Søger...

Øv! Der var ingen artikler, der matchede din søgning.

Kilometergodtgørelse / kørselsfradrag / kørselsgodtgørelse – Sådan håndterer du det

 • Læsetid: 3 minutter

 • Sidst opdateret 12/11/2021


Kilometergodtgørelse kan du få, når du kører i egen privat bil (hvideplader) i forbindelse med firmaets opgaver. Det dækker altså over de udgifter, du har haft i firmaregi med din private bil. Der er nogle særlige krav der skal være opfyldt for at få kørselsfradrag. Dem har vi skrevet om nedenfor.

Der bogføres kilometergodtgørelse med udgangspunkt i statens takster:

Takster20222021
Kørsel (bil eller motorcykel)
op til 20.000 km./år
3,51 kr./km 3,44 kr./km
Kørsel (bil eller motorcykel)
ud over 20.000 km./år
 1,98 kr./km1,90 kr./km
Egen cykel, knallert eller EU-knallert0,55 kr./km0,54 kr./km

Tallene er direkte fra Skattestyrelsens hjemmeside – se nærmere her.

Sådan bogfører du kørsel

Reglerne til kørsel

 1. For at få kilometergodtgørelse og skattefradrag for denne, er det meget vigtigt, at du/I fører en kørebog. Der er intet krav til udseende, men der er krav til indholdet. Kravene er følgende:

  • Navn, adresse, CPR-nummer eller arbejdsnummer
  • Dato for kørsel
  • Kørslens formål
  • Hvad kilometertælleren viste ved begyndelsen af den daglige kørsel og ved dens afslutning
  • Kørslens mål og evt. delmål
  • Antal kilometer
  • Den anvendte sats
  • En beregning.

  Der er som sagt ingen krav til udseendet, så du kan holde styr på det på den måde, der fungerer bedst for dig. Vil du gerne have styr på det elektronisk, har vi en integration med Mileage Book. Det kan du læse mere om her

 2. Kilometergodtgørelse er betalt af arbejdsgiveren og er det, vi behandler hele vejen i denne guide. Får du ikke betalt kilometergodtgørelse af arbejdsgiver, kan du få et befordringsfradrag for det.

  Befordringsfradrag er istedet, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Transportmidlet og udgifterne til selve transporten spiller ingen rolle, men transporten må ikke være betalt af din arbejdsgiver. Det er det som de fleste ansatte vil få ved almindeligt fast job, som indtastes på sin personlige forskudsopgørelse/selvangivelse

 3. Udgifter til parkering, bro, færge og motorvej er ikke en del af kilometergodtgørelse. Det betyder, at man skattemæssigt må fratrække disse i regnskabet – og samtidig stadig gerne få kilometergodtgørelse for de kørte kilometer. Reglen er gældende for både selvstændige og medarbejdere. Læs meget mere her.

  Eksempel med parkeringsudgifter – Sådan bogfører du parkeringsudgifter

  Parkeringsudgiften bogfører du som du normalt ville gøre via Bogføring -> Køb. Du udfylder bilaget som vist nedenfor – det eneste du skal være opmærksom på er feltet “Hvordan har du betalt bilaget?”. Her vælger du følgende:

  • Hvis dine medarbejdere (og dig som ejer) har lagt ud for parkeringen med egne private penge, vælger du “Udlæg ansatte og ejer” i selskaber (IVS, ApS & A/S),
  • Hvis dine medarbejdere har lagt ud for parkeringen med egne private penge, vælger du “Udlæg ansatte” i personligt ejede virksomheder (Enkeltmands og I/S),
  • Hvis du som ejer af har lagt ud med egne private penge, vælger du “Mellemregning” i personligt ejede virksomheder (Enkeltmands og I/S),
  • Hvis parkeringen er betalt med et af firmaets dankort vælger du blot “Bank”.

  Du har parkeret din bil på hvide i forbindelse med forretningsmøde etc. - ELLER- Du har parkeret din gulpladebil i forbindelse med forretningsmøde etc. (billetten er uden moms)

  Udlægget for parkeringen kan du nu udbetale til dig selv eller dine ansatte – helt skattefrit. Udbetalingen laver du blot som bankoverførsel eller over lønnen. Udbetaler du ikke udlægget over lønnen, men direkte til medarbejderen kan du her se, hvordan du udbetaler et udlæg til din medarbejder.

 4. Ønsker du at sælge din kørsel videre til din kunde, foregår det faktisk, som var det et helt almindeligt produkt, du solgte. De fleste sælger deres kørsel videre efter statens takster – men du skal være opmærksom på, at der skal tillægges moms.

  Det betyder at viderefakturere du din kørsel, så har det intet med dit kørselsfradrag at gøre, og skal blot sælges som var det dine egne timer.

  Lad os tage eksempel. Du har kørt 125 kilometer – dem vil du gerne fakturere videre til din kunde. Du indsætter derfor en varelinje på din faktura indeholdende de kørte kilometer og prisen per kilometer.

  Husk at indsætte prisen ekskl. moms i varelinjen – så udregner Dinero selv momsen. Det kunne se sådan ud:

  Fakturer kørsel

Har du ved en fejl udbetalt kilometergodtgørelse til dig selv i en enkeltmandsvirksomhed, kan du se her, hvordan du retter det.

Hvis du vil beregne din kilometergodtgørelse, kan du gøre det på skats hjemmeside her.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram