Hvad er Arbejdernes Landsbank?
Arbejdernes Landsbank er et dansk pengeinstitut, der så dagens lys den 3. juni 1919. Og for at forstå hvordan banken så dagens lys, skal du lige med en tur tilbage i historien. I mange år havde Socialdemokratiet (og især Stauning), fagforeningerne og kooperative virksomheder, der er virksomheder, som i stedet for størst mulig fokus på økonomisk overskud har fokus på medlemmernes udbytte, tænkt på muligheden for at lave en bank.
Disse tre institutioner var nemlig efterhånden kommet til ret mange penge, der egentlig var beregnet til den faglige kamp, men der var også en voksende utilfredshed med, at alle disse penge var placeret i private banker, hvor der på den måde var frit udsyn til de midler, som de havde at kæmpe med.
Men der opnåedes efterhånden enighed om, at Arbejdernes Landsbank skulle være en realitet. Og med udgangspunkt i den kooperative virksomhed Arbejderkul lykkedes det at stable startkapital nok på benene til at etablere banken, der blev et aktieselskab. Men banken skulle ikke børsnoteres, og den dag i dag, er den stadig ikke det.
I stedet fik arbejderbevægelsens mange fagforeninger et sted at lægge deres penge, ligesom det faktisk var de københavnske arbejdere, der i starten af 20’erne reddede banken fra kollaps ved at betale et ekstra bidrag til banken på 2 øre om ugen per medlem af Arbejdernes Fællesorganisation.
Først i 60’erne blev banken efterhånden landsdækkende, og her gjorde banken sit til, at også den ganske almindelige mand på gaden kunne få råd til eksempelvis en ordentlig bolig. Arbejdernes Landsbank finansierede det almennyttige boligbyggeri og ydede boliglån til mindre parcelhuse. Og hvor banken før i tiden var fagforeningens og kooperativernes, er den i dag også bank for ganske almindelige private kunder.
Hvad tilbyder banken?
Arbejdernes Landsbank tilbyder sine kunder helt almindelige bankprodukter. Det er alt fra andelsboliglån til kassekreditter samt pension og forsikring.
Arbejdernes Landsbank går på samme vis meget op i at hjælpe foreninger både med praktiske og økonomiske aspekter. For selvom det er mange år siden, at Stauning og alle de andre fra arbejderbevægelsen stiftede banken. Så er det sociale islæt stadig en vigtig del af bankens image. Dog er der også plads til både erhverv og private banking.
I modsætning til mange andre virksomheder skal du opfylde visse krav for at kunne blive aktionær i Arbejdernes Landsbank. Du kan for eksempel blive aktionær, hvis du:
- Er medlem af en lønmodtagerorganisation
- Er en lønmodtagerorganisation
- Er en kooperativ virksomhed, brugsforening, eller andelsvirksomhed
- Er en offentlig organisation eller virksomhed, hvori danske lønmodtagerinstitutioner har erhvervsmæssige interesser
På den måde er banken stadig bevidst om sin historie, hvor den ganske almindelige lønmodtager har spillet og stadig spiller en afgørende rolle.