Gældsbrev

Et gældsbrev er et dokument, der er juridisk bindende. Det er en skriftlig aftale, der bliver indgået mellem to eller flere parter. Et gældsbrev er begge parters dokumentation for, at den ene har lånt penge af den anden. I gældsbrevet vil det typisk også være angivet, hvordan tilbagebetalingen skal foregå.

  • Læsetid: 2 minutter

  • Sidst opdateret 26/07/2021


Hvad er et gældsbrev?

Et gældsbrev er lig med en skriftlig aftale om et lån mellem to parter. Det er et juridisk bindende dokument, som også tjener som dokumentation for, at der har fundet et lån sted. Betingelserne for lånet vil typisk også være angivet i gældsbrevet.

Låner en datter penge af sin far, til noget større som f.eks. hus, bil eller lignende, kan de med fordel lave et gældsbrev. Heri bliver det angivet, hvor mange penge datteren skylder sin far, og hvilken indbyrdes aftale de har lavet i forhold til, hvornår og hvordan hun skal betale pengene tilbage. Er det ved at betale et fast månedligt beløb? Eller et beløb hvert kvartal? Hvor længe har hun til at betale sin far tilbage?
Et gældsbrev er juridisk bindende på samme vis som andre skriftlige aftaler.

Hvad gør et gældsbrev gyldigt?

Begge parter skal underskrive gældsbrevet, før det er gyldigt. Det vil altså sige, at både låntager og långiver skal sætte sin underskrift på. Der er ingen krav til, hvordan et gældsbrev skal udformes som sådan. I princippet kan du nøjes med at skrive, hvor mange penge X skylder Y, og hvornår pengene senest skal være betalt tilbage.

Formkrav er der ingen af. Men det er altid en god ide at skrive, at der er tale om et gældsforhold. Så risikerer du ikke, at SKAT betragter det som en gave eller en overførsel af penge. Så begynder SKAT nemlig at indkræve afgift eller skat af pengene.

Kan du selv udforme et?

Ja, det kan du i princippet godt. Du kan sagtens selv udarbejde et gyldigt gældsbrev, der lever op til kravene, som hersker på området. Du skal bare huske at have information med om låntager og långiver, beløbets størrelse og sidst men ikke mindst en underskrift fra både dig og den anden part. Så har I indgået en juridisk bindende skriftlig aftale og et gældsbrev.

Du kan lave dit gældsbrev helt fra bunden af, finde hjælp i forskellige skabeloner på nettet eller søge om professionel advokatbistand. Er du usikker på, hvordan du skal gribe det an, kan du søge hjælp hos din revisor eller din private økonomiekspert og få gode råd med på vejen.

Husk altid at få lavet flere eksemplarer af gældsbrevet. Så er der både en kopi til låntager og en kopi til långiver, der begge har brug for et stykke papir som dokumentation for aftalen.

Skabelon til gældsbrev

Skabelonen vil ofte indeholde:

  • Debitor– og kreditoroplysninger
  • Beløb
  • Eventuel dato for tilbagebetaling

Bemærk: Et gældsbrev er kun relevant for dig, der er ejer af et selskab (fx ApS) og låner penge fra dig selv til dit selskab. Gældsbrevet er ikke relevant for personlige virksomheder (fx enkeltmandsvirksomheder) – her må man indskyde penge uden et gældsbrev.

Download skabelonen

Gældsbrev skabelon

Skabelon til gældsbrev: Få en gratis skabelon. Du tilmelder dig samtidigt Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel/skabelon har kun til formål at orientere og skal ikke ses som juridisk rådgivning.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram