Hvad er arbejdsmarkedspension (AMP)?
Som medarbejder vil du i langt de fleste tilfælde have en arbejdsmarkedspension med i din lønudbetaling hver måned. Forkortelsen for arbejdsmarkedspension er AMP.
Det er penge, der bliver sat ind på en pensionsopsparing, som du kan få gavn af den dag, du forlader arbejdsmarkedet.
Det er ikke lovpligtigt med en arbejdsmarkedspension. Det indgår dog i de fleste ansættelsesforhold og overenskomster, hvor pensionen på den måde bliver gjort obligatorisk.
Hvem finansierer din arbejdsmarkedspension?
Det er meget forskelligt. En arbejdsmarkedspension kan nemlig være sat sammen på flere forskellige måder:
- Arbejdsgiver kan give dig pension oven i din løn. Typisk ligger procentsatsen på mellem 10 og 12 %
- Du kan selv finansiere din pension via en aftale om firmapension. Her beder du din arbejdsgiver om at sætte en fast procentsats af din løn ind på din pensionsopsparing
- En kombination: Arbejdsgiver kan give dig eksempelvis 8 % i pension, og så kan du selv betale eksempelvis 4 % af din løn til din pension
Hvis du er i tvivl om, hvordan din pension er sat sammen, kan du snakke med dit pensionsselskab eller fagforening. De kan ofte hjælpe med svar på dine spørgsmål.
Sådan fungerer det i praksis
Det kan være, at du ifølge din overenskomst har ret til 10 % pension oven i din løn, som bliver finansieret af din arbejdsgiver. Det er den mest klassiske version, og det er typisk sådan, at arbejdsmarkedspension fungerer.
Det kan også være, at du ikke har ret til pension ifølge din overenskomst eller din ansættelsesaftale. Her gør du dog klogt i at spare op til din pension alligevel.
Det kan du eksempelvis gøre ved at aftale med din chef, at han eller hun skal sætte 10 % af din månedsløn ind på en pensionsopsparing. Du betaler selv for din arbejdsmarkedspension – men det fungerer via din arbejdsgiver og en aftale om firmapension.
En kombination af de to er også en mulighed. Så din arbejdsgiver betaler en del af din pension, og du selv spæder til med en procentdel af din løn også.
Historien bag den danske arbejdsmarkedspension
Arbejdsmarkedspensionens historie går mange år tilbage i tiden.
Hvis vi skruer tiden tilbage til perioden 1849-1987, var det en eksklusiv ordning, der blev tildelt statslige tjenestemænd og embedsmænd.
I 1987 blev det til en mere folkelig ordning, og det blev fra regeringens side besluttet, at arbejdsmarkedspension skulle udbredes til et bredere udsnit af befolkningen.
Skruer vi tiden frem til 2022, har stort set alle danske borgere på arbejdsmarkedet, der er dækket af en overenskomst, ret til pension i den ene eller anden form.
Hvornår kan du få udbetalt dine pensionspenge?
Når du forlader arbejdsmarkedet og går på pension, kan du få udbetalt din arbejdsmarkedspension.
Du kan få udbetalt pengene i form af et engangsbeløb eller som løbende udbetalinger. Det afhænger af den pensionsordning, du hører ind under.
Kan du søge om at få din arbejdsmarkedspension til udbetaling før tid? Både ja og nej. Det afhænger igen af din pensionsordning. Som udgangspunkt kan du ikke få dine pensionspenge udbetalt, før du går på pension.
Der kan dog være nogle typer af pensionsopsparinger, hvor det er muligt at få pengene ud før tid. Og det kan i nogle tilfælde medføre en afgift til staten på helt op til 60 %.
Så tjek altid op på det med din pensionskasse – og vær opmærksom på de betingelser, der gælder for netop din arbejdsmarkedspension.
Arbejdsmarkedspension og procentsats – hvor meget kan du forvente at få?
Det er forskelligt fra overenskomst til overenskomst, hvor meget du får i arbejdsmarkedspension.
Som tommelfingerregel er den gennemsnitlige procentsats inden for det private på 12 %. Det vil typisk fungere på den måde, at din arbejdsgiver betaler, hvad der svarer til to tredjedele, mens du selv står for at indbetale den sidste tredjedel.
Inden for det offentlige er pensionen typisk mere gunstig. Her vil procentsatsen for pension typisk være højere.
Kan du få fradrag for dine pensionspenge?
Nej, det kan du ikke.
Din arbejdsmarkedspension bliver holdt uden for dit skatteregnskab. Du betaler ikke skat af de penge, der går til din pension, og du kan derfor heller ikke få fradrag fra de indbetalinger til pension, der bliver lavet hver måned i forbindelse med din løn.
Hvad er supplerende arbejdsmarkedspension?
Er du førtidspensionist eller modtager du seniorpension, kan du vælge, om du vil indbetale til en frivillig pension. Den går under forkortelsen SUPP.
SUPP arbejdsmarkedspension er en frivillig ordning, og du bestemmer derfor selv, om du vil betale til den.
Vælger du den supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister til, kan du se frem til at få en ekstra sum penge udbetalt hver måned, når du rammer folkepensionsalderen.
Oftest stillede spørgsmål
Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Arbejdsmarkedspension (AMP)