Postering

Termen postering har hjemme i et hvert regnskab. Når der bliver lavet en transaktion eller med andre ord en ny registrering af en udgift eller en indtægt, er der tale om en postering. En postering er altså den aktivitet, der foregår i et regnskab, når der enten bliver betalt penge eller modtaget penge.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 06/01/2021


Hvad er en postering?

I et hvert regnskab vil der både være en indgående og en udgående strøm af penge. Ved hver transaktion, og der går penge ud eller ryger penge ind, vil der følge en postering med. Ryger der penge fra kontoen til at betale en regning hos en kreditor, så skal beløbet posteres i regnskabet. Går der penge ind fra en debitor, skal det beløb også posteres i regnskabet.

En postering kan sidestilles med en registrering af en indtægt eller en udgift i et regnskab. For at føre et korrekt og retvisende regnskab skal alle indtægter og udgifter registreres eller med andre ord posteres.

Hvordan foregår postering i praksis?

Hvis du fører regnskab for din virksomhed, opererer du også med termerne debet og kredit. Kredit er lig med de penge, som du krediterer – betaler til kreditorer eller andre skyldnere. Debet er lig med de penge, som du debiterer – altså modtager fra kunder og andre debitorer.

Hver gang du enten debiterer eller krediterer et givent beløb på en af virksomhedens konti, laver du en postering. Find en revisor, som kan hjælpe dig, hvis du ikke føler dig tryg ved det.

Hvad gør du, hvis du laver fejl i din postering?

Kommer du til at bogføre et beløb til en forkert modtager eller kreditor, kan du blive nødt til at foretage en modpostering. Det foregår på den måde, at du ved en debitering får pengene tilbage, og herefter kan du lave en ny postering, hvor du så sender penge til den kreditor, som skulle have haft pengene i første ombæring.

Kommer du til at lave en postering i din bogføring, som slet ikke skulle have været lavet, kunne det være rart, hvis du bare kunne slette din postering. Men det er ikke altid så lige til. Du bliver i stedet nødt til at lave en modpostering. Her bliver det beløb, som du ved en fejl kom til at postere, ført tilbage.

Det dobbelte bogholderi?

Dobbeltpostering er et regnskabsprincip, som er meget anvendt inden for moderne bogføring. Her opererer du med debet og kredit, og når du fører et beløb på debet, fører du altid et tilsvarende beløb på kredit. Det samme foregår den anden vej rundt.

Når du fører et dobbelt bogholderi og registrerer alle beløb både på debet- og kreditsiden, så er det forholdsvis simpelt at tjekke op på, om du har bogført korrekt. De to sider skal nemlig stemme. Ender debetsiden ud med et andet beløb, end der er på kreditsiden, er der noget galt i din bogføring. Det samme gør sig gældende den anden vej rundt.

Ender du eksempelvis ud med et resultat på 50.000 kr. på debetsiden, skal du også gerne ende ud med et resultat på 50.000 kr. på kreditsiden. Så går de to i nul, og det er et tegn på, at du har bogført alle posteringer på begge sider på korrekt vis.

Hvis du vil vide hvordan man udskriver/downloader posteringer klik her.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram