Hvad kan jeg trække fra i skat?

Der findes mange forskellige fradrag – og endnu flere regler på området. Derfor stiller mange sig selv spørgsmålet: “Hvad kan jeg trække fra i skat som selvstændig?”.
I indlægget her forsøger vi at give dig et overblik over de forskellige muligheder, du som selvstændig og virksomhed har for at trække fra i skat.

 • Udgivet 27/07/2020

 • Læsetid: under 2 minutter

 • Nicklas Aabech - Marketing Specialist, Dinero


Hvilke fradrag findes der?

Du kan både få fradrag for virksomhedens udgifter samt for arbejdsrelaterede fradrag. Det centrale er, at du skelner mellem de forskellige typer fradrag i forhold til både private og erhvervsmæssige udgifter og fradrag.

Når det drejer sig om fradrag for virksomhedens udgifter, skal du vurdere, om det er udgifter, som du har haft til at sikre virksomhedens indtægt, hvilket skal kunne dokumenteres med fx købsbilag ved forespørgsel fra Skattestyrelsen.

Hvad kan jeg trække fra i skat?

Som virksomhed kan du blandt andet få fradrag for følgende:

 • Varekøb (altså udgifter til varer som sælges)
 • Inventar og maskiner
 • Udgifter til revisor og advokat
 • Udgifter til telefon og internet
 • Husleje for lokaler
 • El og varme
 • Reparation og vedligeholdelse af lokaler
 • Forsikringer

Udover ovenstående eksempler findes der en række andre udgifter, som du kan trække fra i skat og få fradrag for. Det drejer sig blandt andet om alle dine udgifter til reklamer; eksempelvis annoncer og andre markedsføringsaktiviteter.

Yderligere findes der repræsentationsudgifter, som kan være mad, drikkevarer og gaver relateret til forretningen. Ved repræsentation skal du være opmærksom på, at 25 procent af selve udgiften kan trækkes fra.

Erhvervsmæssige og private udgifter

Som tidligere nævnt er det vigtigste omkring, hvad du kan trække fra i skat, at du skelner korrekt mellem dine udgifter til virksomheden og privat. Køber du eksempelvis ting gennem virksomheden, som kun er til privat brug, kan du ikke trække det fra i skat.
Hvis udgiften derimod både er til erhvervsmæssig og privat brug, kan du trække den andel der er til virksomheden fra i skat. 

Hvordan får jeg fradragene?

Ved at skrive dine udgifter ind i årsregnskabet, kan du få de fradrag, som du er berettiget til at trække fra i skat. Ved at gøre det vil de fradragsberettigede udgifter være trukket fra i overskuddet eller underskuddet – altså i årets resultat. Det oplyses på dit oplysningsskema, som tidligere blev kaldt for den udvidede selvangivelse. 

Hvad kan man trække fra i skat ved opstart af virksomhed?

Har du for nylig startet en virksomhed, kan du oftest få fradrag for de omkostninger, som du har haft inden for de de seneste seks måneder før start af virksomheden. 

Det kan blandt andet være reklameomkostninger og omkostninger til telefon, løn og husleje til lokaler. De normalt fradragsberettigede udgifter som revisor- og advokatudgifter kan i dette tilfælde ikke trækkes fra i skat.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

16 kommentarer

 1. Kan man trækker fradrag/ skat fra hvis man har en enkeltmandsvirksomhed, med personskatteordning? Hvis ja hvordan`?

  1. Hej Charlie

   Nej din Skat er desværre ikke fradragsberettiget i en personlig ejet virksomhed. I Dinero kan du derfor bogføre betalingen som “Hævet privat”, hvis denne er hævet på firmakontoen.

   Har du flere spørgsmål til bogføringen, skal du være velkommen til at skrive til vores chat support, hvor vi er klar 8-23, hver dag, hele året. 🙂

 2. Kan man trække magasinet “gør det selv” fra i skat, når man har en enkeltmansvirksomhed, der beskæftiger sig med tømrer arbejde mm. ?

  1. Hej Heino

   Vi kan desværre ikke træffe konkrete vurderinger om fradragsret, det vil være Skat som i første omgang kan bestemme det, og efterfølgende en domstol såfremt man er utilfreds med Skats vurdering.

   Vi kan dog komme med et bud på hvad Skat vil sige.

   Jeg tror ikke den vil blive godkendt personligt. Det skyldes primært at “gør det selv” for mig antyder at magasinet er rettet mod amatører og ikke professionelle. Desuden vil magasinet nok også omhandle andre emner end tømre arbejde, som vil være af ren personlig interesse for dig at læse om. Sidste men ikke mindst skal litteraturen typisk være nødvendig for at du kan udføre dit arbejde, det forventer jeg ikke et gør-det-selv magasin vil være.

   Så mit bud er nej, men det kan godt være forkert, så kontakt altid gerne Skat for en konkret vurdering. Det er bedst at få et bindende svar, selvom det er dyrt og tager lang tid, men så er du på den helt sikre side! 🙂

 3. Jeg har købt software fra USA (Zoom, Ms Teams) – Hvordan skal jeg bogføre det?

  1. Hej Anne

   Det er meget svært at svare på, da der er rigtig mange ubekendt i spil. 😅

   Det afhænger til dels af din egen virksomhed (om den er momsregistreret eller ej) og det afhænger af om Zoom og Ms Teams har kontorer i Irland, som mange amerikanske tech virksomheder har. Så fakturerer de nemlig ofte med enten et EU moms nummer eller et almindeligt DK momsnummer. Det er det som er afgørende.

   Hvis det er et EU momsnummer skal det bogføres som et EU-køb og din faktura skal være uden moms, hvis du selv er momsregistreret. Hvis det er et DK momsnummer er det som et almindeligt køb fra Danmark, og endelig hvis det er fra et amerikanske momsnummer, så skal det også være uden moms, men som købt fra verden.

   Som du nok kan se bliver det umuligt at svare på, ud fra de informationer vi har på bordet her. Jeg vil anbefale dig at spørge vores chat support hvis du er Pro bruger, eller en med mere indgående kendskab til din virksomhed og regnskabsregler hvis du ikke er. 🙌

 4. Hej Hvis man har sit firma hjemme på privat adressen, kan man så trække en andel af husleje fra i skat?

  1. Hej Lars

   Som udgangspunkt nej – Hverken møbler, husleje, el eller vand kan trækkes fra i hjemmet uden nogle særlige omstændigheder som skal være gældende. 👍

   Hvis du vil trække det fra, skal du have indrettet et lokale i din bolig som udelukkende bliver og udelukkende kan blive anvendt til erhverv og helst med egen indgang udefra.

   Det vil sige hvis du køber et kontorbord og stol og stiller i opholdsstuen er der altså ingen fradrag at hente. 👌

 5. Hej kan jeg trække en svejsermaskine fra jeg har købt af en privat som er til opstart af firmaet. Og vis ja, hvor meget

  1. Hej Camilla

   Jeg tænker ikke det er en du går og bruger privat og den er ret vigtig for dit erhverv, så ja, du kan trække den fulde pris fra, som du betalte for den. Men sørg for at gemme dokumentation på det, og gem navn og adresse på personen du købte den af og skriv en håndskrevet kvittering på det til dig selv. Så har du nemlig dokumentation hvis Skat banker på. 👍

   Du har selvfølgelig ingen momsfradrag, da privatpersoner ikke opkræver moms. 🙌

 6. Jeg er i gang med at udgive en bog som medudgiver. Kan mit omkostningsbidrag som medudgiver (13.000,- kr.) trækkes fra som fradrag?

  1. Hej Nils

   Det afhænger lidt af nogle forskellige parametre, men hvis du har skrevet bogen med henblik på at tjene penge, og denne udgift kan henføres direkte til indtjeningsgrundlaget (det lyder meget sandsynligt) – så er svaret ja! 👍

 7. Hej,

  Hvis jeg, i min momsregistrerede enkeltmandsvirksomhed, producerer en reklamefilm for en virksomhed… Kan jeg så trække alle remedier, der bruges til filmen, fra i skat? Og kan jeg trække købsmomsen fra på de varer der skal bruges til optagelserne? Der er tale om dagligvarer, der skal opbevares på køl og som er essentielle for reklamefilmens indhold og budskab og de vil, under optagelserne blive udsat for stuetemperatur, så de efterfølgende ikke vil kunne sælges videre som fødevarer. Skal varerne derefter så dokumenteres destrueret, eller kan man lave en slags “straksafskrivning” ligesom de store supermarkeder “skriver datovarer retur”?

  1. Hej Lars

   Jeg vil da absolut mene du kan fradrage det hele både skatte og momsmæssigt, og i teorien så længe du kan påvise at det ikke efterfølgende er anvendt til private formål (læs: spist) som du selv nævner.

   Dog tror jeg, at kan du fremvise de billeder du har optaget med fødevarerne i, og de matcher dem fra din kvittering, så tror jeg ærligt talt ikke Skat ville følge mere op på om de nu også blev spist eller smidt ud bagefter. Det vil jeg klart antage vil være tilstrækkeligt. 👍

   Så kort opridset: I teorien skal du nok kunne påvise de er smidt ud, men i praksis tror jeg ikke det vil være nødvendigt.

   Vil du være helt sikker, så smid det ud og tag et billede af det.

 8. Jeg har købt et kursus, som giver mig adgang til en mængde viden inden for mit felt, og det fag som jeg udfører i min virksomhed. Kan jeg trække prisen for kurset fra?

  1. Hej Rikke

   Det vil være en individuel vurdering hvis du trækkes ud til kontrol af Skat – det vigtige er at kurset vedligeholder og ajourfører dine allerede eksisterende kompetencer og arbejdsområder. Det kunne det godt være ud fra det du beskriver, men det kunne også godt være ny viden og tilegnelse af nye kompetencer.

   Derfor vil det bero på en konkret vurdering i forhold til din virksomhed, dine kompetencer og det kursus du deltager i og derfor tør jeg ikke komme med en generel vurdering og sige ja eller nej ud fra det du har beskrevet her. Håber det giver mening. 👍

 9. Jeg har en momsregistrerede enkeltmandsvirksomhed som hundeinstruktør. Kan jeg trække træningsudstyr købt til brug i undervisningen af mine kursister fra?

  1. Hej Lisette

   Ja! Hvis det udelukkende anvendes til erhvervsmæssige formål, så kan du trække det fra i virksomheden. 👍

Skriv en kommentar

Gør som 0 andre!

Det mest anbefalede regnskabsprogram