Et regnskabsprogram kan hjælpe dig godt på vej, når du vil være selvstændig – men hvad gør du, hvis du sidder med en knaldgod idé og mangler penge på kistebunden til at føre den ud i livet?
Har banken sagt nej, så opgiv ikke håbet. Du kan skaffe kapital til din virksomhed udefra ad andre veje.
I dette gæsteblogindlæg bliver du introduceret til hele fem alternative metoder til at opnå den ønskede kapital. Lad os springe direkte ud i alternativ nummer 1.
Løsning 1: Få et deltidsjob som bibeskæftigelse
Ingen har sagt, at det skulle være nemt at drive virksomhed.
I rigtig mange tilfælde (især i startups) kan det være en fordel at få et deltidsjob ved siden af sin virksomhed. I hvert fald som start til at finansiere driften og udviklingen.
Når der er kommet bedre gang i økonomien, kan du altid trække dig tilbage fra lønmodtager jobbet og give den ekstra gas i virksomheden. Tænk på det som et hjul, der lige skal løbes i gang.
Er du fuldt ud beskæftiget i din virksomhed fra morgen til aften, så er det nok ikke denne løsning, som vil gavne dig. I så fald: Læs videre.
Løsning 2: Find en privat investor online
Du har sikkert set, eller i hvert fald hørt om, Løvens Hule, ikke? Det er det populære TV-program, hvor kapitalsøgende ildsjæle kommer ind og pitcher deres ide foran de berygtede investorer på åben skærm – med Hr. og Fru. Danmark hjemme i stuen som tilskuere.
Løvens Hule er en super genvej til både at promovere din virksomhed og få kloge penge med ombord i din virksomhed ved at lave en pitch.
Men! Er du ikke interesseret i at komme på TV? Så findes der altså alternative måder at finde en investor på. Tjek fx vores store kartotek af investorer på Capino.dk, som ejes af Nicolai Frisch og Martin Thorborg.
Opretter du en profil på Capino, kan du hjemmefra via din computer få kontakt til investorer og aftale et møde med dem.
Løsning 3: Ring til Joakim Von And eller én i dit netværk
Selvom du har overtalelsesevnerne i orden, er det er nok de færreste, som får indgået en aftale med Joakim. Ikke desto mindre kender du (måske) en i dit netværk, som har penge stående, og som gerne vil investere dem i noget fornuftigt = dig og din virksomhed.
I så fald kan du alliere dig med denne person og se, om I kan lave en aftale, der er passende for jer begge. Det kan evt. være som et lån, eller personen kan købe sig ind i din virksomhed på samme måde som en investor ville gøre det.
OBS! Med denne metode er det ret vigtigt, at I er fuldt ud enige om spillereglerne – også hvis det går galt. Går planen ikke, som I hver især forventer, er der nemlig risiko for at blive uvenner. Det ses ofte ved aftaler som disse! ØV. ☹
Løsning 4: Opret en crowdfunding annonce
Pitcher du din ide på en crowdfunding-platform, kan du modtage større og mindre pengebeløb fra forskellige bidragsydere, som altså ikke skal betales tilbage.
Din kampagne, som du har oprettet, kan oftest indstilles som:
- ‘’All-or-nothing’’, som betyder, at du kun får kapitalen udbetalt, hvis dit ønskede mål om kapital opnås.
- ‘’Fleksible funding’’, som betyder, at du i nogle tilfælde godt kan få udbetalt pengene, selvom det ønskede behov for kapital ikke opnås.
Crowdfunding giver nye muligheder for virksomheder.
Løsning 5: Venture-selskaber
Sidste mulighed er venture selskaber. Venture-selskaber omhandler flere investorer, som har dannet et partnerskab i det, som kaldes en venturefond. I fonden har hver investor bidraget med en egenkapitalinvestering, og derfor anses de alle som medejere af din virksomhed, hvis en investering aftales.
Her arbejdes der oftest med risikovillig kapital. I og med at der er mange om buddet, gør det ikke lige så ondt på den enkelte investor, hvis din virksomhed ikke bliver en succes. Omvendt kan de være meget kræsne med, hvad de vil investere i.
Feedback
Jeg håber, at ovenstående fem alternativer har givet dig blod på tanden til at søge kapital udenom banken.
Har du andre gode alternativer i ærmet? Så skriv dem gerne i en kommentar lige herunder 👇, så vi kan hjælpe hinanden.