Sådan bogføres lån af penge til eget selskab (ApS, IVS, mv.)

• Læsetid: 3 min.

• Sidst opdateret 23/02/2024

Er du ejer af et selskab, som du vælger at låne penge til, men kan du ikke finde ud af at bogføre det? Så er denne guide til dig!

Det er vigtigt at huske at:

1. Dit lån skal forrentes efter markedsvilkår. Altså en rente tilsvarende den selskabet ville kunne låne pengene til i f.eks. en bank.
  2. Der skal laves en låneaftale mellem selskabet og dig. Du kan hente en skabelon her.

Inden du begynder at bogføre selve lånet, skal vi først oprette en konto til lånet. Er du i tvivl om, hvor du opretter en konto? Så se denne guide.

Kontonummer: 63200 | Navn: fx. “Lån fra ejer” | Moms : “Ingen moms”.

NB – I eksemplet opretter vi en konto til kortfristet gæld, hvilket betyder at pengene forventes tilbagebetalt indenfor ét år. Forventer du en længere tilbagebetalingstid, kan du med fordel i stedet oprette en konto under langfristet gæld (alt over ét år). Brug derfor konto 62010 i stedet.

Lån fra ejer

Når lånet er overført mellem ejeren og selskabet, skal denne postering bogføres som herunder.

I dette eksempel har ejeren lånt selskabet 50.000 kr., som er gået ind på virksomhedens bankkonto.

Gå ind under Bogføring → Skabeloner og vælg Finansbilag. Udfyld med nedenstående:

Konto: 55000 bankkonto
Beløb: 50.000 (beløb i plus)
Modkonto: 63200 lån fra ejer

Det kunne se sådan ud:

Lån fra ejer

Når lånet er tilbagebetalt mellem selskabet og ejeren, skal denne postering bogføres som herunder.

I dette eksempel har selskabet afdraget 1.000 kroner på lånet, samt betalt renter på 50 kroner. Disse 1.050 kroner er samlet trukket på virksomhedens bankkonto.

Gå ind under Bogføring → Skabeloner og vælg Finansbilag. Udfyld med nedenstående:

Konto: 55000 bankkonto
Beløb: -1.050,00 (beløb i minus)
Modkonto: Ingen

Ny linje ->

Konto: 9210 Leverandører m.v.
Beløb: 50,00
Modkonto: Ingen

Ny linje >

Konto: 63200 Lån fra ejer
Beløb: 1.000,00
Modkonto: Ingen

Det ser sådan ud i Dinero:

ET skærmbillede som viser bogføringen beskrevet ovenfor inde i Dinero

[/pro]

God fornøjelse 🙂

Tips og bonusinfo

• Har du ikke et selskab (ApS, IVS, mv.) men i stedet en personligt eget virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S eller PMV), hvor du har indskudt penge? Se i denne guide, hvordan det bogføres.
  • Låner du penge af din virksomhed, kaldes det for et aktionærlån.