Udgivet 27/07/2020

Hvad kan jeg trække fra i skat?

Der findes mange forskellige fradrag – og endnu flere regler på området. Derfor stiller mange sig selv spørgsmålet: “Hvad kan jeg trække fra i skat som selvstændig?”. I indlægget her forsøger vi at give dig et overblik over de forskellige muligheder, du som selvstændig og virksomhed har for at trække fra i skat.

Portræt af Nicklas Aabech
Skrevet af Nicklas Aabech
Læsetid: under 2 min.

Hvilke fradrag findes der?

Du kan både få fradrag for virksomhedens udgifter samt for arbejdsrelaterede fradrag. Det centrale er, at du skelner mellem de forskellige typer fradrag i forhold til både private og erhvervsmæssige udgifter og fradrag.

Når det drejer sig om fradrag for virksomhedens udgifter, skal du vurdere, om det er udgifter, som du har haft til at sikre virksomhedens indtægt, hvilket skal kunne dokumenteres med fx købsbilag ved forespørgsel fra Skattestyrelsen.

Hvad kan jeg trække fra i skat?

Som virksomhed kan du blandt andet få fradrag for følgende:

  • Varekøb (altså udgifter til varer som sælges)
  • Inventar og maskiner
  • Udgifter til revisor og advokat
  • Udgifter til erhvervskonto
  • Udgifter til telefon og internet
  • Husleje for lokaler
  • El og varme
  • Reparation og vedligeholdelse af lokaler
  • Forsikringer

Udover ovenstående eksempler findes der en række andre udgifter, som du kan trække fra i skat og få fradrag for. Det drejer sig blandt andet om alle dine udgifter til reklamer; eksempelvis annoncer og andre markedsføringsaktiviteter.

Yderligere findes der repræsentationsudgifter, som kan være mad, drikkevarer og gaver relateret til forretningen. Ved repræsentation skal du være opmærksom på, at 25 procent af selve udgiften kan trækkes fra.

Erhvervsmæssige og private udgifter

Som tidligere nævnt er det vigtigste omkring, hvad du kan trække fra i skat, at du skelner korrekt mellem dine udgifter til virksomheden og privat. Køber du eksempelvis ting gennem virksomheden, som kun er til privat brug, kan du ikke trække det fra i skat.

Hvis udgiften derimod både er til erhvervsmæssig og privat brug, kan du trække den andel der er til virksomheden fra i skat. 

Hvordan får jeg fradragene?

Ved at skrive dine udgifter ind i årsregnskabet, kan du få de fradrag, som du er berettiget til at trække fra i skat. Ved at gøre det vil de fradragsberettigede udgifter være trukket fra i overskuddet eller underskuddet – altså i årets resultat. Det oplyses på dit oplysningsskema, som tidligere blev kaldt for den udvidede selvangivelse. 

Hvad kan man trække fra i skat ved opstart af virksomhed?

Har du for nylig startet en virksomhed, kan du oftest få fradrag for de omkostninger, som du har haft inden for de seneste seks måneder før start af virksomheden. 

Det kan blandt andet være reklameomkostninger og omkostninger til telefon, løn og husleje til lokaler. De normalt fradragsberettigede udgifter som revisor- og advokatudgifter kan i dette tilfælde ikke trækkes fra i skat.

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

51 kommentarer

  1. Hej.

    Hvis man har en erhvervsandel, som står tom, men man stadig betaler månedlig afgift til foreningen – kan man så trække det fra i skat? Eller er det bare surt show?

  2. Der står at man kan trække husleje fra. Hvis jeg åbner en butik, der eksempelvis koster 10000 i husleje om måneden, kan jeg så trække dem fra og hvad er værdien af fradraget? Vil det betyde at jeg reelt betaler 10000-x=y? Og i så fald kan jeg når jeg laver mit budget, budgettere med en husleje på y istedet for 10000?

    1. Hej Laila

      Du kan trække den fulde udgift fra regnskabsmæssigt og dermed gøre dit overskud 10.000 kr. mindre pr. måned. Du skal derfor også budgettere med en udgift på 10.000 kr.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  3. Hej Kan man trække noget fra, hvis man selv går og sætter lejligheder i stand i en udlejningsejendom selve arbejdstiden, udbetaler ikke løn, trækker materialerne fra Mvh Allan

    1. Hej Allan

      Det afhænger af flere ting.

      Du kan læse mere om mulighederne for at trække ting fra ifm. udlejning her: https://dinero.dk/tips/udlejning-bolig/#hvad-kan-traekkes-fra

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  4. Hej. Jeg redigerer lyd og får udbetalt honorarer. Jeg sidder derhjemme og skal bruge internet, computer, redigeringsprogram og høretelefoner til mit arbejde. Kan jeg få fradrag for dette, og i så fald hvordan regner jeg beløbet ud, da jeg jo også bruger min computer og internet privat? Mvh Anne

    1. Hej Anne

      Du skal lave en opgørelse over, hvor meget du bruger fx computeren privat og erhvervsmæssigt.

      Det kan du læse mere om her, hvor der også er link til selve bogføringsdelen: https://dinero.dk/tips/enkeltmandsvirksomhed-fradrag/#h-der-er-fradrag-i-enkeltmandsvirksomhed-for-computeren

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  5. Hej Jeg har en Pmv og arbejder som billedkunstner med keramik. Det er tungt at arbejde med, og jeg kan komme til at sidde anstrengt. Kan jeg trække fysioterapeut og kiropraktor fra? Kan jeg også trække Gebyrnota fra virksomhedskontoen fra?

    1. Hej Stine

      Tak for dine spørgsmål.

      Du skal bruge en lægeerklæring på, at du har brug for behandlingerne i forbindelse med dit hverv for at kunne trække udgifterne fra. Bankgebyr kan du dog godt trække fra.

      Du ønskes en rigtig god dag.

      De bedste hilsner

      Huda – Dinero Support

  6. Hej Er kørsel til kunder i et APS ikke en udgift der kan trækkes fra? Det fremgår ikke af listen ovenfor.? Tænker ikke på kørselsgodtgørelse ( som jo kræver at man får løn )

    1. Hej Jeanett

      Tak for dit spørgsmål.

      Nej, det er det ikke. Kørsel til kunder kan kun trækkes fra, hvis man udbetaler kørselsgodtgørelse i forbindelse med løn. Benytter man en firmabil til kørslen, kan man trække driftsudgifterne fra.

      Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os over chatten eller mail.

      De bedste hilsner

      Huda – Dinero Support

  7. Hej jeg har klinik hjemme og tjener inder 50000 årligt betaler b skat jeg vil gerne købe nogle anatomi plakater kan de trækkes fra? Jeg er massør.

    1. Hej Lykke

      Som udgangspunkt vil du godt kunne trække anatomi plaktater fra, grundet du er massør og kan bruge disse som guidance. Dog er det ikke noget vi kan sige med 100% korrekthed, hvorfor vi anbefaler du evt. kontakter skat og hører dem, for at være 100% på den sikre side, om det er fradragsberettiget 🙂

      De bedste hilsner Morten – Dinero Support

  8. Hvis man har en frisør salon i ens private hjem, indrettet i et rum med egen indgang, frisørstol, osv. Hvor meget kan man trække fra? Forsikring Ejd. skat, El/Vand/Varme

    Evt. en leje?

    1. Hej Frederik

      Det lyder til at du kan fratrække det hele og procentdelen af det som lejen udgør kontra rummets størrelse 🙂

      Jeg vil dog lige forhører mig hos skat hvis jeg var dig, for at sikre dig du ikke gør noget forkert 🙂

      Rigtig god dag De bedste hilsner Frederik Nielsen, Dinero Support

  9. Hvis man har en restaurant som er et ApS, er der så noget fradrag for de madvare man ikke får brugt f.eks fordi de er blevet for gamle?

    1. Hej Dorthe

      Fradraget på varen er allerede bregnet og medtaget da du købte madvaren. Dog hvis det er blevet for gammelt/smide ud, så skal du ompostere værdien af varen fra vareforbrugs kontoen til varelagerregulering. Det kan du læse meget mere om her: https://dinero.dk/support/defekt-oedelagt-vare/

      Håber det besvaret dit spørgsmål 🙂

      De bedste hilsner Morten – Dinero Support

  10. Hej. Jeg har en varebil på papegøjeplader, som har været leaset og nu købt fri. Kan jeg trække hele købssummen fra som driftsomkostninger og kan jeg trække brændstof fra som driftsomkostninger.

    1. Hej Torben

      Du kan godt trække hele købsmomsen fra på dine driftomkostninger ja 🙂 Du kan godt trække købssummen fra på driftomkostninger, hvis prisen er under småanskaffelsesgrænsen ellers skal det aktiveres. Det kan du dog kun i et selskab, som udgangspunkt og ikke i en personligejet virksomhed.

      Prøv at se her hvordan vi vejleder til det -> https://dinero.dk/support/papegoejeplader/

  11. hej, her i 2022 har jeg købt nyt værktøj som hammer vinkel osv er anstant i et tømrer firma, men skal slev stå for håndværktøj, kan man trække det fra

    1. Hej Magnus

      Mit umiddelbare svar ville være nej, da det nok bliver svært at bevise, at det ikke benyttes privat. Jeg skal ikke kunne sige om der kan være særlige regler, som jeg ikke kender og her vil jeg henvise til at du spørg direkte hos SKAT.

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero support

  12. hej hvis jeg har et kræmmerfirma og kører på marked ,har kassebil , stadelejer ,varekøb , måske revisor , lager lokaler til varene hvad kan jeg trække fra mvh margrethe

    1. Hej Margrethe

      Som udgangspunkt så kan du trække alle dine omkostninger fra, som bruges til driften af dit firma. Det gælder faktisk alle ovenstående udgifter, da de jo relatere sig til dit firma.

      Hvordan det helt konkret skal bogføres, kan vi hjælpe dig med, hvis du har Dinero Pro og kontakter os via vores live-chat.

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero support

  13. Hej 🙂 Jeg har en PMV, og er ved at tage et kursus for kreative iværksættere. Kurset er meget fagligt relevant for min virksomhed, da jeg lærer om at udvikle min forretning gennem arbejdet med bl.a. forretningsidé, formål, strategi m.m. Men jeg er blevet i tvivl om, hvorvidt jeg kan trække kurset fra i skat?

    1. Hej Sabrina

      Det kan i flere tilfælde være svært at opnå fradrag for kurser i din PMV, hvis der ikke er direkte tale om udvidelse af eksisterede viden, men du faktisk opnår ny viden så vil der nemlig ikke være fradrag.

      Et eksempel på udvidelse af eksisterende viden kunne være en selvstædig revisor, som tager et udvidet kompetence kursus omkring nye skatteregler. Det er ikke nye kompentencer, men mere viden om et område man allerede har viden indenfor.

      Jeg vil dog anbefale du spørg hos SKAT for at få et konkret svar.

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  14. Hej Jeg har et spørgsmål om skattefri indtægter og omkostninger ikke fradragsberettige i ApS selskab . Kan jeg få nogle eksempler på ?? – jeg har også et spørgsmål om sygedagpengerefusion og refusionen fra efteruddannelse på grund kurser , Er de skattefri indtægter ??

    1. Hej 🙂

      Jeg har ikke lige nogle eksempler på stående fod.

      Konkret i forhold til sygedagpengerefusion og refusioner for efteruddannelse, så er der her ikke tale om skattefrie indtægter, men indtægterne modregnes i stedet i dine skattemæssige udgifter.

      Hvis du har noget konkret, vi skal se nærmere på må du meget gerne kontakt os via vores live-chat eller på mail.

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  15. Hej. Jeg underviser i kunst og betaler i den forbindelse husleje til et studie. Derudover betaler jeg 13,2% af min indtægt fra undervisningen til studiet som en udgift til administration og brug af inventar etc. Kan man tække de procenter fra om en udgift? Jeg trækker dem bormalt fra ved at skrive 13,2 procent inde i selve fakturaen, som så selv laver udregningen.

    1. Hej Christine

      Du skulle fint kunne trække disse udgifter fra, vil dog mene de bør lave en faktura til dig, således du kan bogføre din udgifter for den andel du skal betale. Jeg er ikke helt sikker på, hvordan du i dag trækker dem fra på “selve fakturaen”, da jeg ikke lige kan gennemskue om du faktisk sender dem en faktura på noget.

      Jeg tror vi har brug for lidt uddybning for at hjælpe dig helt i mål. Vil du ikke kontakte vores live-chat eller sende os en mail, så vi kan hjælpe dig helt i mål 🙂

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  16. Enkeltmandsvirksomhed (Tømrer) Hej. Kan arbejdstøj med logo trækkes fra som eksempelvis reklamering eller lignende? På forhånd tak

    1. Hej Julie

      Der er strenge krav til arbejdstøj hvis du skal kunne trække det fra. Udover at der skal være logo/firmanavn på skal det blive anset som en uniform, hvilket betyder du skal tage arbejdstøjet af før du går ind i bilen og kører hjem igen.

      Du må altså ikke bruge det privat på nogle måder. Her er et lille sjovt klip fra klovn som beskriver det meget godt 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=TdqEkLvIHHM

  17. Hej. Jeg har et I/S firma. sammen med en ven ved siden af vores normale job. Mit spørgsmål er: når jeg bruger min private bil i vores firma til at køre ud til vores kunder, kan jeg så trække denne kørsel fra på min private skat. Det skal siges at vi ikke pt. får løn for vores arbejde i firmaet. dvs. jeg ikke får udbetalt kørsels godtgørelse fra firmaet. Men er det muligt at trække fra i stedet for at få den udbetalt.

    Tak

    1. Hej Nicolai

      Når du har personlig ejet virksomhed er der faktisk ikke noget som hedder at udbetale kørsel som udgangspunkt, det er et skattefradrag (pssst det kommer ud på det samme i sidste ende, hvis du alligevel udbetaler pengene, men det behøver du ikke).

      Så ja, du kan godt trække din kørsel fra efter statens takster i den kontekst du nævner her. 🙂

  18. Jeg har en momsregistrerede enkeltmandsvirksomhed som hundeinstruktør. Kan jeg trække træningsudstyr købt til brug i undervisningen af mine kursister fra?

    1. Hej Lisette

      Ja! Hvis det udelukkende anvendes til erhvervsmæssige formål, så kan du trække det fra i virksomheden. 👍

  19. Jeg har købt et kursus, som giver mig adgang til en mængde viden inden for mit felt, og det fag som jeg udfører i min virksomhed. Kan jeg trække prisen for kurset fra?

    1. Hej Rikke

      Det vil være en individuel vurdering hvis du trækkes ud til kontrol af Skat – det vigtige er at kurset vedligeholder og ajourfører dine allerede eksisterende kompetencer og arbejdsområder. Det kunne det godt være ud fra det du beskriver, men det kunne også godt være ny viden og tilegnelse af nye kompetencer.

      Derfor vil det bero på en konkret vurdering i forhold til din virksomhed, dine kompetencer og det kursus du deltager i og derfor tør jeg ikke komme med en generel vurdering og sige ja eller nej ud fra det du har beskrevet her. Håber det giver mening. 👍

  20. Hej,

    Hvis jeg, i min momsregistrerede enkeltmandsvirksomhed, producerer en reklamefilm for en virksomhed… Kan jeg så trække alle remedier, der bruges til filmen, fra i skat? Og kan jeg trække købsmomsen fra på de varer der skal bruges til optagelserne? Der er tale om dagligvarer, der skal opbevares på køl og som er essentielle for reklamefilmens indhold og budskab og de vil, under optagelserne blive udsat for stuetemperatur, så de efterfølgende ikke vil kunne sælges videre som fødevarer. Skal varerne derefter så dokumenteres destrueret, eller kan man lave en slags “straksafskrivning” ligesom de store supermarkeder “skriver datovarer retur”?

    1. Hej Lars

      Jeg vil da absolut mene du kan fradrage det hele både skatte og momsmæssigt, og i teorien så længe du kan påvise at det ikke efterfølgende er anvendt til private formål (læs: spist) som du selv nævner.

      Dog tror jeg, at kan du fremvise de billeder du har optaget med fødevarerne i, og de matcher dem fra din kvittering, så tror jeg ærligt talt ikke Skat ville følge mere op på om de nu også blev spist eller smidt ud bagefter. Det vil jeg klart antage vil være tilstrækkeligt. 👍

      Så kort opridset: I teorien skal du nok kunne påvise de er smidt ud, men i praksis tror jeg ikke det vil være nødvendigt.

      Vil du være helt sikker, så smid det ud og tag et billede af det.

  21. Jeg er i gang med at udgive en bog som medudgiver. Kan mit omkostningsbidrag som medudgiver (13.000,- kr.) trækkes fra som fradrag?

    1. Hej Nils

      Det afhænger lidt af nogle forskellige parametre, men hvis du har skrevet bogen med henblik på at tjene penge, og denne udgift kan henføres direkte til indtjeningsgrundlaget (det lyder meget sandsynligt) – så er svaret ja! 👍

  22. Hej kan jeg trække en svejsermaskine fra jeg har købt af en privat som er til opstart af firmaet. Og vis ja, hvor meget

    1. Hej Camilla

      Jeg tænker ikke det er en du går og bruger privat og den er ret vigtig for dit erhverv, så ja, du kan trække den fulde pris fra, som du betalte for den. Men sørg for at gemme dokumentation på det, og gem navn og adresse på personen du købte den af og skriv en håndskrevet kvittering på det til dig selv. Så har du nemlig dokumentation hvis Skat banker på. 👍

      Du har selvfølgelig ingen momsfradrag, da privatpersoner ikke opkræver moms. 🙌

  23. Hej Hvis man har sit firma hjemme på privat adressen, kan man så trække en andel af husleje fra i skat?

    1. Hej Lars

      Som udgangspunkt nej – Hverken møbler, husleje, el eller vand kan trækkes fra i hjemmet uden nogle særlige omstændigheder som skal være gældende. 👍

      Hvis du vil trække det fra, skal du have indrettet et lokale i din bolig som udelukkende bliver og udelukkende kan blive anvendt til erhverv og helst med egen indgang udefra.

      Det vil sige hvis du køber et kontorbord og stol og stiller i opholdsstuen er der altså ingen fradrag at hente. 👌

  24. Jeg har købt software fra USA (Zoom, Ms Teams) – Hvordan skal jeg bogføre det?

    1. Hej Anne

      Det er meget svært at svare på, da der er rigtig mange ubekendt i spil. 😅

      Det afhænger til dels af din egen virksomhed (om den er momsregistreret eller ej) og det afhænger af om Zoom og Ms Teams har kontorer i Irland, som mange amerikanske tech virksomheder har. Så fakturerer de nemlig ofte med enten et EU moms nummer eller et almindeligt DK momsnummer. Det er det som er afgørende.

      Hvis det er et EU momsnummer skal det bogføres som et EU-køb og din faktura skal være uden moms, hvis du selv er momsregistreret. Hvis det er et DK momsnummer er det som et almindeligt køb fra Danmark, og endelig hvis det er fra et amerikanske momsnummer, så skal det også være uden moms, men som købt fra verden.

      Som du nok kan se bliver det umuligt at svare på, ud fra de informationer vi har på bordet her. Jeg vil anbefale dig at spørge vores chat support hvis du er Pro bruger, eller en med mere indgående kendskab til din virksomhed og regnskabsregler hvis du ikke er. 🙌

  25. Kan man trække magasinet “gør det selv” fra i skat, når man har en enkeltmansvirksomhed, der beskæftiger sig med tømrer arbejde mm. ?

    1. Hej Heino

      Vi kan desværre ikke træffe konkrete vurderinger om fradragsret, det vil være Skat som i første omgang kan bestemme det, og efterfølgende en domstol såfremt man er utilfreds med Skats vurdering.

      Vi kan dog komme med et bud på hvad Skat vil sige.

      Jeg tror ikke den vil blive godkendt personligt. Det skyldes primært at “gør det selv” for mig antyder at magasinet er rettet mod amatører og ikke professionelle. Desuden vil magasinet nok også omhandle andre emner end tømre arbejde, som vil være af ren personlig interesse for dig at læse om. Sidste men ikke mindst skal litteraturen typisk være nødvendig for at du kan udføre dit arbejde, det forventer jeg ikke et gør-det-selv magasin vil være.

      Så mit bud er nej, men det kan godt være forkert, så kontakt altid gerne Skat for en konkret vurdering. Det er bedst at få et bindende svar, selvom det er dyrt og tager lang tid, men så er du på den helt sikre side! 🙂

  26. Kan man trækker fradrag/ skat fra hvis man har en enkeltmandsvirksomhed, med personskatteordning? Hvis ja hvordan`?

    1. Hej Charlie

      Nej din Skat er desværre ikke fradragsberettiget i en personlig ejet virksomhed. I Dinero kan du derfor bogføre betalingen som “Hævet privat”, hvis denne er hævet på firmakontoen.

      Har du flere spørgsmål til bogføringen, skal du være velkommen til at skrive til vores chat support, hvor vi er klar 8-23, hver dag, hele året. 🙂

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram