Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Iværksætter

En iværksætter er et synonym for selvstændig. Starter du egen virksomhed op, får du titlen iværksætter. Du kan være iværksætter inden for alverdens forskellige brancher, og titlen iværksætter er en moderne betegnelse for alle de, der starter sin egen virksomhed op.

Hvad er en iværksætter?

Tidligere var det mere almindeligt at anvende titlen selvstændig om de, der startede deres egen forretning. I dag bliver den mere moderne betegnelse iværksætter i højere grad brugt. Selvstændig og iværksætter dækker over det samme. Nemlig en, der starter sin egen virksomhed op.

Betegnelsen iværksætter kommer af betydningen af en person, der sætter noget i gang. En, som iværksætter noget. Det er der i princippet mange, der gør, men betegnelsen iværksætter bruges i langt de fleste tilfælde om en, der starter sin egen forretning.

Noget man også skal huske som iværksætter, det er at overholde ophavsretten og copyright. Så man ikke ender ud i en masse problemer, fordi man har fået stjålet en anden persons logo, eller de måske stjæler dit logo.

Hvem kan blive iværksættere?

Det kan alle i princippet. Men det kræver, at du har en ide, som du kan føre ud i livet. Har du eksempelvis en ide til et produkt, som du gerne vil fremstille og sælge, eller en ydelse, som du gerne vil tilbyde, kan du vælge at gå ad iværksætter-vejen.

Hvordan bliver du iværksætter?

Hvis du har en ide til en virksomhed, som du gerne vil forfølge, skal du først og fremmest overveje, hvilken type af virksomhed, som du gerne vil etablere. Der er nemlig forskel på, om du opretter et anpartsselskab (ApS), en enkeltmandsvirksomhed eller et iværksætterselskab (IVS).

Der er forskellige krav knyttet til de forskellige typer af virksomheder. Både når det kommer til parametre som størrelsen på startkapital og hæftelse.

Hvad er et iværksætterselskab (IVS)?

Vil du gerne være selvstændig, er en af dine muligheder at etablere et iværksætterselskab. Et iværksætterselskab bliver forkortet som IVS, og det har flere fordele.

Du bestemmer i princippet selv, hvor mange penge du vil skyde i din virksomhed. Kravet lyder på maksimum 49.999 kr. i startkapital og minimum 1 kr., om du så vil skyde 5.000 eller 40.000 kr. i din virksomhed som en start, er op til dig selv.

Indtil din egenkapital har nået en størrelse på 50.000 kr., skal du hvert eneste år spare 25 % op af det årlige overskud. Først når din egenkapital er på mere end de 50.000 kr., har du ret til at tage det årlige overskud ud af virksomheden. Det gyldne tal 50.000 kr. giver dig også mulighed for at omdanne dit iværksætterselskab til et anpartsselskab (ApS).

Du hæfter ikke personligt, når du stifter et iværksætterselskab. Skulle du gå konkurs, kan du kun miste det, som du har skudt i din virksomhed. Din personlige formue sættes ikke på spil, hvis du vil prøve chancen som iværksætter med et IVS.

Se også Egenerklæring til stiftelse af et Iværksætterselskab

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 22/11/2019

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?