Søger...

Øv! Der var ingen artikler, der matchede din søgning.

Kreditnota, salg – Sådan bogfører du en kreditnota til en kunde

 • Læsetid: 3 minutter

 • Sidst opdateret 22/02/2022


Er du i tvivl om, hvordan du laver en kreditnota på en faktura, som du har sendt til en kunde? Så er du landet det rette sted. 

Find fakturaen, der skal krediteres: 

En kreditnota skal altid tilknyttes en specifik faktura. Kreditnotaen oprettes under Salg. Tryk på Mere > Opret kreditnota ved den faktura som skal krediteres.

Opret kreditnota til kunde

Sådan gør du

Vi deler denne del op i tre. I første del viser vi, hvordan vi krediterer en faktura på det fulde beløb, mens vi i anden del viser, hvordan vi krediterer en faktura delvist.

Til sidst kigger vi på, hvordan man bogføre en tilbagebetaling af en allerede betalt faktura som krediteres.

 1. Vil du kreditere hele fakturaen, så skal du ikke lave nogen ændringer i kreditnotaen – blot vælge den dato, fakturaen skal krediteres og derefter trykke “Godkend”. Så snart du har godkendt kreditnotaen, kan du sende den til din kunde, hvis vedkommende har bedt om det.

  En kreditnota skal IKKE oprettes med negativt fortegn. Dinero sørger selv for, at få bogført kreditnotaen korrekt. Nedenstående skærmbillede viser et udklip af en kreditnota lavet på det fulde beløb.

  Kreditnota på fuldt beløb

 2. I denne del viser vi, hvordan man laver en kreditnota, der kun er på dele af fakturaens totale beløb.

  I ovenstående har vi lavet en faktura på 125 kroner inkl. moms. Af den vil vi nu kreditere kunden 50 kroner. Når man kreditere dele af en faktura skal man skrive det beløb, der skal  krediteres. Vi sletter derfor det originale beløb på 125 kr. og retter den til. I det her tilfælde skriver vi 50 kroner på fakturalinjen – det bliver totalt til 75kr kroner inkl. moms. Godkend herefter kreditnotaen og du er i mål.

  Bemærk – En kreditnota skal IKKE oprettes med negativt fortegn. Dinero sørger selv for, at få bogført kreditnotaen korrekt.

  Kreditnota på del af faktura

 3. I nogle scenarier har vi allerede modtaget den fulde betaling for en faktura og laver herefter en kreditnota.

  For at lave kreditnotaen følger vi eksemplerne ovenfor, på enten en fuld eller delvis kreditnota, men når kreditnotaen er lavet, skal vi også bogføre at pengene betales tilbage.

  Det gør vi fra fakturaen som vi har lavet en kreditnota til. I mit eksempel har jeg lavet en Faktura på 30 timers arbejde, men jeg brugte faktisk kun 29. Derfor har jeg lavet en kreditnota på én time. Kunden har betalt det fulde beløb og derfor skylder jeg dem nu, den ene times betaling.

  Først går jeg til Salg > Alle og finder min faktura frem, som vil stå som overbetalt, da vi både har fået fuld betaling OG krediteret en del af den:

  Billede som viser Dineros salg - alle fane med pil på kreditnota til faktura 4 og faktura 4

   

  Inde på faktura 4 her, kan vi se den netop er udlignet med en fuld betaling og en kreditnota. Vi skal nu have tilføjet en tilbagebetaling

  Inde på fakturaen trykker man på registrer betaling knappen

   

  Og her ændre vi lidt i teksten så vi selv kan se hvad vi laver. Beløbet er forudfyldt til forskellen mellem den fulde betaling og den kreditnota vi har lavet. Beløbet står i minus, fordi det er penge vi nu tilbagebetaler, så det lader vi være. Husk også datoen pengene er gået ud af din egen bankkonto.

  viser ændring til betalingstekst samt at restbeløbet giver 0

  Restbeløbet skulle meget gerne blive 0 hvis hele beløbet fra kreditnotaen er betalt tilbage. 👍

Tips & bonusinfo: 

 • Selvom fakturaen, du sender kreditnota til, ikke er betalt, skal du stadig oprette kreditnota på den. Så udligner kreditnotaen det tilgodehavende, du måtte have hos kunden, efter at have sendt fakturaen til personen.
 • Du kan ikke ændre datoen på en kreditnota, hvis den først er godkendt. Hvis du vil ændre en kreditnota, der er godkendt, bliver du nødt til at slette den og lave den igen.
 • Læs mere her hvis du ikke ved hvor du kan finde dine nota.
 • Hvis du er i tvivl om hvordan du bogfører en kreditnota fra en leverandør, klik her.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram