Hvad er et pantebrev?
Et pantebrev oprettes ved køb af fast ejendom for at sikre, at långiver, som låner pengene til køber, har en sikkerhed for sine penge i form af pant i din ejendom. Har du prøvet at låne penge til et boligkøb, har du med sikkerhed stiftet bekendtskab med det juridiske dokument, som går under navnet pantebrev.
Køber du en bolig, vil du højst sandsynligt optage et boliglån i banken. Banken fungerer altså her som långiver, mens du som køber fungerer som låntager.
For at give banken en sikkerhed for de penge, som du låner, bliver der så oprettet et pantebrev, som bliver tinglyst. Her stiller du så at sige din ejendom som sikkerhed for, at banken får de penge tilbage, som du har lånt til at købe ejendommen. Banken bliver så panthaver i din ejendom.
Afdrager du ikke som aftalt og rettidigt på dit boliglån til banken, kan banken begære tvangsauktion over din ejendom. Det kan banken gøre, fordi banken er panthaver i din ejendom.
Tinglysning af et pantebrev
Et pantebrev skal tinglyses, før det er gyldigt. Opretter du et pantebrev, som du ikke tinglyser, er det altså ugyldigt. Du tinglyser dit pantebrev hos Tinglysningsretten, og det foregår digitalt på www.tinglysning.dk.
Det er ikke gratis at tinglyse, og du skal altid betale for at få tinglyst et pantebrev. Prisen beregnes ud fra en procentsats. Det koster 1,5 % af lånets hovedstol + 1660 kr. at tinglyse et pantebrev.
Findes der forskellige typer af pantebreve?
Ja, det gør der. Der findes fire forskellige former for pantebreve.
Realkreditpantebreve og sælgerpantebreve fungerer på samme måde. De giver begge pant i en ejendom og fungerer som et gældsbrev, hvor køber erkender at skylde penge til realkreditinstituttet/sælgeren. Skadesløsbreve giver bestemt kreditor sikkerhed i en ejendom, og pantebrevet bruges som sikkerhed for fx en kassekredit.
En ejer kan reservere pant i sin ejendom med et ejerpantebrev – og herefter underpantsætte det til fx sin bank. Det bruges som sikkerhed for lån i pengeinstitutter, hvor der er en tinglyst prioritetsstilling. Det indebærer dog ikke i sig selv en pligt til hverken afdrag eller forrentning af et bestemt beløb.
Realkreditpantebreve
Låner du penge hos et realkreditinstitut, vil du normalvis oprette et realkreditpantebrev. Med et realkreditpantebrev medgiver du, at du skylder et givent beløb til realkreditinstituttet, og du giver det på samme tid pant i din ejendom og gør realkreditinstituttet til panthaver i din ejendom.
Ejerpantebrev
Finansierer du et køb af fast ejendom ved at låne penge af eksempelvis din bank, vil der være tale om et ejerpantebrev. Her går du ind og reserverer pant i din ejendom, hvorefter du så at sige underpantsætter det til din bank.
Sælgerpantebreve
Låner du penge til køb af fast ejendom, kan du også låne penge af en anden form for kreditor. Det kan eksempelvis være sælgeren af ejendommen. Et sælgerpantebrev er både dokumentation eller bevis på, at du skylder långiver penge, og at långiver får pant i din ejendom og dermed bliver panthaver. Et sælgerpantebrev kaldes også i nogle tilfælde for et pantebrevslån.
Oftest stillede spørgsmål