Spring til indholdet

Sidst opdateret: 22/11/2019

Iværksætterselskab (IVS)

Et iværksætterselskab er en virksomhedsform, der forkortes IVS. Det er en forholdsvis ny virksomhedsform, som du kan etablere med kun 1 kr. som startkapital. De øvrige krav til stiftelse minder meget om de krav, der gør sig gældende for et anpartsselskab (ApS).

Obs.: Grundet ændring i lovgivningen er det ikke længere muligt at stifte IVS.

Hvad er et iværksætterselskab?

Et iværksætterselskab er en relativ ny virksomhedsform, som forkortes IVS. Et iværksætterselskab minder på mange måder om den mere kendte selskabsform anpartsselskab (ApS), men adskiller sig alligevel betydeligt på nogle punkter.

Det punkt, hvorpå et iværksætterselskab især er sit eget, er når det kommer til startkapital. Der kunne man nemlig starte iværksætterselskabet med et indskud på kun 1. kr.

Startkapital i et iværksætterselskab

Når man skulle etablere et IVS, bestemte man i princippet selv, hvor mange penge man fra start ville skyde i sin virksomhed. Minimumskravet lød på 1 kr. og maksimumskravet lå på 49.999 kr. Hvilket beløb derimellem, du valgte, var op til dig.

Krav til opsparing i dit IVS

Hvis man etablerede et iværksætterselskab, skal man spare op hvert eneste år. I hvert fald indtil egenkapitalen kommer op på en betydelig størrelse. Der er et lovpligtigt krav om, at du hvert år skal spare 25 % af årets overskud op i virksomheden.

Kravet om opsparing fortsætter, indtil du har en egenkapital i din virksomhed på 50.000 kr. Derefter behøver du ikke længere spare op hvert år, og du har også mulighed for at lave dit iværksætterselskab om til et anpartsselskab.

Du hæfter ikke personligt

Der er ingen personlig hæftelse i iværksætterselskaber. Det vil altså sige, at du ikke satser din personlige formue, når du etablerer et IVS. Er du så uheldig at gå konkurs, kan du kun tabe de penge, som du har smidt i din virksomhed. Har du kun smidt 1 kr. i virksomheden, burde det være til at komme over.

Registrering af din virksomhed

Det er ikke længere muligt at etablere et iværksætterselskab, da Folketinget har vedtaget at udfase denne virksomhedsform.

Hvem kan oprette et iværksætterselskab?

Alle kunne i princippet etablere et iværksætterselskab. Det krævede blot, at du havde en ide til et forretningsgrundlag, som du ville føre ud i livet. Derudover kræver det også, at du havde sat dig godt ind i reglerne på området, inden man begav sig ud i et iværksætter-eventyr.

Iværksætterselskabet var tiltænkt de iværksættere, der gerne ville starte en forretning op, men ikke havde råd til at etablere et anpartsselskab (ApS). Her skulle du have en startkapital på 50.000 kr., som dog nu er sat ned til 40.000 kr. efter afskaffesen af iværksætterselskaberne.

Hvad betyder afskaffelsen af iværksætterselskaber?

Det er som nævnt blevet vedtaget fra politisk side at iværksætterselskaberne skal afskaffes. Det betyder at disse selskaber enten skal omregistreres eller opløses, og dette inden den 15. april 2021. Sker dette ikke kan virksomheden blive sendt til tvangsopløsning.

Har du et iværksætterselskab anbefales det at sætte dig ind i kravene til omregistrering hos Erhvervsstyrelsen her.

Se også Egenerklæring til stiftelse af et IVS

Se hvordan Dinero kan hjælpe dig med din selvangivelse

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?