Lønindeholdelse – Hvad er lønindeholdelse?

Lønindeholdelse er en måde at inddrive gæld på. Det er kun Skattestyrelsen, der har ret til at anvende metoden. Har du gæld til det offentlige, som du enten ikke kan eller ikke er villig til at betale, kan Skattestyrelsen ved hjælp af lønindeholdelse ‘holde løn tilbage’ og tage penge fra dig, inden du selv får din løn udbetalt.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 21/07/2022


Hvad er lønindeholdelse?

Gæld til det offentlige er en alvorlig sag, og det er praktisk talt umuligt at slippe udenom. Skattestyrelsen kan som de eneste gøre brug af den strenge metode lønindeholdelse. Skattestyrelsen er berettiget til at drive gæld ind ved hjælp af lønindeholdelse, når du skylder penge til det offentlige og misligholder jeres aftale om tilbagebetaling.

Hvis du enten ikke har råd eller modsiger dig at betale de penge tilbage, som du skylder til det offentlige, kan de få fingrene i deres penge på anden vis. Med Skattestyrelsens ret til lønindeholdelse kan du blive trukket i løn for at betale dine afdrag på din gæld til det offentlige.

Det foregår på den måde, at Skattestyrelsen beregner et beløb, som de hver måned snupper af din lønindkomst, inden pengene kommer til udbetaling på din konto. Du er altså her ikke selv herre over, hvor stor en rate som de inddriver hver måned, og du kan ikke vælge at lade være at betale. De tager ganske enkelt selv pengene fra din løn.

Du skal betale gebyr

Hvis Skattestyrelsen holder noget af din løn tilbage på grund af gæld, kommer der også et gebyr oveni gælden.

Hvis de går i gang med lønindeholdelse, lægger de et gebyr på 300 kr. oveni gælden. Gebyret pålægges, når de går i gang med at trække din gæld fra lønnen.

Hvilke former for gæld er der tale om?

Skattestyrelsen kan gøre brug af lønindeholdelse ved alle former for offentlig gæld. Det drejer sig om alt fra parkeringsbøder og TV-licens til restskat eller gæld til studielån. Alle former for gæld til det offentlige er omfattet af retten til at inddrive penge ved hjælp af lønindeholdelse.

Så få hellere betalt din fartbøde eller dit bidrag til dit barns institution. Ellers bliver pengene alligevel trukket på anden og mere uforudsigelig vis.

Hvor mange penge bliver trukket?

Der er ikke en fast sats for hvor mange penge, der bliver snuppet fra månedslønnen. Det afhænger af din økonomi.

Skattestyrelsen vil forud for lønindeholdelse gerne vide, hvor meget du betaler i husleje hver måned. De beder dig også udfylde et skema med information om dine faste omkostninger. Når de kender dine tal, vil de beregne, hvor meget din økonomi kan bære, at de trækker af din løn.

Udfylder du ikke de skemaer, som de beder dig udfylde, vurderer de selv hvor meget, som de tager af din løn hver måned. De sætter ganske enkelt din skattesats op, så det offentlige kan få de penge, som du skylder.

Hvornår sætter lønindeholdelse ind?

Hvis du har gæld til det offentlige, vil der blive udarbejdet en tilbagebetalingsplan. Følger du den, er der ingen ko på isen.

Stopper du med at betale dine afdrag på gælden, vil du til at starte med modtage en række rykkere. Får det dig heller ikke ud af starthullerne, og får du ikke lavet en acceptabel aftale eller tilbagebetalingsplan, vil sagen ryge videre til Skattestyrelsens Inddrivelsescenter. De iværksætter så en proces med lønindeholdelse hver eneste måned, til du har betalt hele din gæld.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram