Bogholderi

Et bogholderi er en afdeling i en virksomhed, som står for hele den økonomiske styring og bogføring af bilag. Bogholderiet håndterer alle virksomhedens aktiviteter, så der er et fast greb om regnskabet.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 06/10/2021


Hvad er et bogholderi?

I enhver virksomhed skal der føres regnskab. Det er en bogholderi opgave. Og afdelingen sikrer, at en virksomheds bogføring laves efter alle kunstens regler. Bogholderiet sørger for at holde styr på din virksomheds indtægter og udgifter, blandt andet kredit- og debitorfakturaer, løn, moms og alle bilag.

Økonomien er afgørende for langt de fleste virksomheder, og derfor er bogholderiet også en vigtig funktion. Med hjælp fra bogholderiet kan du være sikker på, at bogføringen anføres korrekt, og at alle dele af økonomien får den nødvendige hjælp. Det er også her, der bliver ført kontrol og fulgt op på virksomhedens økonomiske resultater.

Når man ser på bogholderi, så er de to mest velkendte former finansbogholderi og kreditorbogholderi.

Når man ser på bogholderi, så bliver der nogle gange også snakket om, bogføringssystemer. Og et bogføringssystem er simpelt nok en system der bruges til at holde styr på udgifter og indtægter for en virksomhed.

Hvad laver et bogholderi?

En virksomheds bogholderi holder styr på medarbejderløn, hvad virksomheden har tjent og forbrugt og alle bilagene i forbindelse med det. De fører regnskab med hele virksomhedens økonomiske aspekter, så der altid holdes et klart overblik over finanserne. Bogføring stammer fra mange år tilbage, og på den tid førte bogholderen alt ind i en stor bog. Deraf navnet.

Bogholderiet sørger for, at der er system i bilagene, og at alt er korrekt anført. Dermed at alt kan dokumenteres over for myndighederne. Bogholderiet er en del af støttestaben i en organisationsstruktur.

Hvem har brug for et bogholderi?

Uanset branche er det nødvendigt at lave regnskab og bogføring, hvis en virksomhed har en omsætning.

Hvis du ejer en virksomhed og ikke selv er god til regnskabsdelen, kan det være en god idé at få et bogholderi til at klare den del. Det kan i sidste ende vise sig at være en rigtig god investering. Du kommer ikke til at bruge unødig meget tid på administrative arbejdsopgaver, som et bogholderi kan lave på den halve tid. Desuden er det også meget vigtigt, at bogføringen foregår korrekt. Der er nemlig visse krav fra SKAT og andre instanser i forhold til, hvilke informationer der skal indgå i bogføringen.

Outsource hele eller dele af din bogføring

Hvis en virksomhed ikke har sin egen afdeling med et bogholderi, kan den få ekstern hjælp til det. Der findes efterhånden mange virksomheder, der har specialiseret sig i at føre regnskab og bogføring. De tilbyder derfor deres bogholderi som en service til eksempelvis små og mellemstore virksomheder uden en bogholder.

Måske kan du eller en af dine medarbejdere selv varetage dele af virksomhedens bogføring, mens I får professionel hjælp til den resterende del. Du kan også outsource hele den del til et eksternt bogholderi, så du er sikker på, at der er styr på det. Find en lokal revisor her.

Spørgsmål & svar

Hvad er bogholderi?

Det er bogholderi-afdelingen i en virksomhed, som sørger for at regnskabet bliver holdt, som det skal og følger de fastlagte regler.

Hvad laver et bogholderi?

Et bogholderi laver mange forskellige ting, men bl.a. posteringer af bilag, udsendelse af faktura og andre ting.

Hvem har brug for et bogholderi?

Alle virksomheder skal føre regnskab, men det er typisk kun mellemstore og store virksomheder som har en reel bogholder-afdelinger.

Hvordan outsourcer man sit bogholderi?

Rigtigt mange mindre små og mellemstore virksomheder vælger at outsource deres bogholderi til et regnskabsprogram som Dinero eller E-conomic.

Hvad er et bogføringssystem?

Et bogføringssystem, også kaldet et regnskabsprogram, er et system hvor du kan uploade bilag, sende fakturaer og generelt styre din virksomheds økonomi.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram