Iværksætter

En iværksætter er synonym for en selvstændig. Starter du egen virksomhed op, får du titlen iværksætter. Du kan være iværksætter indenfor alverdens forskellige brancher, og titlen iværksætter er en moderne betegnelse for alle dem, der starter sin egen virksomhed op.

  • Læsetid: 11 min.

  • Sidst opdateret 12/06/2024


Ansøg Dineros iværksætterlegat som iværksætter

Hvad er en iværksætter?

En iværksætter er en person, som har startet egen virksomhed. Ofte bruges også ‘selvstændig’ om dem, der starter deres egen forretning. I dag bliver den mere moderne betegnelse, ‘iværksætter’ i højere grad brugt. begreberne selvstændig og iværksætter dækker altså over det samme – og kalder du dig det, er du sådan en, der starter din egen virksomhed op.

Betegnelsen iværksætter betyder en person, der sætter noget i gang. En, som iværksætter noget. Det er der i princippet mange, der gør, men betegnelsen iværksætter bruges i langt de fleste tilfælde om en, der starter sin egen forretning.

Desværre er iværksætter ikke det første, mange tænker, når de overvejer, “hvad kan jeg blive?”. Det er synd, da det giver mange muligheder og kompetencer, du kan bruge i dagligdagen.

Som iværksætter skal man huske at overholde ophavsretten og reglerne om copyright, så man ikke ender i en masse problemer, fordi man i kampens hede har fået stjålet en anden persons logo – eller fordi en anden måske shanghajer dit logo.

En del af det at være iværksætter er også at ansætte medarbejdere, når virksomheden begynder at få succes. Det er dog også nogle gange nødvendigt at opsige en medarbejder, hvis man oplever tilbagegang.

Dinero er et godkendt regnskabsprogram

Alle pakker i Dinero er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Fokusér 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.

Hvem kan blive iværksættere?

Det kan alle i princippet. Men det kræver, at du har en idé, som du kan føre ud i livet. Har du eksempelvis en idé til et produkt, som du gerne vil fremstille og sælge, eller en ydelse, som du gerne vil tilbyde, kan du vælge at gå iværksættervejen.

Du skal være 18 år, før du kan starte en virksomhed. Men du kan sende en ansøgning til Familieretshuset om at blive ung iværksætter. Det kan du gøre, fra du er 15 år.

Hvordan bliver du iværksætter?

Hvis du har en idé, som du gerne vil forfølge, skal du først og fremmest overveje, hvilken type virksomhed, som du gerne vil etablere. Der er nemlig forskel på, om du opretter et anpartsselskab (ApS), en enkeltmandsvirksomhed eller et iværksætterselskab (også kaldet IVS, som dog ikke længere kan oprettes)

Der er forskellige krav knyttet til de forskellige typer af virksomheder – både når vi taler om størrelse på startkapital og på hæftelse.

Hvad er et iværksætterselskab (IVS)?

En af de tidligere muligheder for at starte op som selvstændig var at etablere et iværksætterselskab. Et iværksætterselskab forkortes IVS – og selskabsformen havde da sine fordele, men er ikke længere mulig at oprette.

Ved et IVS bestemte du i princippet selv, hvor mange penge du ville skyde i din virksomhed. Kravet lød på maksimum 49.999 kr. i startkapital og minimum 1 kr., så om du ville skyde 5.000 eller 40.000 kr. i din virksomhed fra start, var op til dig selv.

Som indehaver af et IVS skal du overholde nogle krav: Indtil din egenkapital har nået en størrelse på 50.000 kr., skal du hvert eneste år spare 25 % op af det årlige overskud. Først når din egenkapital er på mere end de 50.000 kr., har du ret til at tage det årlige overskud ud af virksomheden. Det gyldne tal 50.000 kr. giver dig også mulighed for at omdanne dit iværksætterselskab til et anpartsselskab (ApS), hvor der er et krav om en kapital på 40.000 kroner.

Du hæfter ikke personligt, når du stifter et iværksætterselskab. Skulle du gå konkurs, kan du kun miste det, som du har skudt i din virksomhed. Din personlige formue sættes ikke på spil med et IVS.

Obs.: Grundet ændring i lovgivningen er det altså ikke længere muligt at stifte et IVS.

Læs også om iværksætterkonto.

Regeringen er d. 12/6 kommet med et udspil til en ny iværksætterstrategi.

Oftest stillede spørgsmål

En iværksætter kaldes også for selvstændig, og det er en person, der har startet egen virksomhed – uanset om det er en personlig ejet virksomhed eller et selskab.

Du kan være iværksætter på både deltid og fuldtid. Du er en iværksætter, uanset om du arbejder 5 eller 37 timer om ugen i din virksomhed.

Iværksætteri er betegnelsen for det at starte egen erhvervsvirksomhed samt generelt at udvise initiativ og sætte nye aktiviteter i gang.

Ja, alle kan blive iværksættere og starte egen virksomhed.

Der kan være forskel på, hvad der er muligt at starte, men alle kan fx starte en enkeltmandsvirksomhed og blive iværksætter. Det er dog vigtigt, du har gjort dit forarbejde og har styr på ting som fx erhvervskonto og regnskabsprogram samt en forretningsplan, så du kommer godt fra start.

En god iværksætter er en person, der starter en virksomhed, som får succes. Succes kan være alt fra at kunne udbetale løn til iværksætteren selv til at vokse sig stor og have mange ansatte. Mange vurderer også en god iværksætter på antallet af virksomheder denne har lavet og solgt.

En iværksætter laver alt mellem himmel og jord. Alle med en selvstændig virksomhed er nemlig en iværksætter, uanset om du sælger fysiske produkter og tjenesteydelser, eller om der udelukkende er tale om digitale ydelser og varer.

Iværksættere kan fx være udvikler, vvs’er, tekstforfatter, elektriker, smed, kafferister, sanger, hundeklipper, frisør, designer og møbelsnedker.

En iværksættervirksomhed er en virksomhed, der er startet af en iværksætter – det vil altså sige alle virksomheder. Der er typisk tale om mindre virksomheder, der ikke har vokset sig store, men en iværksættervirksomhed kan fx sagtens have ansatte og importere/eksportere varer.

Der findes mange forskellige typer iværksættere, men overordnet kan de inddeles i tre slags; entreprenør, intraprenør og vækstiværksætter.

En entreprenør er typen, der starter virksomheder op helt fra bunden og selv driver dem som selvstændig.

En intraprenør er typen i en allerede etableret virksomhed, som starter nye forretningsområder sammen med sin arbejdsgiver. Det er typisk som en del af virksomheden (en form for datterselskab), men det kan også være, at iværksætteren starter sin egen virksomhed inden for et nyt forretningsområde i samarbejde med sin gamle arbejdsgiver.

Vækstiværksætteren får en nyetableret virksomhed til at opleve en usædvanlig vækst i løbet af meget kort tid – det kan være målt i omsætning og/eller ansatte. Denne type virksomheder kaldes også for gazeller.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram