Artikel kun for Dinero Pro

Lån af penge til eget selskab – Sådan bogfører du det (ApS, IVS, mv.)

Er du ejer af et selskab, som du vælger at låne penge til, men kan du ikke finde ud af at bogføre det? Så er denne guide til dig!

Vi har delt guiden i to dele:

1. Når du låner penge til selskabet.
2. Når selskabet tilbagebetaler lån.

NB: Husk, når du låner penge til dit selskab, skal dit lån forrentes efter markedsvilkår.

Inden du begynder at bogføre selve lånet, skal vi først oprette en konto til lånet. Er du i tvivl om, hvor du opretter en konto? Så se denne guide.

Kontonummer: 63200 | Navn: fx. “Lån fra ejer” | Moms : “Ingen moms”.

NB – I eksemplet opretter vi en konto til kortfristet gæld, hvilket betyder at pengene forventes tilbagebetalt indenfor ét år. Forventer du en længere tilbagebetalingstid, kan du med fordel i stedet oprette en konto under langfristet gæld (alt over ét år). Brug derfor konto 62010 i stedet.

Når lånet er overført mellem ejeren og selskabet, skal denne postering bogføres som herunder.

I dette eksempel har ejeren lånt selskabet 50.000 kr., som er gået ind på virksomhedens bankkonto.

Gå ind under Bogføring –> Under diverse, vælg Finansbilag –> udfyld med nedenstående:

Konto: 55000 bankkonto
Beløb: 50.000 (beløb i plus)
Modkonto: 63200 lån fra ejer

Det kunne se sådan ud:

Når lånet er tilbagebetalt mellem selskabet og ejeren, skal denne postering bogføres som herunder.

I dette eksempel har selskabet tilbagebetalt hele lånet på 50.000 kr., som er trukket på virksomhedens bankkonto.

Gå ind under Bogføring –> Under diverse, vælg finansbilag –> udfyld med nedenstående

Konto: 55000 bankkonto
Beløb: 50.000 (beløb i minus)
Modkonto: 63200 lån fra ejer

Det kunne se sådan ud:

Hvis selskabet kun tilbagebetaler en del af lånet, indtaster du ganske enkelt et mindre beløb i ovenstående.

God fornøjelse 🙂

Tips og bonusinfo

• Har du ikke et selskab (ApS, IVS, mv.) men i stedet en personlig eget virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S eller PMV), hvor du har indskudt penge? Se i denne guide, hvordan det bogføres.