Kreditorbogholderi

Et kreditorbogholderi er en del af en virksomheds bogholderi. Det findes typisk i større virksomheder, der skal holde styr på flere fakturaer og leveringer, end du vil se i mindre virksomheder.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 06/01/2021


Hvad er et kreditorbogholderi?

Når du har en virksomhed, er det vigtigt at holde styr på, hvem du skylder penge. Et kreditorbogholderi er en del af bogholderiet i en virksomhed. Den har til opgave at holde styr på at betale kreditorer for de ydelser, som de leverer. Helt afhængigt af virksomhedens størrelse kan kreditorbogholderiet være en selvstændig del af hele firmaets bogholderi, eller det kan fungere som en integreret del af samme.

Hvis din virksomhed har mange kreditorer, giver det god mening at oprette et kreditorbogholderi, mens det ikke er nødvendigt, såfremt du let kan bevare overblikket over dine kreditorer, hvis din virksomhed er af en mindre størrelse.

Hvad er en kreditor?

Men hvad er en kreditor egentlig? En kreditor er en fysisk eller juridisk person, som har leveret en vare eller en ydelse og derfor har en betaling til gode. Når du låner låner penge i banken, er banken din kreditor, da du skal betale for den ydelse, som du har fået. I dette tilfælde vil der sædvanligvis være tale om et lån.

Som kreditor skal du opfylde en lang række af krav. Det kan handle om at overholde en leveringsaftale eller andet, som er vigtigt både for kundeforholdet, men også i forhold til juridiske konsekvenser. Som kreditor må du eksempelvis ikke blot tage den rente, som du ønsker, eller kræve horrible beløb i rykkergebyrer.

Hvad er en debitor?

Men du kan naturligvis ikke snakke om at være kreditor, hvis du ikke tager fat i dens modsætning, nemlig debitor. I foregående eksempel med banklånet er banken kreditor, mens låntager er debitor. Og som kreditoren har forpligtelser, har debitoren også forpligtelser.

Låntager skal sørge for at betale de lånte penge tilbage i overensstemmelse med planen, som vedkommende har lavet med banken. Hvis det ikke sker, har kreditor en række af sanktionsmuligheder for at kunne indkræve det skyldige beløb. Der kan blive tale om inkassokrav eller i sidste ende en fogedsag.

Hvem har brug for et kreditorbogholderi?

Vi har været inde på, at et rent kreditorbogholderi kun er nødvendigt i virksomheder, der har et stort behov for at holde styr på sine kreditorer. En virksomhed, som handler mange varer og derfor konstant skal forholde sig til en lang række af fakturaer. Her kan det være på sin plads, at bogholderiet har en særskilt enhed, som tager sig af netop disse ting. Du kan også finde en lokal revisor, som kan hjælpe dig.

Et kreditorbogholderi har sædvanligvis en bogholder ansat, som har en såkaldt controller-funktion. Her er der tale om en ekstra sikring af virksomhedens udgifter, idet controlleren skal tjekke de indkomne fakturaer og se til, at de rent faktisk repræsenterer netop de varer, som virksomheden har modtaget. I øvrigt er det naturligvis også vigtigt at huske på, at kreditorbogholderiet også skal sørge for at betale de indkomne forpligtelser.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram