Læsetid: 2 minutter

Artikel kun for Dinero Pro

Lån mellem virksomheder (f.eks drift og holding) – sådan bogføres det

Er du ejer af et selskab (ApS, IVS, mv.), hvor der er lånt penge mellem to virksomheder fx. drift og holding? Så er du kommet til det rette sted!

I guiden tager vi dig igennem, hvordan du bogfører det. Eksemplerne i guiden er baseret på at lånet er kortfristet (tilbagebetalingstid under ét år) – læs mere om kortfristede lån her.

Sådan bogfører du lån fra holding til drift

Eksemplet taget udgangspunkt i et lån fra dit holding selskab til dit driftselskab.

Guiden kan også bruges ved lån fra drift til holding – eller i mellem to andre virksomheder, som du ejer. Find først ud af hvilket firma der sender penge (virksomhed A) og hvilket firma der modtager penge (virksomhed b) i guiden.

Inden vi begynder at bogføre skal vi oprette to konti. Én konto i hver virksomhed, der skal fungere som en mellemregningskonto mellem de to virksomheder.

Vi anbefaler, at du kalder kontoen i virksomhed A  “54100 – mellemregning til driftvirksomhed” eksempelvis

Tryk på –> Regnskab –> Kontoplan –> + Opret konto –> Udfyld felterne som i nedenstående billede.

I virksomhed B anbefaler vi, at du opretter kontoen “63200– mellemregning til holdingselskab

Tryk på –> Regnskab –> Kontoplan –> + Opret konto –> Udfyld felterne som i nedenstående billede.

Perfekt, du er nu allerede færdig med første step 🙂

Vi skal nu have bogført, at du i virksomhed A har lånt din virksomhed B penge. Vi starter derfor med bogføringen i Virksomhed A.

Gå til på fanen Bogføring -> Under “Bogføringsskabeloner”, vælg “Finansbilag”.
Du skal nu udfylde finansbilaget således:

Når du har godkendt bilaget er dit lån bogført i virksomhed A (holdingselskab)

Vi skal nu have bogført lånet, der er modtaget i virksomhed B.
Gå ind på fanen Bogføring -> Under “Bogføringsskabeloner”, vælg “Finansbilag”.
Du skal nu udfylde finansbilaget således:

Når du har udfyldt finansbilaget som ovenstående og godkendt det, er dit lån nu også bogført i driftsselskabet.

Når du engang skal tilbagebetale lånet, skal dette også bogføres, så dit regnskab igen viser du ikke har nogen udestående mellem virksomhederne.

Gå ind på fanen Bogføring -> “Bogføringsskabeloner”, vælg “Finansbilag”.
Du skal nu udfylde finansbilaget således:

Godkend dette bilag 🙂

Ligeledes skal tilbagebetalingen i virksomhed A bogføres når pengene modtaget tilbage.

Gå ind på fanen Bogføring -> “Bogføringsskabeloner, vælg “Finansbilag”.
Du skal nu udfylde finansbilaget således:

Wupti! Du er nu helt færdig med din bogføring 🙂