Q&A: Bag Nordkoreas grænser

"Selvom Porten til Helvede ligger langt ude i den turkmenske ørken, så tager vi dig med derhen." Ordene kommer fra Jonas Bang Andersen, stifter af rejsebureauet Above Borders, der arrangerer rejser til de egne af verden, du ikke bare booker billet til. Læs med, når den tidligere bankmand fortæller om inspirationen fra sin fars købmandsforretning, om rejsen ind i andre kulturer – og om at blive en del af det mest hjælpsomme folkefærd: iværksætter-Danmark.


Personen bag:

  • Jonas Bang Andersen
  • Stifter af rejsebureauet Above Borders, 2016
  • Kandidat i Business Administration and E-Business
  • København

Hvad laver din virksomhed?

Above Borders åbner for den virkelige verden ved at arrangere ekspertrejser til verdens mest isolerede destinationer. Vores nuværende destinationer er Nordkorea, Turkmenistan, Rusland og Færøerne. Hvis folk skal rejse med os, så skal vi give dem noget, de ikke selv kan arrangere. Derfor er der ved hver af vores destinationer lavet dybdegående research, og vi har skabt stærke, lokale relationer. Den viden og kendskabet til vores destinationer bliver samtidigt delt på vores rejseblog, vores podcast, til vores events og til foredrag. 

Hvorfor det navn?

Above Borders-navnet er så kendetegnende for, hvad vi gør. På trods af grænser, forhindringer og kulturforskelle mellem folk, tager vi dig med over grænsen og gør det muligt for dig at møde og lære lokalbefolkningen at kende.

“Navnet kan forstås som, at vi er “hævet” over grænserne – men det skal ikke forstås som om, vi ikke respekterer grænserne. Faktisk det helt modsatte. Vi respekterer netop det lokale islæt og gør en dyd ud af at forstå den. “

Selvom Nordkorea er et af verdens mest isolerede lande, sørger vi for, du kan komme helt tæt på de lokale. Og selvom de færreste snakker russisk, sikrer vi, at du kan kommunikere med lokale, selv på de mest utilgængelige russiske områder. Ja, selvom Porten til Helvede ligger langt ude i den turkmenske ørken, så tager vi dig med derhen. 

Vi er “hævet” over grænserne – men det skal ikke forstås som om, vi ikke respekterer grænserne. Faktisk det helt modsatte. Vi respekterer netop det lokale islæt og gør en dyd ud af at forstå den. 

Hvilke tanker har I haft om at specialisere jer?

Vi haft rigtig mange tanker om, hvordan vi udfordrer en branche, som – er jeg helt overbevist om – trænger til det. Det kræver utroligt meget af os for at åbne en ny destination, og derfor er det helt bevidst, at vi startede med Nordkorea. På den måde cementerede vi os som dem, der vidste mest om verdens mest isolerede land. Nu har vi sat tingene mere i system, og vi har flere ressourcer, så vi kan gøre tingene lidt hurtigere.

Derudover har jeg opdaget, at stort set alle andre rejsebureauer bruger stock-photos i deres marketing. Al autenticitet forsvinder når man for 5. gang ser det samme billede fra Nepal men på et nyt bureaus side, og derfor er alle vores billeder enten taget af mig eller nogen af vores medrejsende. I starten gjorde det også, at vi havde branchens måske dårligste billeder, men i det mindste var de fra vores rejser – og det betød mere.

Hvad gjorde, at du endte med at tage springet?

Førhen arbejdede jeg i en af Nordens største banker. Jeg havde skønne kollegaer, og mit arbejde var udfordrende – men der manglede noget. Jeg var på udveksling i Sydkorea, hvor jeg for første gang oplevede, hvor stor verden egentlig er.

“Det er et af verdens mest omtalte lande, men man hører altid kun om Kim Jong-Un, atomvåben og hjernevaskede mennesker og glemmer, at der bor 25 millioner, der har en hverdag og en historie.”

Det var også her, jeg første gang var i Nordkorea, og de dage blæste mig fuldstændig omkuld. Jeg oplevede, at der er meget mere til historien. Det er et af verdens mest omtalte lande, men man hører altid kun om Kim Jong-Un, atomvåben og hjernevaskede mennesker og glemmer, at der bor 25 millioner, der har en hverdag og en historie. Dén historie ville jeg gerne være med til at fortælle.  

Hvor lang tid tog det dig at starte?

Det tog lang tid. I første omgang var jeg frivillig rejseleder og betalte for min egen flybillet. Samtidig tog jeg rundt i Danmark og holdt foredrag om mine oplevelser. Det var alt sammen nærmest frivilligt og ved siden af mit studie og arbejde i banken. Først efter 2,5 år min første rejse til Nordkorea besluttede jeg, at jeg ville starte Above Borders. Men man starter ikke bare et rejsebureau til Nordkorea. Der er mange tilladelser, som skal være i orden for at have et rejsebureau – men vigtigst af alt skal man have lokale kontakter i landet. Da jeg følte, den relation var veletableret, var det et klart mentalt skub for mig så at starte.

Hvad var den største udfordring ved at starte din egen virksomhed?

Til at starte med var det de bureaukratiske udfordringer: Hvordan får man et CVR-nummer? Hvordan bliver man medlem af rejsegarantifonden? Hvordan skal jeg indberette løn? Hvordan laver man regnskab? Hvordan sikrer man sig et domæne? Og listen bliver ved.

“Bureaukrati er den mest kendetegnende og dækkende udfordring for mig – og jeg var endda vant til at arbejde i en bank.”

Det er meget individuelt, hvad man hver især ser som de største udfordringer, men bureaukrati er den mest kendetegnende og dækkende udfordring for mig – og jeg var endda vant til at arbejde i en bank. Jeg havde aldrig regnet med, at jeg ville synes, det var svært at lave et regnskab; jeg havde trods alt læst finans i tre år. Men det var udfordrende. 

Siden har der selvfølgelig været andre udfordringer: Hvad gør man fx, når én, der skal med på en rejse om et par måneder, spørger hvad jeg har af holdning til, at Nordkorea lige har testet et nyt ballistisk missil? Når nogen spørger, om vi kan lave en dokumentar af fiskere på Færøerne? Eller når alle ens rejser bliver aflyst på ubestemt tid på grund af en pandemi?

Hvordan kravlede du over de udfordringer?

Det har hjulpet mig meget at have folk omkring mig, der har gjort det før. Men det kræver, at man rækker ud. Selv hvis folk ikke kan hjælpe, så kender de måske nogen, der kan. Jeg kender ikke et folkefærd, der er lige så hjælpsomme som iværksættere. Det forpligter dog også – så hvis nogen spørger dig om hjælp, har du bare at gøre dit bedste for at hjælpe dem.

Heldigvis har rigtig mange andre prøvet problemerne før, og måske endda udviklet et system, der kan hjælpe dig. Det er i hvertfald blevet nemt at lave regnskab nu. 

Arbejder du fuld tid i din virksomhed?

Det første to år studerede jeg ved siden af Above Borders. Men selvom det var et fuldtids kandidatstudie vil jeg nærmest sige, jeg også var fuld tid på Above Borders. I august 2020 blev jeg færdig med min kandidat, og nu er Above Borders absolut førsteprioritet.

Hvornår fandt du ud af, at du ville være selvstændig?

Jeg har altid villet være med til at gøre en forskel. Da jeg var mindre, havde jeg ikke nødvendigvis bestemt, om det skulle være i min egen virksomhed eller som en del af en anden.

“Min far er selvstændig købmand, og jeg har altid beundret, at han elskede, når han arbejdede.”

Min far er dog selvstændig købmand, og jeg har altid beundret, at han elskede, når han arbejdede. Selv når han havde fri, elskede han at snakke om butikken, nye tiltag og nye idéer. Det har helt sikkert været medvirkende.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

Da jeg startede, var jeg sikker på, at det ville være de kliché-ting, man hører: At man bestemmer selv, at man kan afprøve sine egne idéer osv. Og bevares, dét i sig selv er fedt. Men det absolut bedste for mig er alle de spændende mennesker, jeg møder – fx alle de personer, som er blevet en del af Above Borders. Eller de mange dygtige iværksættere med spændende idéer, jeg har mødt igennem Inkubatoren. For eksempel stifterne Blue Lobster, som er ved at gøre fiskeindustrien bæredygtig, Climaider, som gør det nemt for alle at udregne og kompensere for deres CO2-forbrug, ‘hoodheroes, som giver gennemsigtighed for virksomheders miljømæssige og sociale impact.

Jonas’ råd til nye iværksættere:

  1. Spar op. Hvis du ved, at du vil være selvstændig i fremtiden, så spar op. Pengene kan helt sikkert bruges, og er virksomheden lønsom fra dag ét, har du en god buffer at gemme til det uforudsigelige – fx en pandemi eller lignende.
  2. Husk at tjene penge. Hvis der ikke er nogen finansiering, så kan du ikke drive virksomheden for evigt, og hvis det ikke er en økonomiske bæredygtig forretningsmodel, så stopper det på et tidspunkt. Du behøver ikke tjene mange penge – bare nok til, at virksomheden kan drives.
  3. Det skal være sjovt. Det absolut vigtigste råd. Selvfølgelig kommer der opgaver, som ikke er sjove eller spændende og bare skal klares; fx årsregnskab og indberetning til rejsegarantifonden. De ting er bare ikke så slemme, hvis det overordnet set er sjovt.

Hvem eller hvad inspirerer dig?

De mennesker, jeg møder på min vej. Hvis jeg har været helt nede i kulkælderen, fordi en rejse fx lige er blevet aflyst, så kan en samtale med en spændende person få mig helt op i gear igen. 

Det bliver forstærket, når jeg møder personer, der allerede har bygget kæmpe virksomheder, og jeg ser det i action. Det er vilde historier, de kan fortælle, og man kan mærke skabertrangen. De får samtidig alle ens egne problemer til at virke langt mere overkommelige, og det inspirerer mig at vide, at så mange andre har klaret så mange værre ting. 

Hvis din virksomhed får stor (eller større) succes – hvad drømmer du så om?

At Above Borders er det mest indflydelsesrige rejsebureau i Europa. Rundt omkring i verden ser vi, hvordan masseturisme og overfladiske resorts ødelægger alt det, som er spændende ved at rejse; at opleve nye kulturer og møde den ægte lokalbefolkning. Jeg drømmer om at være med til at ændre den tilgang til rejser. Lad os droppe all-inclusive hoteller med buffeter, der serverer de retter, du får derhjemme, og gøre en dyd ud af at udforske lokale steder. 

Og så drømmer jeg om, at Above Borders har været anledning til at danne et kæmpe rejsefællesskab. Medrejsende, der har mødt hinanden på en Above Borders-rejse og mødes igen, når de er hjemme, forstår, hvor vigtigt det er at sætte sig ind i den lokale kultur for at få et bredere perspektiv.

Har du nogle sjove beretninger fra dine egne rejser til Nordkorea?

Jeg har faktisk skrevet 8 af mine bedste historier i en e-bog, som du kan få gratis. Der er fx historier om min nordkoreanske ven, soldaten, og en diskussion, jeg havde om, hvor længe man er gravid. Spoiler alert: Hende, jeg snakkede med, var overbevist om, at det var ti måneder. Du kan hente e-bogen om Nordkorea her.

At lave regnskab til min virksomhed er…

En kæmpe nødvendighed. Udover der selvfølgelig er regler om årsrapport m.m. så skal vi hvert kvartal indsende en saldobalance til rejsegarantifonden. Det er en del af kontrollen for at sikre, at rejsebureauer ikke går konkurs. Men det betyder også, at vi hvert kvartal teoretisk set burde have én til at hjælpe os med det. Det behøver vi heldigvis ikke, for med Dinero kan vi lave det selv. 

Above Borders har brugt Dinero, lige fra de startede. Yndlingsfunktionen er Dineros support. Som Jonas siger: “Jeg har aldrig forladt chatten uden at få svar på mit spørgsmål.”

Louisa Henchel Vinther
Louisa H. Vinther Dinero
Louisa er Dineros Communications Manager. Her arbejder hun hver dag med at lave kampagner, tænke i brugeroplevelser og udtænke indhold, der gør regnskabslivet som iværksætter bare en tand lettere.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram