A-kasse for selvstændige – Find den bedste og billigste

Selvom du udlever din drøm som selvstændig og er din egen chef, er der stadig en risiko for, at du en dag mister dit job - og potentielt din virksomhed. Derfor kan det være vigtigt for dig at tage stilling til, om du skal være medlem af en a-kasse.


Indlægget er en del af vores ny virksomhed-univers

A-kasse for selvstændige

Som selvstændig er du din egen chef, men det betyder desværre ikke, at du er sikret dit job for altid. Det er et faktum, at mange nystartede virksomheder inden for de første fem år må dreje nøglen om. Derfor kan det være vigtigt at have et sikkerhedsnet og dermed være medlem af en a-kasse.

En a-kasse – med andre ord en arbejdsløshedskasse – er din forsikring mod ledighed. Du kan kun modtage dagpenge, hvis du er medlem af en a-kasse. Du skal dog have været medlem i minimum et år, før du kan få udbetalt dagpenge. 

Få en sparringspartner

Udover at udbetale dagpenge til dig fungerer en a-kasse også som en sparringspartner i forhold til at få dig tilbage på arbejdsmarkedet.

Der findes en lang række a-kasser i Danmark, og de fleste er både for lønmodtagere og selvstændige. Det er dog kun få af dem, som har et særligt fokus på selvstændige erhvervsdrivende og iværksættere. 

For dig som selvstændig vil det være en fordel at vælge en a-kasse, som har fokus på selvstændige erhvervsdrivende, da de har et indgående kendskab til din situation. De vil derfor bedre kunne vejlede dig og holde dig up to date med, hvilke regler, der er for selvstændige i forhold til dagpenge. 

De fleste a-kasser med fokus på selvstændige tilbyder bl.a. også møder for selvstændige, hvor du kan få sparring og rådgivning. De vil derfor også kunne rådgive dig i forhold til at afholde jobsamtaler, hvis du står og skal ansætte flere medarbejdere.

A-kasserne har ofte også en fagforening tilknyttet, du kan blive medlem af, som dermed også kan give dig den juridiske hjælp, du kan have behov for som selvstændig. 

Hvornår anser din a-kasse dig som selvstændig?

Det er dine aktiviteter, som definerer, om du er selvstændig eller ej. Din a-kasse vil dermed anse dig som selvstændig, hvis formålet med din virksomhed er at få et økonomisk udbytte. Derudover skal du personligt arbejde i virksomheden – du er altså ikke selvstændig, hvis du ejer en virksomhed, men ikke arbejder i den.

Dagpengesystemet er koblet sammen med skattesystemet, og det er dermed den skattemæssige definition af din virksomhed, der definerer om, du er selvstændig i din a-kasses øjne. 

Bedste a-kasse for selvstændige

Hvilken a-kasse, der er den bedste for selvstændige, kan være svær at vurdere, men det er altid et godt udgangspunkt at se på, hvad andre medlemmer har sagt om de forskellige a-kasser. Vi har derfor sammenlignet Trustpilot-scoren for relevante a-kasser for selvstændige nedenfor.

A-kasserTrustpilotMedlemskontingentLink
CA – Karrierepartner og A-kasse
Åben for alle
4,9 ⭐️528 kr./md.Link
Frie
Åben for alle
4,7 ⭐️514 kr./md.Link
Det Faglige Hus
Åben for alle
4,5 ⭐️497 kr./md.Link
Krifa
Åben for alle
4,4 ⭐️523 kr./md.Link
Ase
Åben for alle
4,4 ⭐️527 kr./md.
Den dyreste
Link
FTFa
Åben for alle
4,3 ⭐️488 kr./md.Link
Akademikernes A-kasse
Åben for akademikere
3,8 ⭐️484 kr./md. 
Den billigste
Link
Virksom
Åben for selvstændige
3,0 ⭐️499 kr./md.Link
Opdateret 15/01-2024

Billigste a-kasse for selvstændige

Hvis pengene er små for dig som selvstændig, skal du være opmærksom på, at der er en mindre prisforskel om måneden – hvilket hurtigt løber op.

Derfor kan pris også være en faktor, du skal tage højde for, når du vælger en a-kasse som selvstændig. 

Du skal dog være opmærksom på, at den pris, du betaler til din a-kasse, selvfølgelig ikke påvirker det beløb, du får i dagpenge. Det betyder altså, at de dyrere a-kasser ikke nødvendigvis er bedre, hvilket deres Trustpilot-score også viser.

A-kasse regler for selvstændige 

For at modtage dagpenge som selvstændig er der en række regler, du skal være opmærksom på – fx indkomst– og beskæftigelseskrav. 

Derudover er der et krav om, at du ikke længere må drive selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse. I de fleste tilfælde vil det være nok at afmelde virksomheden fra CVR-registret og få et ophørsbevis fra Skatteforvaltningen.

Hvis du derimod udtræder af en virksomhed med flere ejere, vil din a-kasse se dig som ophørt med virksomheden, når det er registreret hos Erhvervsstyrelsen, at du ikke længere er ejer.

Lønsikring for selvstændige

De fleste a-kasser tilbyder, at du kan tilkøbe lønsikring, når du er medlem. Med en lønsikring mister du så lidt af din sædvanlige løn som muligt. Du kan med en lønsikring bevare op til 80-90% af din månedsløn, hvis du bliver nødt til at lukke virksomheden eller udtræder som ejer.

Hvor stor en procentdel du får, afhænger af hvilket selskab du har lønsikring hos. 

Fradrag for a-kasse 

Når du er medlem af en a-kasse som selvstændig, er det en privat udgift, og derfor ikke noget, du kan trække fra i virksomhedens regnskab. 

Din kontingentbetaling til a-kasse er dog skattemæssigt fradragsberettiget for dig privat.   

Oftest stillede spørgsmål

Selvom du formentligt ikke regner med at blive arbejdsløs, kan det stadig være en god ide at være medlem af en a-kasse. Som medlem af en a-kasse er du sikret økonomisk hjælp, hvis du en dag skulle være tvunget til at lukke din virksomhed. 

Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, skal du på kontanthjælp, hvilket er en betydelig lavere udbetaling end dagpenge.

Som selvstændig vil det være en fordel at vælge en a-kasse, som har fokus på selvstændige erhvervsdrivende, da de dermed har et indgående kendskab til din situation. De vil derfor bedre kunne vejlede dig og hjælpe dig med de gældende dagpengeregler for selvstændige.

Clara Andreasen
Clara Andreasen
Clara Andreasen er marketing assistant hos Dinero. Hun hjælper med at tage de tunge og svære regnskabsbegreber og -regler ned på et niveau, hvor alle iværksættere kan forstå det - så du kan slippe for at gennemsøge nettet for at finde en tekst, som er forståelig uden en økonomisk baggrund.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

 1. Efter et hurtigt klik på De fries a-kasse kan man se at den koster 514 pr måned og ikke 495 – altså det samme som Ase ( den dyreste). Måske skal det lige rettes til?

  1. Hej Sanne

   Det har du da helt ret i – mange tak 🙂

   Vi skal nok få opdateret siden med korrekte priser.

   Hav en dejlig dag.

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram