Hvilken personligt ejet virksomhedstype skal jeg vælge?


I et tidligere blogindlæg skrev vi vores bedste tips til, hvilken virksomhedstype du skal vælge til din nye virksomhed. De tips skulle gøre dig klogere på, om du skal vælge et selskab (fx ApS eller IVS, som ikke længere er muligt at oprette) eller en personligt ejet virksomhed (fx enkeltmandsvirksomhed eller PMV). Det er ingen hemmelighed, at vi i Dinero har flest af sidstnævnte. I øvrigt koster det dig ikke en krone at etablere en personligt ejet virksomhed.

I dette indlæg forsøger vi at hjælpe dig til at vælge, hvilken personligt ejet virksomhed der passer til dig. Nederst kan du se et overblik over de væsentligste pointer 🙂

Lidt grundlæggende om personligt ejede virksomhedstyper

Indenfor begrebet personligt ejet virksomhed findes disse typer:

Før du beslutter, hvilken virksomhedstype du skal have, skal du lige kende begrebet erhvervsmæssig virksomhed. Det begreb afgør nemlig, hvordan dine skatte- og momsforhold bliver.

Det kan godt blive lidt teknisk, men hold tungen lige i munden, så guider vi dig 🙂

Erhvervsmæssig virksomhed

En erhvervsmæssig virksomhed er som sagt afgørende for dine skatte- og momsforhold. Betragter Skat dig som en erhvervsmæssig virksomhed, har du typisk en enkeltmandsvirksomhed, et I/S eller en PMV. Med disse virksomhedstyper skal du have et CVR-nummer, du må fratrække alle omkostninger relateret til virksomheden, og du har personligt skattefradrag for et eventuelt underskud. Mere om det længere nede.

Betragtes du ikke som erhvervsmæssig virksomhed, har du en hobbyvirksomhed. Med den skal du ikke have et CVR-nummer, du må kun fratrække omkostninger, der er relateret direkte til det, du laver, og du har ikke personligt skattefradrag ved underskud.

En erhvervsmæssig virksomhed har til formål at tjene penge og dermed være rentabel. Skat har en række kriterier for, hvornår man er rentabel. At lave overskud er et af tegnene, men andre forhold er også væsentlige.

Du kan fx vise, at din virksomhed er rentabel ved at lave budgetter og dermed vise, at din virksomhed har en værdi ved et eventuelt videresalg. Hvis du ikke kan bevise, at din virksomhed bliver rentabel indenfor en periode, vil Skat nok bede dig omdanne din virksomhed til ikke-erhvervsmæssig.

Faktisk kræves det også, at du driver virksomheden seriøst og intensivt. Hyppigheden og mængden af aktivitet er der ingen specifik regel for. Det afhænger af en helhedsvurdering af virksomheden.

CVR-nummer eller ej?

Hvis du har en erhvervsmæssig virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S eller PMV), skal du have et CVR-nummer. Hvis du har en hobbyvirksomhed, skal du ikke have et CVR-nummer, fordi den ikke betragtes som en erhvervsmæssig virksomhed.

Trække omkostninger fra eller ej?

Hvis din personlige virksomhed anses som erhvervsmæssig, betyder det, at du kan fratrække alle omkostninger, der bruges til at drive virksomheden. Det gælder både de varer, du sælger, men også hvis du fx køber en computer, du skal bruge for at drive virksomheden. Det betyder også, at du har personligt fradrag for underskud på din selvangivelse.

Momsregistrering eller ej?

Hvis man er en erhvervsmæssig virksomhed, skal man momsregistreres. Enkeltmandsvirksomheder, PMV’er og I/S’er er en erhvervsmæssig virksomhed, da de drives med det formål at tjene penge.

PMV’er er momsfritaget, mens enkeltmandsvirksomheder og I/S’er typisk momsregistreres. Nogle få brancher er dog undtaget.

Så står vi tilbage med hobbyvirksomheden. Hobbyvirksomheden skal ikke momsregistreres.

Hvis SKAT anser din hobbyvirksomhed som erhvervsmæssig, vil du nok blive bedt om at omdanne denne til en enkeltmandsvirksomhed, der så skal momsregistreres.

De fire virksomhedstyper

Enkeltmandsvirksomhed:

I en enkeltmandsvirksomhed er der ingen omsætningsgrænse. Du kan altså omsætte herfra og op til månen uden problemer.

Med en enkeltmandsvirksomhed skal du momsregistreres, du får fradrag for alle udgifter, der vedrører virksomheden, og du får personligt fradrag ved underskud.

I/S:

For et I/S gælder nøjagtigt det samme som en enkeltmandsvirksomhed: Der er ingen omsætningsgrænse, du skal momsregistreres, du får fradrag for alle udgifter, der vedrører virksomheden, og du får personligt fradrag ved underskud.

Forskellen er, at en enkeltmandsvirksomhed har (ikke overraskende) en enkelt ejer, mens et I/S har to eller flere ejere. For det skattemæssige betyder det, at skatten deles ligeligt mellem partnerne. Der kan dog laves en ejeraftale, hvor begge skriver under på, hvordan skatten (og et eventuelt overskud) skal fordeles. Det kan fx være en 80/20-fordeling, hvis den ene ejer er mere aktiv end den anden.

PMV:

I en PMV må du højst omsætte for 50.000 kr. indenfor en periode på 12 måneder, og du kan ikke momsregistreres.

Hvis du finder det sandsynligt, at du indenfor en periode på 12 måneder vil overstige grænsen på 50.000 kr., skal du sørge for at få din virksomhed omdannet til en enkeltmandsvirksomhed og få den momsregistreret.

Bøden for ikke at omdanne virksomheden er en afgift plus, at du skal betale moms af hele omsætningen op til de 50.000 kroner. Sørg derfor løbende for at holde øje med din omsætning – overstiger den nogle måneder 4.200 kroner, skal du være særligt opmærksom.

Holder du dig indenfor denne grænse, kan du fint have en PMV, der dog skal fornyes hvert tredje år. Fordelen er, at du får fradrag for alle udgifter, der vedrører virksomheden, og du får personligt skattefradrag ved underskud.

Hobbyvirksomhed:

En hobbyvirksomhed kan fx være ridning, små dyrehold eller en lille hønsegård, hvorfra du sælger æggene.

For at have en hobbyvirksomhed SKAL det være din hobby. Du må altså ikke have en hobbyvirksomhed, hvis du blot ønsker at “lege” virksomhed. Sælger du fx noget computerudstyr med det formål at tjene penge, kan du ikke have en hobbyvirksomhed – uanset størrelsen på din omsætning. Gør du det med det formål at tjene penge er din virksomhed erhvervsmæssig, og du skal derfor have en enkeltmandsvirksomhed eller et PMV.

Tjener du penge på din hobbyvirksomhed, skal du betale skat af overskuddet (men ikke AM-bidrag), men der er ikke krav om, at du fører regnskab efter bogføringsloven – men sørg alligevel for at gemme alle kvitteringer, fakturaer til kunder mv.

I hobbyvirksomheden er der ingen krav til, hvor meget du må omsætte for. Dog kan du kun fratrække omkostninger, der direkte anvendes til at drive din hobbyvirksomhed. Fx kan du fratrække foder til dine høns, men ikke den computer, du bruger til din hobbyvirksomhed.

Har du underskud i din hobbyvirksomhed, får du ikke et personligt skattefradrag på din selvangivelse – det betragtes som værende en personlig interesse.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved en hobbyvirksomhed her.

Resumé

Det vigtigste begreb er erhvervsmæssig virksomhed, som betyder, om du har stiftet din virksomhed med det formål at tjene penge. Nedenfor har vi lavet et skema, der visualiserer de væsentligste pointer.

Tak, fordi du læste med 🙂

Personligt ejede virksomhed - omsætningsgrænse, momsregistrering, fradrag for udgifter osv.
Camilla Bengtsson
Camilla Bengtsson Dinero
Camilla er chef for Dineros supportteam. Hun bevarer det forkromede overblik over de ønsker og behov, Dinero-brugerne vender tilbage med på blandt andet Trustpilot og til vores dygtige team af supportere. Alt sammen for at gøre vores brugere endnu mere tilfredse.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

  1. Hej,

    Jeg er en 16 årige dreng, der ønsker at starte en hjemmeside/virksomhed. Hvad er de først steps jeg skal tage?

    1. Hej Fillip

      Det kan være en god idé, at tjekke Iværksætterlisten før du starter din virksomhed: https://virksomhedsguiden.dk/content/temaer/ivaerksaetteri/ydelser/ivaerksaettertjeklisten-3-faser-ved-opstart-af-virksomhed/

      Så det første step er at registrere dig og få et CVR nummer hos erhvervsstyrelsen, det kan du gøre uden at registrere dig med moms. Det er helt gratis, hvis det er en personligt ejet virksomhed, som du registrerer. Samtidig kan du med fordel oprette et firma helt gratis i Dinero, hvor du kan bogføre dine indtægter/udgifter. Det kan du gøre inde på dinero.dk ved at trykke “Opret gratis konto”.

      Jeg håber, at det svarer lidt på det 🙂 De bedste hilsner Endrit – Dinero Support

    1. Hej Heines

      Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål helt korrekt, men forsøger at svare efter bedste evne.

      Du kan kun benytte Dinero, hvis du er en dansk virksomhed og her kan du som dansk PMV sende faktura ud til kunder.

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram