Iværksætterselskab (IVS)

Et iværksætterselskab er en virksomhedsform, der forkortes IVS. Det er en forholdsvis ny virksomhedsform, som du kan etablere med kun 1 kr. som startkapital. De øvrige krav til stiftelse minder meget om de krav, der gør sig gældende for et anpartsselskab (ApS).

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 22/11/2021

Obs.: Nye regler gør, at det ikke længere er muligt at starte et IVS, og at IVS som selskabsform udfases. Har du et IVS, skal du omdanne det til ApS eller lukke det inden 15. oktober 2021 for at undgå tvangsopløsning. Gennem Dinero kan du få hjælp til omdannelse og lukning af dit IVS.
Iværksætter med iværksætterselskab

Hvad er et iværksætterselskab?

Et iværksætterselskab er en relativt ny virksomhedsform, som forkortes IVS. Et iværksætterselskab minder på mange måder om den mere kendte selskabsform anpartsselskab (ApS), men adskiller sig alligevel betydeligt på nogle punkter.

Det punkt, hvor et iværksætterselskab især er lidt sit eget, handler om startkapitalen. Et iværksætterselskab kunne nemlig startes med et indskud på kun én krone.

Startkapital i et iværksætterselskab

Når man skulle etablere et IVS, bestemte man i princippet selv, hvor mange penge man fra start ville skyde i sin virksomhed. Minimumskravet lød på en krone, og maksimumskravet lå på 49.999 krone.

Krav til opsparing i dit IVS

Hvis man etablerede et iværksætterselskab, skulle man spare op hvert eneste år, indtil egenkapitalen nåede en betydelig størrelse. Der er et lovpligtigt krav om, at du hvert år skal spare 25 % af årets overskud op i virksomheden.

Kravet om opsparing fortsætter, indtil du har en egenkapital i din virksomhed på 50.000 kr. Derefter behøver du ikke længere spare op hvert år, og du har også mulighed for at lave dit iværksætterselskab om til et anpartsselskab.

Du hæfter ikke personligt

Der er ingen personlig hæftelse i iværksætterselskaber. Det vil altså sige, at du ikke satser din personlige formue, når du etablerer et IVS. Er du så uheldig at gå konkurs, kan du kun tabe de penge, som du har smidt i din virksomhed. Har du kun smidt en krone i virksomheden, burde det være til at komme over.

Registrering af din virksomhed

Det er ikke længere muligt at etablere et iværksætterselskab, da Folketinget har vedtaget at udfase denne virksomhedsform.

Hvem kan oprette et iværksætterselskab?

Alle kunne i princippet etablere et iværksætterselskab. Det krævede blot, at du havde en idé til et forretningsgrundlag, som du ville føre ud i livet.

Iværksætterselskabet var tiltænkt de iværksættere, der gerne ville starte en forretning, men ikke havde råd til at etablere et anpartsselskab (ApS). For at starte et ApS skulle du have en startkapital på 50.000 kroner – et beløb, der nu er sat ned til 40.000 kroner efter afskaffelsen af iværksætterselskaberne.

Hvad betyder afskaffelsen af iværksætterselskaber?

Det er som nævnt blevet vedtaget fra politisk side at iværksætterselskaberne skal afskaffes. Det betyder at disse selskaber enten skal omdannes eller opløses inden 15. oktober 2021 for at undgå tvangsopløsning.

Har du et iværksætterselskab, anbefales det at sætte dig ind i kravene til omregistrering hos Erhvervsstyrelsen her.

Se også Egenerklæring til stiftelse af et IVS.

Se, hvordan Dinero kan hjælpe dig med din selvangivelse.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram