Arbejdsløshedskasse

En arbejdsløshedskasse er det samme som en A-kasse. Det er frivilligt at være medlem af en arbejdsløshedskasse, og det koster penge at være medlem. Står du en dag uden arbejde, er det arbejdsløshedskassen, som udbetaler dagpenge til dig.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 11/04/2024


Hvad er en arbejdsløshedskasse?

En arbejdsløshedskasse, eller med andre ord en A-kasse, er din forsikring mod ledighed. Hvis du en dag står uden arbejde, kan du kun modtage dagpenge, hvis du er medlem af en A-kasse og har indbetalt penge dertil. En A-kasse udbetaler ikke kun dagpenge til dig, men fungerer også som en sparringspartner i forhold til at få dig tilbage på arbejdsmarkedet.

I flere tilfælde bliver A-kasse og fagforening blandet sammen, men det er faktisk to særskilte aktører. Selvom mange A-kasser også har en fagforening tilknyttet – og vice versa. Så behøver du ikke have fagforening det samme sted, som du er medlem af en arbejdsløshedskasse. Der er frit valg på alle hylder, når du står over for at melde dig ind i henholdsvis en fagforening og en A-kasse.

Er du selvstændig og overvejer at melde dig ind i en A-kasse – så kan det være en god idé at skabe dig et overblik over de forskellige A-kasser, som henvender sig til selvstændige.

Hvad er forskellen på en fagforening og en arbejdsløshedskasse?

En A-kasse er som tidligere nævnt din forsikring mod at blive ledig. Mister du dit job uden at være betalende medlem af en A-kasse, kan du ikke få udbetalt dagpenge. Du vil i stedet ryge direkte på kontanthjælp.

En fagforening er på samme vis som en A-kasse frivillig at være medlem af. Du betaler penge for at være medlem af en fagforening, og til gengæld har du ret til faglig bistand. Hvis du bliver fyret eller oplever andre problemer på din arbejdsplads. Det kan eksempelvis være i tilfælde af, at du får en arbejdsskade, at din arbejdsgiver går konkurs. Eller at du på anden vis har brug for faglig og juridisk hjælp i forhold til dit arbejde.

Når du er medlem af en fagforening, vil du også i de fleste tilfælde modtage et månedligt fagblad og blive tilbudt andre medlemsfordele.

Hvad skal du gøre for at få udbetalt dagpenge fra din A-kasse?

Du skal først og fremmest huske at melde dig ledig. Det gør du på jobnet.dk.Når du er blevet meldt ledig, vil din A-kasse sende bud efter dig til en opstartssamtale. Du vil også høre fra dit lokale jobcenter.

For at få udbetalt dine dagpenge hver måned, skal du gøre en indsats i forhold til at lede efter et nyt arbejde. Vurderer din A-kasse dig ikke som aktiv jobsøgende, kan de vælge at give dig karantæne og dermed undlade at udbetale dagpenge til dig. Du vil løbende blive kaldt til samtaler hos din A-kasse, når du er ledig. Lige så vel som du vil blive tilbudt at deltage i diverse kurser og workshops, der har til hensigt at klæde dig på til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram