad os bruge et eksempel, hvor vi i 2019 har kørt 1.000 km i firmaregi (3,56 kr. * 1000 km = 3.560 kr.).

Bonusinfo: 

Hvis du vælger at udbetale det udenom lønnen, skal du selv manuelt indberette, at du har udbetalt kilometergodtgørelse. Det skal du gøre i eIndkomst. Du kan læse mere i denne guide fra SKAT.

Reglerne til kørsel

For at få kilometergodtgørelse og skattefradrag for denne, er det meget vigtigt, at du/I fører en kørebog. Der er intet krav til udseende, men der er krav til indholdet. Kravene er følgende:

 • Navn, adresse, CPR-nummer eller arbejdsnummer
 • Dato for kørsel
 • Kørslens formål
 • Hvad kilometertælleren viste ved begyndelsen af den daglige kørsel og ved dens afslutning
 • Kørslens mål og evt. delmål
 • Antal kilometer
 • Den anvendte sats
 • En beregning.

Der er som sagt ingen krav til udseendet, så du kan holde styr på det på den måde, der fungerer bedst for dig. Vil du gerne have styr på det elektronisk, har vi en integration med Mileage Book. Det kan du læse mere om her

Du har som ejer i en enkeltmandsvirksom et skattefradrag for din kørsel – I bogføringsdelen længere oppe på siden, forklarer vi hvordan du laver bogføring for kørsel i en enkeltmandsvirksomhed.

Du må gerne udbetale kilometergodtgørelse til dine ansatte i en personligt ejet virksomhed. I så fald skal det bogføres på samme måde som i et selskab.

Du må gerne udbetale kilometergodtgørelse til både dig selv og dine ansatte i et selskab. De fleste vælger at gøre det over lønnen.

Det gælder dog, at hvis du er ejer i selskabet og ikke udbetaler løn til dig selv, må du heller ikke udbetale kilometergodtgørelse, før du får en reel løn i virksomheden.

Kilometergodtgørelse er betalt af arbejdsgiveren og er det, vi behandler hele vejen i denne guide. Får du ikke betalt kilometergodtgørelse af arbejdsgiver, kan du få et befordringsfradrag for det.

Befordringsfradrag er istedet, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Transportmidlet og udgifterne til selve transporten spiller ingen rolle, men transporten må ikke være betalt af din arbejdsgiver. Det er det som de fleste ansatte vil få ved almindeligt fast job, som indtastes på sin personlige forskudsopgørelse/selvangivelse

Udgifter til parkering, bro, færge og motorvej er ikke en del af kilometergodtgørelse. Det betyder, at man skattemæssigt må fratrække disse i regnskabet – og samtidig stadig gerne få kilometergodtgørelse for de kørte kilometer. Reglen er gældende for både selvstændige og medarbejdere. Læs meget mere her.

Eksempel med parkeringsudgifter – Sådan bogfører du parkeringsudgifter

Parkeringsudgiften bogfører du som du normalt ville gøre via Bogføring -> Køb. Du udfylder bilaget som vist nedenfor – det eneste du skal være opmærksom på er feltet “Hvordan har du betalt bilaget?”. Her vælger du følgende:

 • Hvis dine medarbejdere (og dig som ejer) har lagt ud for parkeringen med egne private penge, vælger du “Udlæg ansatte og ejer” i selskaber (IVS, ApS & A/S),
 • Hvis dine medarbejdere har lagt ud for parkeringen med egne private penge, vælger du “Udlæg ansatte” i personligt ejede virksomheder (Enkeltmands og I/S),
 • Hvis du som ejer af har lagt ud med egne private penge, vælger du “Mellemregning” i personligt ejede virksomheder (Enkeltmands og I/S),
 • Hvis parkeringen er betalt med et af firmaets dankort vælger du blot “Bank”.

Udlægget for parkeringen kan du nu udbetale til dig selv eller dine ansatte – helt skattefrit. Udbetalingen laver du blot som bankoverførsel eller over lønnen. Udbetaler du ikke udlægget over lønnen, men direkte til medarbejderen kan du her se, hvordan du udbetaler et udlæg til din medarbejder.

Ønsker du at sælge din kørsel videre til din kunde, foregår det faktisk, som var det et helt almindeligt produkt, du solgte. De fleste sælger deres kørsel videre efter statens takster – men du skal være opmærksom på, at der skal tillægges moms.

Det betyder at viderefakturere du din kørsel, så har det intet med dit kørselsfradrag at gøre, og skal blot sælges som var det dine egne timer.

Lad os tage eksempel. Du har kørt 125 kilometer – dem vil du gerne fakturere videre til din kunde. Du indsætter derfor en varelinje på din faktura indeholdende de kørte kilometer og prisen per kilometer (prisen bestemmer du selv). Husk at indsætte prisen eksl. moms i varelinjen – så udregner Dinero selv momsen. Det kunne se sådan ud:

Fakturer kørsel

Har du ved en fejl udbetalt kilometergodtgørelse til dig selv i en personligt ejet virksomhed, kan du se her, hvordan du retter det.

Hvis du vil beregne din kilometergodtgørelse, kan du gøre det på skats hjemmeside her.

 • Var denne artikel nyttig?
 • JaNej

Sidst opdateret 24/04/2020

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?