Spring til indholdet

Sidst opdateret 02/09/2019

Artikel kun for Dinero Pro

Kilometergodtgørelse / kørselsfradrag – Sådan håndterer du det

Lidt om kilometergodtgørelse

Kilometergodtgørelse kan du få, når du kører i egen privat bil i forbindelse med firmaets opgaver. Det dækker altså over de udgifter, du har haft i firmaregi med din private bil. Disse omkostninger kan trækkes fra i dit regnskab. Der er nogle krav til det, og dem har vi skrevet om nedenfor. Typisk bogføres kilometergodtgørelse med udgangspunkt i statens takster. Dem kan du se under satserne for kilometergodtgørelse i 2019 eller 2018 længere nede på denne side.

Ejer firmaet bilen (gule plader) skal der ikke udbetales kilometergodtgørelse – så bogføres omkostninger direkte i regnskabet (Fx benzin, værkstedsregninger etc.).

Guiden er for overskuelighedens skyld delt ind i to. Den første del tager udgangspunkt i reglerne (det teoretiske), mens andel del tager udgangspunkt i, hvordan du bogfører det i Dinero (det praktiske).

Som ejer af en personligt ejet virksomhed må du IKKE udbetale kilometergodtgørelse direkte til dig selv. Du har dog et skattefradrag for din kørsel – nedenfor fortæller vi mere om, hvordan du får det skattefradrag.

Du må gerne udbetale kilometergodtgørelse til dine ansatte i en personligt ejet virksomhed.

Du må gerne udbetale kilometergodtgørelse til både dig selv og dine ansatte i et selskab. De fleste vælger at gøre det over lønnen.

Det gælder dog, at hvis du er ejer i selskabet og ikke udbetaler løn til dig selv, må du heller ikke udbetale kilometergodtgørelse, før du får en reel løn i virksomheden.

For at få kilometergodtgørelse og skattefradrag for denne, er det meget vigtigt, at du/I fører en kørebog. Der er intet krav til udseende, men der er krav til indholdet. Kravene er følgende:

 • Navn, adresse, CPR-nummer eller arbejdsnummer
 • Dato for kørsel
 • Kørslens formål
 • Hvad kilometertælleren viste ved begyndelsen af den daglige kørsel og ved dens afslutning
 • Kørslens mål og evt. delmål
 • Antal kilometer
 • Den anvendte sats
 • En beregning.

Der er som sagt ingen krav til udseendet, så du kan holde styr på det på den måde, der fungerer bedst for dig. Vil du gerne have styr på det elektronisk, har vi en integration med Mileage Book. Det kan du læse mere om her

I 2019 er satser for kilometergodtgørelse følgende:

2019
Kørsel (bil eller motorcykel)
op til 20.000 km./år
 3,56 kr./km
Kørsel (bil eller motorcykel)
ud over 20.000 km./år
 1,98 kr./km

 

I 2018 er satserne følgende:

2018
Kørsel (bil eller motorcykel)
op til 20.000 km./år
 3,54 kr./km
Kørsel (bil eller motorcykel)
ud over 20.000 km./år
 1,94 kr./km

Tallene er direkte fra SKATs hjemmeside – se nærmere her.

Kilometergodtgørelse er betalt af arbejdsgiveren og er det, vi behandler hele vejen i denne guide. Får du ikke betalt kilometergodtgørelse af arbejdsgiver, kan du få et befordringsfradrag for det. Du kan få befordringsfradrag, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Transportmidlet og udgifterne til selve transporten spiller ingen rolle, men transporten må ikke være betalt af din arbejdsgiver.

Udgifter til parkering, bro, færge og motorvej er ikke en del af kilometergodtgørelse. Det betyder, at man skattemæssigt må fratrække disse i regnskabet – og samtidig stadig gerne få kilometergodtgørelse for de kørte kilometer. Reglen er gældende for både selvstændige og medarbejdere. Læs meget mere her.

Eksempel med parkeringsudgifter – Sådan bogfører du parkeringsudgifter

Parkeringsudgiften bogfører du som du normalt ville gøre via Bogføring -> Køb. Du udfylder bilaget som vist nedenfor – det eneste du skal være opmærksom på er feltet “Hvordan har du betalt bilaget?”. Her vælger du følgende:

 • Hvis dine medarbejdere (og dig som ejer) har lagt ud for parkeringen med egne private penge, vælger du “Udlæg ansatte og ejer” i selskaber (IVS, ApS & A/S),
 • Hvis dine medarbejdere har lagt ud for parkeringen med egne private penge, vælger du “Udlæg ansatte” i personligt ejede virksomheder (Enkeltmands og I/S),
 • Hvis du som ejer af har lagt ud med egne private penge, vælger du “Mellemregning” i personligt ejede virksomheder (Enkeltmands og I/S),
 • Hvis parkeringen er betalt med et af firmaets dankort vælger du blot “Bank”.

Udlægget for parkeringen kan du nu udbetale til dig selv eller dine ansatte – helt skattefrit. Udbetalingen laver du blot som bankoverførsel eller over lønnen. Udbetaler du ikke udlægget over lønnen, men direkte til medarbejderen kan du her se, hvordan du udbetaler et udlæg til din medarbejder.

Ønsker du at sælge din kørsel videre til din kunde, foregår det faktisk, som var det et helt almindeligt produkt, du solgte. De fleste sælger deres kørsel videre efter statens takster – men du skal være opmærksom på, at der skal tillægges moms.

Lad os tage eksempel. Du har kørt 125 kilometer – dem vil du gerne fakturere videre til din kunde. Du indsætter derfor en varelinje på din faktura indeholdende de kørte kilometer og prisen per kilometer. Husk at indsætte prisen eksl. moms i varelinjen – så udregner Dinero selv momsen. Det kunne se sådan ud:

Fakturer kørsel

Det praktiske – Hvordan bogføres det? 

Har du ved en fejl udbetalt kilometergodtgørelse til dig selv i en personligt ejet virksomhed, kan du se her, hvordan du retter det.

Hvis du vil beregne din kilometergodtgørelse, kan du gøre det på skats hjemmeside her.

 • Var denne artikel nyttig?
 • JaNej

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?