Periodeafgrænsningspost

Periodeafgrænsningspost er en term, der anvendes inden for regnskabernes verden. Det er en post i et regnskab, som kan blive relevant at anvende, hvis du har en eller flere poster, der skal med i dit årsregnskab, selvom de først reelt set bliver afholdt i den næste regnskabsperiode.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 31/12/2021


Hvad er en periodeafgrænsningspost?

Når du laver dit årsregnskab, kan det forekomme, at der er en eller flere poster, som er forudbetalt. Altså poster, du betaler for, før de reelt set bliver afholdt. Det kan være alt fra abonnementsaftaler til forudbetalt husleje eller løn.

Sker der det, at du betaler for noget i det indeværende regnskabsår, som reelt set indebærer en periode i det næste regnskabsår. Så kan det blive relevant for dig at gøre brug af periodeafgrænsningsposten.

Din periodeafgrænsningspost kan både indebære udbetalinger lige så vel som indbetalinger. Altså enten penge, som du forudbetaler eller forudbetalte penge, som du modtager.

Hvornår anvender du periodeafgrænsningsposten?

Det gør du, når du betaler eller modtager penge for noget, som reelt set først bliver afholdt i det næste regnskabsår. Er en betaling forudbetalt, men dækker noget inden for det regnskabsår, som du er ved at udarbejde dit regnskab for, er der ingen ko på isen. Det er først, hvis det dækker noget, der forekommer i det næste regnskabsår, at det bliver aktuelt at gøre brug af periodeafgrænsningsposten.

Sådan kan en periodeafgrænsningspost se ud

Hvis du for eksempel betaler et abonnement på en række aviser, som du stiller til rådighed for dine ansatte til daglig, vil du typisk betale for dit abonnement over en længere periode frem for at gøre det månedsvis. Gør du det bagudbetalt og hver eneste måned, vil det sjældent være indviklet. Men det kan det gå hen at blive, hvis du betaler for eksempelvis fire måneder ad gangen.

Tegner du dine abonnementer i november og betaler for fire måneder frem på én gang, så har du her en udgift, der skal føres på periodeafgrænsningsposten. De første to måneder – altså november og december – er gode nok. De sidste to måneder, som du betaler for, – januar og februar – skal derimod føres på anden vis i dit regnskab.

Det er nemlig udgifter, der ikke vedrører regnskabet for det år, som du er ved at lave. Det er en udgift, som vedrører en periode i det næste regnskabsår. Her vil det blive aktuelt at periodisere.

Det samme vil gøre sig gældende, hvis du selv modtager betalinger, som du får i et regnskabsår, men som vedrører et andet regnskabsår. Så skal du også have gang i en periodeafgrænsningspost.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram