Skift regnskabsprogram til Dinero - vi flytter dit regnskab HELT GRATIS - Læs mere her
X

Opret gratis konto

Tilbage til regnskabsordbogen Sidst opdateret: 03/09/2018

Debet

Debet er en term, som inden for regnskab, er udtryk for en belastning af en given konto.

Hvad er debet?

Debet, eller debit, betyder til venstre og er en betegnelse, der bruges, når der sættes penge ind på en given konto. I modsætning til debet bruges termen kredit med hensyn til en kreditkonto, som du sætter penge ind på. Derfor er det også vigtigt, at du ved, om du har at gøre med en kredit- eller debetkonto.

I modsat fald kan du komme til at rode rundt i regnskabet ved at få sat beløbene ind på de forkerte konti eller måske snarere debitere i stedet for at kreditere. Eller omvendt. Og debet og kredit kan også variere alt efter, hvilken konto i virksomheden, der er tale om.

Debet i praksis

Det kan være en smule vanskeligt helt at begribe, hvordan debet og kredit hænger sammen – lad os derfor kigge på et eksempel, som kan kaste lys over sagen. Det kan være, at du har et malerfirma og i den forbindelse har behov for at købe en mængde pensler. Så vil regnestykket se sådan ud:

Debet Kredit
Fra din kasse 400 kr.
Udstyr 400 kr.

Her ser du præcis, hvordan det hænger sammen. Og du får også et eksempel på det dobbelte bogholderi. Du skal nemlig altid postere et bilag både i debet og kredit, og på den måde sørger du for, at dit regnskab stemmer.

Det, der kan byde på vanskeligheder i denne forbindelse, er, at du hele tiden skal være opmærksom på, hvilken kasse der er debet, og hvilken der er kredit. Men hvad sker der med debet, når du på samme tid skal betale moms af en given vare? Det er faktisk ikke så indviklet, og udregningen kommer til at se sådan ud:

Debet Kredit
Fra din kasse 500 kr.
Udstyr 400 kr.
Moms 100 kr.

Igen kan du se, at regnskabet stemmer.

Debet og kredit er fundamentale i princippet om det dobbelte bogholderi

Som du kan se ovenfor, er det meget vigtigt, at du har styr på, hvor debet- og kreditposteringer skal stå. Dobbelt bogholderi er en fundamental del af blandt andet forståelsen af begrebet debet. Du skal altid sørge for, at kolonnen med debet svarer til kolonnen med kredit.

Hvilke konti anvender debet?

Når du har en virksomhed, anvender du forskellige konti til forskellige formål. Blandt andet har en virksomhed en aktivkonto, som indeholder virksomhedens aktiver. Værdien af disse aktiver skal her føres i debet.  Hvis der er nogen, som skylder dig penge, skal du debitere det beløb, mens en indtægt skal opføres som en kredit post.

Fælles for alle disse forskellige konti du kan have i din virksomhed er, at du hele tiden skal sørge for, at debet og kreditsiden stemmer overens. Hvis det modsatte er tilfældet, er der fejl i regnskabet.

 

Læs mere om hvorfor du ikke skal bekymre dig om debetkonto i Dinero

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Gør som andre virksomheder!

Få en Dinero konto og få styr på dit regnskab - det er helt gratis og uden binding