Oplysningsskemaet

Oplysningsskema er det nye ord for selvangivelse. Det er ud fra dit oplysningsskema, at din årsopgørelse bliver opgjort. Du har adgang til dit oplysningsskema via Skattestyrelsens hjemmeside.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 18/01/2023


Hvad er et oplysningsskema?

Hvert eneste år bliver der udregnet en årsopgørelse over, hvad du har haft af skattepligtige indtægter gennem årets løb, og hvad du kan trække fra grundet fradrag, renter eller andet. Årsopgørelsen er den endelige udregning, der klarlægger, hvorvidt du skal have penge tilbage i skat, eller om du skal af med penge for, at regnskabet kan gå op. 

Årsopgørelsen bliver regnet ud på baggrund af dit oplysningsskema. Der bliver automatisk udarbejdet et oplysningsskema til dig, og du vil få besked fra Skattestyrelsen, når dit oplysningsskema ligger klar til dig.

Derefter har du pligt til at gå dit oplysningsskema igennem og tjekke, om alt er kommet med, og om der er nogle tal, der skal justeres.

Oplysningsskemaet gik tidligere under navnet selvangivelse – og selvom mange oplysninger i dag kommer med i dit oplysningsskema helt automatisk, skal du stadig være opmærksom på, om du skal have ændret eller tilføjet noget deri.

Bruger du Dinero? Så kan vi beregne alle tal til dig med Skatteopgørelsen, så de er lige til at kopiere ind.

Hvad skal du selv taste ind i dit oplysningsskema?

Der er nogle ting, du selv skal være opmærksom på at få tastet ind i dit oplysningsskema. Det omfatter: 

Derudover er det en god ide at tjekke op på renter og pension samt betaling til a-kasse og fagforening.

Hvad er et befordringsfradrag?

En af de ting, du selv skal sørge for at få med i dit oplysningsskema, er befordringsfradraget. Har du mere end 12 km til dit arbejde hver vej, kan du få fradrag for din kørsel til og fra arbejde. Det kaldes for et befordringsfradrag. 

Befordringsfradraget bliver ikke automatisk tastet ind i dit oplysningsskema – det skal du selv sørge for at få gjort.

Hvad består udgifter til småfornødenheder af?

Har du været ude at rejse med dit arbejde i årets løb? Så er du formentlig også berettiget til fradraget, der går under navnet udgifter til småfornødenheder. For hver dag du er afsted i mere end 24 timer, kan du få 138,75 kroner (i 2023) til at dække dine udgifter til småfornødenheder.

Du skal ikke kunne dokumentere de udgifter, du har haft til småfornødenheder ved hjælp af kvitteringer eller andet. 

Renter og pension samt betaling til a-kasse og fagforening

Dine oplysninger fra banken, pensionsselskabet, a-kasse samt fagforening bliver automatisk sendt til Skat. Men vær obs., hvis du har optaget et nyt lån, ændret på dine pensionsindbetalinger eller skiftet fagforening eller a-kasse. 

I så fald bør du altid selv sørge for at gennemgå dit oplysningsskema, så de rigtige informationer kommer med i årsopgørelsen. 

Find dit oplysningsskema på Skattestyrelsens hjemmeside

Du kan logge dig på TastSelv på Skattestyrelsens hjemmeside og få adgang til dit oplysningsskema og alle dine oplysninger. 

Dit oplysningsskema består af information fra blandt andet din arbejdsgiver, din bank og din fagforening. Og igen: Husk, at det er dit eget ansvar at få justeret oplysningerne i dit oplysningsskema løbende, hvis der er kommet nogle ændringer til gennem årets løb.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram