Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Artikel kun for Dinero Pro

Bil på papegøjeplader – Sådan håndterer du det

Inden du går i gang med den her guide skal vi lige forberede dig på, at det godt kan blive lidt absurd. Synes du det – så bær venligst over med os. Det er ikke os, der har lavet de her regler 😉

Guiden er til dig, der har en personligt ejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S, etc.) – og har købt en privatejet bil med papegøjeplader. Vi kommer ikke til at gå i dybden med alle regler – for der er virkelig mange. Vi tager kun lige de gængse. Er du interesseret i at læse mere kan du gør det her (John Hannover blog eller SKAT’s hjemmeside)

Papegøjeplader kan være en optimal løsning, fordi du kan benytte bilen privat, men også til firma. Og du behøver ikke være bange for, at SKAT kommer efter dig når du kører privat i bilen. Men husk, at der selvfølgelig kun er plads til 2 eller 3 i bilen.

Du skal bare sørge for at betale privatbenyttelsesafgift, nummerplade og bilen. Alt dette kan du godt bogføre i dit firma, som en hævet privat (fordi i en personligt ejet virksomhed er virksomheden økonomi lig din private økonomi). Du har bare ikke moms- og skattefradrag for det. For at benytte ordningen skal din bil veje under 3.000 kg, og have en momspligtig omsætning over 50.000 kr.

Fordi du ikke har momsfradrag for ovenstående giver SKAT dig, som en kompensation, mulighed for at trække momsen fra på din driftudgifter (reparationer, brændstof, bilvask etc.) – men det er her krøllen er! Du har KUN momsfradrag på dine driftudgifter. Du har ikke skattefradrag for dem, og må derfor ikke bogføre dem i din resultatopgørelse. Du må dog stadig gerne lade firmaet betale udgifterne – mere om bogføringen nedenfor.

Du har ligeledes et skattefradrag for den kørsel, som du har i forbindelse med firmaet. Du skal derfor føre kørebog. Hvordan du håndterer det, kan du læse meget mere om i denne guide.

Sådan bogfører du momsfradraget

Der er forskel på, hvordan du skal bogføre driftudgifterne til bilen, alt efter om du har betalt udgiften med firmakortet eller dine egne penge. Nedenfor gennemgår vi begge muligheder.

Hvis du har betalt udgiften til fx. brændstof med firmakortet, skal du oprette en særskilt konto til dette i Dinero. Kontoen kunne hedde 60210 med teksten ”Udgifter til bil på papegøjeplader”. Husk at kontoen skal oprettes med købsmoms (I25). Er du i tvivl om, hvordan du opretter en konto, kan du kigge på dette link.

Herefter skal udgiften bogføres. Som eksempel er der købt brændstof for 500 kr., du har dermed ret til momsfradrag på 100 kr. Med nedenstående bogføring får du dit momsfradrag – som du har ret til jf. ovenstående. Det bliver bogført på din egenkapital, og kommer derfor ikke til at påvirke dit resultat.

Tryk på –>Bogføring –> skabeloner vælg finansbilag –> Konto: 55000 – Bank –> Beløb skal stå  i minus –> Modkonto: 60210 – Udgifter til bil på papegøjeplader

Betalt med private midler
Hvis du har betalt udgiften til fx. brændstof med dit personlige dankort, skal vi nøjedes med blot at bogføre selve købsmomsen. Husk at få ført kørebog ved siden af, så du kan få skattefradrag for den kørsel, du har haft i forbindelse med firmaet.

I nedenstående eksempel er der købt brændstof for 500 kr., du har dermed ret til momsfradrag på 100 kr. Find momsen på din kvittering – det er den du har ret til at fradrage 🙂

Tryk på –>Bogføring–> Under diverse, vælg finansbilag –> Konto: 60120 – Mellemregning –> Beløb skal stå  i minus –> Modkonto: 64060 – Købsmoms

Købsmomsen er nu bogført som et udlæg, hvis du ønsker at udbetale dette, så kan du se hvordan man gør i guiden her

Så hvis du har en bil på papegøjeplader, og du har fulgt ovenstående guide, så er du sikker på at du ikke snyder dig selv 🙂

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret 07/05/2019

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?