Kredit

På en balancekonto og en resultatkonto er der en negativ og positiv side. Kredit udgør den negative side. Det er altså et udestående, som du har til gode hos en sælger.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 06/04/2022


Hvad er kredit?

Kredit angiver en bevægelse, når penge forlader kontoen. Eftersom det angiver den negative side af en balance, betyder det altså, at en konto krediteres, når et negativt beløb føres ind på kontoen.

Kreditorer kommer af begrebet kredit – og de er begreber, som udtrykker, at du skylder nogle penge. Derfor er det en god huskeregel, at det er en bevægelse ’til højre’.

Du kan få kredit ved at få en kassekredit eller ved et kreditkort. Ved at få kredit stillet til rådighed på den ene eller anden måde, har du mulighed for at trække over, selvom din konto er tom. Du finder lovgivning om kreditaftaler i kreditaftaleloven.

Lån eller kredit?

Skal du så tage et lån eller få kredit? Der er forskellige fordele og ulemper ved lån og kredit, og valget afhænger af den konkrete situation. Det er relevant at kigge på beløbets størrelse og hvad du skal bruge finansieringen til.

I mange tilfælde, hvor du har behov for et større beløb, vil det være billigere at tage et lån end at få kredit. Ved et lån bruges beløbet ofte med det samme, og beløbet betales typisk tilbage med et fast afdrag hver måned.

Hvis du ikke skal bruge pengene lige nu, men ønsker en økonomisk reserve, er kredit ofte den bedste løsning. Ved kredit får du et beløb stillet til rådighed, som du kan bruge når du har behov.

For at kunne vurdere, om du skal vælge lån eller kredit er det en god ide at sammenligne den årlige omkostningsprocent (ÅOP), som hver finansieringsmulighed giver. På den måde kan du sammenligne omkostningerne for dit lån.

Kredit vs. debet

Det kan være svært at finde hoved og hale i debet og kredit. De to er udtryk for hver sin side i en balance og resultatopgørelse. Og de anvendes, når virksomheder skal dobbelt bogføre de økonomiske poster i et regnskab.

Mens debet er den positive side i en balance, er kredit altså den negative side. Debet og kredit kan ikke stilles firkantet op i et plus- og minus-regnestykke. Men de afhænger af, hvilken konto der er tale om. Har du ikke styr på det, kan der hurtigt komme rod i regnskabet, og du kommer måske til at debitere eller kreditere forkert.

I en resultatopgørelse betyder det, at omsætningen er bundet op på en kreditsaldo, mens omkostningerne er bundet op på en debetsaldo. I balancen forholder det sig sådan, at passiverne tilknyttes en kreditsaldo, og aktiverne en debetsaldo.

Hvordan fungerer det?

Det vanskeligt at finde ud af, hvordan kredit arter sig i forskellige situationer. Og derfor er det altså afgørende, om du står med en debet- eller kreditkonto. I en virksomhed benytter du forskellige konti alt afhængig af område og formål. Du er derfor nødt til at finde ud af, om du skal postere på den negative eller positive side – og det afhænger altså af kontotypen.

Debet og kredit hænger tæt sammen i den dobbelte bogføring. I konti med en debetsaldo vil:

  • saldoen falde, når du krediterer kontoen.
  • saldoen øges, når du debiterer kontoen.

I konti med en kreditsaldo vil:

  • saldoen falde, når du debiterer kontoen.
  • saldoen øges, når du krediterer kontoen.

Kredit og debet i den dobbelte bogføring

I dobbelt bogføring er kredit og debet vigtige termer. Faktisk er de styrende for det. Som de bærende principper i det dobbelte bogholderi betyder det også, at de skal gives lige stor opmærksomhed. Det vil sige, at du altid skal huske at kreditere og debitere beløb, der er præcis lige store.

Lad os tage et eksempel:
Køber en bager et ton mel til 2500 kr., som tages fra kassen, skal beløbet krediteres i kassen og debiteres i udstyr.

DebetKredit
Kasse2.500 kr.
Udstyr2.500 kr.

Det er nemlig vigtigt for hele tiden at holde balance i regnskabet, så det stemmer. Hvis du ikke selv ved, hvordan du gør, så find en revisor, som kan hjælpe dig med at bogføre korrekt.

Det er super nemt at oprette en kreditnota i Dinero, se bare her.

Spørgsmål & svar

Hvad er kredit?

Kredit angiver en bevægelse, når penge forlader kontoen. Eftersom det angiver den negative side af en balance, betyder det altså, at en konto krediteres, når et negativt beløb føres ind på kontoen.

Hvad betyder 2 måneders kredit?

Det betyder at du kan vente med at betale til to måneder efter, du har modtaget produktet eller serviceydelsen.

Hvad er en kredit nota?

En kreditnota kan sendes afsted, hvis køber ønsker ændringer på en tidligere sendt faktura, eller hvis du har lavet en fejl på en sendt faktura.

Hvad er debet og kredit?

Debet anvendes når en debetkonto tilskrives penge. Kredit anvendes når en kreditkonto tilskrives penge. Beløb på debet og kredit vil altid være det samme.

Læs eventuelt også om factoring og hvilke kreditmuligheder det giver.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram