Iværksætter

En iværksætter er et synonym for en selvstændig. Starter du egen virksomhed op, får du titlen iværksætter. Du kan være iværksætter indenfor alverdens forskellige brancher, og titlen iværksætter er en moderne betegnelse for alle dem, der starter sin egen virksomhed op.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 19/09/2022


Ansøg Dineros iværksætterlegat som iværksætter

Hvad er en iværksætter?

Tidligere var det mere almindeligt at bruge titlen ‘selvstændig’ om dem, der startede deres egen forretning. I dag bliver den mere moderne betegnelse, ‘iværksætter’ i højere grad brugt. begreberne selvstændig og iværksætter dækker altså over det samme – og kalder du dig det, er du sådan en, der starter din egen virksomhed op.

Betegnelsen iværksætter betyder en person, der sætter noget i gang. En, som iværksætter noget. Det er der i princippet mange, der gør, men betegnelsen iværksætter bruges i langt de fleste tilfælde om en, der starter sin egen forretning.

Som iværksætter skal man huske at overholde ophavsretten og reglerne om copyright, så man ikke ender i en masse problemer, fordi man i kampens hede har fået stjålet en anden persons logo – eller fordi en anden måske shanghajer dit logo.

En del af det at være iværksætter er også at ansætte medarbejdere, når virksomheden begynder at få succes. Det er dog også nogle gange nødvendigt at opsige en medarbejder, hvis man oplever tilbagegang.

Hvem kan blive iværksættere?

Det kan alle i princippet. Men det kræver, at du har en idé, som du kan føre ud i livet. Har du eksempelvis en idé til et produkt, som du gerne vil fremstille og sælge, eller en ydelse, som du gerne vil tilbyde, kan du vælge at gå iværksættervejen.

Du skal være 18 år, før du kan starte en virksomhed. Men du kan sende en ansøgning til Familieretshuset om at blive ung iværksætter. Det kan du gøre, fra du er 15 år.

Hvordan bliver du iværksætter?

Hvis du har en idé, som du gerne vil forfølge, skal du først og fremmest overveje, hvilken type virksomhed, som du gerne vil etablere. Der er nemlig forskel på, om du opretter et anpartsselskab (ApS), en enkeltmandsvirksomhed eller et iværksætterselskab (også kaldet IVS, som dog ikke længere kan oprettes)

Der er forskellige krav knyttet til de forskellige typer af virksomheder – både når vi taler om størrelse på startkapital og på hæftelse.

Hvad er et iværksætterselskab (IVS)?

En af de tidligere muligheder for at starte op som selvstændig var at etablere et iværksætterselskab. Et iværksætterselskab forkortes IVS – og selskabsformen havde da sine fordele, men er ikke længere mulig at oprette.

Ved et IVS bestemte du i princippet selv, hvor mange penge du ville skyde i din virksomhed. Kravet lød på maksimum 49.999 kr. i startkapital og minimum 1 kr., så om du ville skyde 5.000 eller 40.000 kr. i din virksomhed fra start, var op til dig selv.

Som indehaver af et IVS skal du overholde nogle krav: Indtil din egenkapital har nået en størrelse på 50.000 kr., skal du hvert eneste år spare 25 % op af det årlige overskud. Først når din egenkapital er på mere end de 50.000 kr., har du ret til at tage det årlige overskud ud af virksomheden. Det gyldne tal 50.000 kr. giver dig også mulighed for at omdanne dit iværksætterselskab til et anpartsselskab (ApS), hvor der er et krav om en kapital på 40.000 kroner.

Du hæfter ikke personligt, når du stifter et iværksætterselskab. Skulle du gå konkurs, kan du kun miste det, som du har skudt i din virksomhed. Din personlige formue sættes ikke på spil med et IVS.

Obs.: Grundet ændring i lovgivningen er det altså ikke længere muligt at stifte et IVS.

Læs også om iværksætterkonto.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram