Låneaftale

En låneaftale er en juridisk bindende aftale mellem en långiver og låntager. Det kan være omhandlende lån af alt fra pengebeløb til fysiske ting.

 • Læsetid: under 2 min.

 • Sidst opdateret 12/03/2024


Hvad er en låneaftale?

En låneaftale er et juridisk bindende dokument mellem långiver og låntager, og det er også kendt som et gældsbrev. Her er der bl.a. nedskrevet det lånte beløb, renter, forfaldsdato og andre relevante bestemmelser for lånet.

En låneaftale kan være alt fra pengebeløb til fysiske ting. Det afgørende er, at Skattestyrelsen ikke antager beløbet som en gave, hvorved man slipper for at betale en afgift for beløbet.

Hvad skal en låneaftale indeholde?

I en låneaftale bliver der nedskrevet de forskellige lånebetingelser mellem långiver og låntager. Disse vilkår kan bl.a. være:

 • Renter
 • Afdrag
 • Forfaldsdato
 • Opsigelse
 • Tilfælde af konkurs eller dødsfald

Derudover kan det være en god idé at nedskrive en klausul, som tager udgangspunkt i § 478 i retsplejeloven. Dette handler om tvangsfuldbyrdelse, som er en gennemtvingelse af et krav ved fogedretten. Den gode låneaftale vil f.eks. indeholde, hvad der vil ske ved en eventuel misligholdelse og valg af værneting.

Det er i det hele taget meget afgørende at kontrakten er klar og tydelig, hvis der nu skulle ske nogen uoverenstemmelser. Det er også vigtigt, at der laves en komplet låneaftale, hvis du skal lave et aktionærlån.

Hvorfor skal man lave en?

Selvom lån kan gives mellem venner og familiemedlemmer, så kan det være en god idé at lave en juridisk skriftlig aftale. Der kan nemlig stadig opstå komplikationer mellem de to parter, hvor låntager dermed afviser at betale beløbet tilbage.

Så det kan være altafgørende for dit låns sikkerhed. Det er derfor meget vigtigt at kontraktens bestemmelser er klare og tydelige.

Hvem udarbejder dokumentet?

Der kræves ingen advokat til at godkende låneaftalen for at gøre det gyldigt. Du kan derfor selv lave dit eget juridisk bindende gældsbrev, så længe at der er en underskrift fra långiver og låntager.

Skabelon til låneaftale

Skabelonen er udarbejdet i forbindelse med lån mellem privatpersoner og/eller virksomheder.

 • Långivers oplysninger.
 • Låntagers oplysninger.
 • Lånets beløb og bestemmelser.
 • Låntagerens bankoplysninger.

Download låneaftale skabelon

Skabelon til låneaftale: Få en gratis skabelon. Du tilmelder dig samtidigt Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel/skabelon har kun til formål at orientere og skal ikke ses som juridisk rådgivning

Se også Amortisationsplan for en plan over afviklingen af et lån som fx afvikling af et stående lån eller annuitetslån.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram