Befordringsfradrag

Befordringsfradrag, også kaldet kørselsfradrag, er et fradrag man kan få for transport til og fra arbejde. Turen skal i alt tælle mere end 24 kilometer tilsammen, før man kan få fradraget. Det betyder ikke noget om du er med offentlig transport eller egen bil, du kan få fradrag uanset transportformen.

  • Læsetid: 4 min.

  • Sidst opdateret 01/03/2024


Hvad er befordringsfradrag?

Hvis du er i den situation, at dit arbejde ligger mere end 12 km væk fra din bopæl, kan du få befordringsfradrag fra staten. Du kan få fradrag for både turen til og fra arbejde, hvis det tilsammen giver mere end 24 km. Det kaldes også for kørselsfradrag.

Transporten gælder alle former for transportmidler. Hvad enten du tager turen til og fra arbejde på cykel, i bil eller med bus, så kan du få godtgjort de kilometer, som du kører til og fra arbejde dagligt. Er du med i en samkørselsordning, hvor du kører med en eller flere kolleger, kan du stadig få befordringsfradrag.

Det er en forudsætning for at få kørselsbidrag, at du varetager et lønnet arbejde. Det vil altså sige, at du ikke kan få fradrag for kørslen, hvis du er i ulønnet praktik eller modtager SU, mens du er i praktik hos en virksomhed. En anden betingelse er, at din arbejdsgiver ikke også betaler dig for din kørsel. Så kan du ikke modtage befordringsfradrag fra det offentlige også.

Forskellen på kørselsfradrag og -godtgørelse

Hvad er satserne?

Der bliver lavet nye satser hvert år. I 2024 ser satserne for kørselsbidrag ud som følgende:

Antal kilometer per dagFradrag per km per dag
0-24 km0 kr.
25-120 km2,23 kr.
Mere end 120 km1,12 kr.
(dog 2,23 kr. i udkantskommuner)

Skatterådet har ekstraordinært hævet satserne i 2022. De nye satser for befordringsfradrag er: 2.16 kr. pr. km. (for kørsel mellem 25-100 km.) og 1,08 kr. pr. km. (for kørsel over 120 km.).

Du kan læse mere om de nye satser, som er gældende med tilbagevirkende kraft fra 1. januar, via linket.

Beregn dit befordringsfradrag

*beregningen gælder ikke i udkantskommunerne

Særlige befordringsfradrag

Der er nogle situationer, hvor du kan få særlige fradrag. Det er bl.a. i forbindelse med passage af Storebæltsbroen, og hvis du bor i udvalgte kommuner. Disse særlige fradrag kan du få et overblik over i de følgende afsnit.

Passage af Storebæltsbroen og Øresundsbroen
Når du passerer Storebæltsbroen og Øresundsbroen i forbindelse med kørsel fra dit hjem til dit arbejde, kan du yderligere få et fradrag, såfremt du dokumenterer din kørsel.

Udvalgte kommuner
Der er nogle udvalgte kommuner, hvor du kan få et forhøjet befordringsfradrag, hvis du kører over 120 km om dagen for at komme på arbejde. Dette gælder for beboere i yderkommuner eller på småøer. 

Færge eller fly
Hvis din normale transport mellem din bopæl og dit arbejde foregår med færge eller fly, kan du mod dokumentation få fradrag for udgifterne. Dokumentation kan fx være kvitteringer for betaling af dine billetter. 

Du kan finde en oversigt over gældende satser på Skattestyrelsens hjemmeside

Eksempler på befordringsfradrag

Corona har betydet, at mange har arbejdet mere hjemme, end de har gjort tidligere. Det skal du være opmærksom på, så du undgår et eventuelt skattesmæk. Hvis du forventer, at dit befordringsfradrag bliver lavere (eller højere) i det nye år, skal du nemlig rette din forskudsopgørelse.

Eksempel på ændring i arbejdsdage og betydning for fradrag – kort til arbejde

20192020 og 20212022
Lone har 29 km. til og fra sit arbejde – og hun arbejdede stort set ikke hjemmeLone arbejder mere hjemmefra pga. corona – cirka halvdelen af tidenHvor mange arbejdsdage regner, Lone – og du – med at have i 2022?
Arbejdsdage med transport: 210 dageArbejdsdage med transport: 99 dageFærre eller flere arbejdsdage end før?
Fradrag: 2.037 kr.Fradrag: 960,30 kr.Ret befordringsfradraget på din forskudsopgørelse

Eksempel på ændring i arbejdsdage og betydning for fradrag – langt til arbejde

20192020 og 20212022
Claus har 50 km. til og fra sit arbejde – og han arbejdede stort set ikke hjemmeClaus arbejder mere hjemmefra pga. corona – cirka halvdelen af tidenHvor mange arbejdsdage regner, Claus – og du – med at have i 2022?
Arbejdsdage med transport:190 dageArbejdsdage med transport:40 dageFærre eller flere arbejdsdage end før?
Fradrag: 9.583,60 kr.Fradrag: 2.017,60 kr.Ret befordringsfradraget på din forskudsopgørelse

Hvordan ansøger du om befordringsfradrag?

Er du berettiget til befordringsfradrag, skal du anføre det på SKATs hjemmeside. Du skal logge ind under selvbetjening og anføre de kilometer, som du kører dagligt. Det gør du på din forskudsopgørelse eller i din årsopgørelse.

Det er altid din officielle bopælsadresse, som du skal indtaste og beregne antallet af kilometer på baggrund af. Også selvom du i en periode er i sommerhus eller kører andetsteds fra. Det er på samme vis adressen på din arbejdsplads, som du skal anvende. Også selvom du en dag kører ud til kundemøder eller andet. Den kørsel, som du i øvrigt har i din arbejdstid, er din virksomheds hovedpine. Ikke statens. Staten dækker kun din kørsel til og fra arbejde.

Får du befordringsfradrag hvert år, vil din kørsel formentlig blive angivet automatisk på din forskudsopgørelse. Det er dog altid en god ide at tjekke op på det for en sikkerheds skyld.

Se hvordan du håndterer befordringsfradraget i Dinero.

Hvis du kunne tænke dig at læse mere om andre fradrag så kan du læse følgende indlæg:
Hvad kan jeg trække fra i skat?

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram