Sidst opdateret 04/04/2022
Læsetid: 2 min.

Resultatbudget

Et resultatbudget er en opgørelse over, hvordan du forventer, at det kommende års resultat kommer til at se ud for din virksomhed. Du laver et skøn over hvor mange indtægter og udgifter, der vil være i virksomheden. Et resultatbudget tager udgangspunkt i de samme poster som en resultatopgørelse.

Resultatbudget skabelon

Hvad er et resultatbudget?

Et budget kan tage mange forskellige former. SKAT hjælper dig med at lave et budget for dine private økonomiske forhold i form af din årlige resultatopgørelse. Men du kan også lave mange forskellige budgetter for din virksomheds økonomi. En af dem er et resultatbudget.

Som med alle andre former for budgetter er et resultatbudget et skøn. Resultatbudgettet er et skøn over det resultat, som din virksomhed kommer ud med i det kommende år. For at lave dit resultatbudget skal du have alle de indtægter og udgifter med. Som du forventer at have i det kommende regnskabsår.

Hvorfor lave et resultatbudget?

Alle former for budgetter har et særligt formål. Nemlig muligheden for at følge op. Hvis du har udarbejdet et resultatbudget, som skyder helt ved siden af, er det nemt for dig at følge op på, hvad årsagen er. Hvorfor fik du mange flere udgifter, end du havde regnet med? Eller hvorfor er dine indtægter pludselig kun halvt så høje, som du havde forventet?

Et resultatbudget er som alle andre budgetter med til at give dig et overblik over din økonomi – hvad enten det så er i virksomhedsregi eller på det private plan. Det gør det nemmere og mere overskueligt for dig at følge med – og også mere lige til at følge op på din økonomi.

Hvordan udarbejder du et resultatbudget?

Der er forskellige metoder, som du kan gå ud fra, når du skal udarbejde et resultatbudget. Hvilken, der passer bedst til din virksomhed, afhænger både af hvilken type af virksomhed, der er tale om, og hvilken størrelse, som din virksomhed har. Her vil vi dykke ned i den direkte metode og den indirekte metode.

Den direkte metode

Hvis du går frem efter den direkte metode, når du udarbejder dit resultatbudget, skal du ikke tage udgangspunkt i en samlet vurdering af din virksomheds omsætning, men derimod bevæge dig ned på produktniveau. Her laver du et resultatbudget baseret på hvert enkelt varenummer, som du forhandler, eller på hver enkelt ydelse, som du tilbyder.

Den direkte metode er primært velegnet til virksomheder, som tilbyder relativt få ydelser eller produkter, da det ellers vil være alt for tidskrævende set i forhold til, hvad virksomheden reelt set får ud af det.

Den indirekte metode

Hvis du derimod vælger at udarbejde dit resultatbudget efter den indirekte metode, skal du ikke se på hvert enkelt produkt eller ydelse, men derimod din virksomheds samlede sortiment eller de mere overordnede produktkategorier. Det kan være en fornuftig løsning at samle dine varer i større grupper, hvis du forhandler mange forskellige slags. Det gør det mindre ressourcekrævende at lave dit resultatbudget.

En ulempe ved at følge den indirekte metode kan være, at der ikke bliver taget højde for de forskellige salgsmønstre, som de forskellige produkter kan have. Det kan du dog imødekomme ved at samle de produkter, der er mest sammenlignelige, i deres egen kategorigruppe.

Opstilling af resultatbudget

Når du foretager en opstilling af resultatbudget, får du en opgørelse over dine forventninger, til det kommende års resultat for din virksomhed.

Det er en rigtig god idé, at opstille et resultatbudget, da det sikrer dig det økonomiske overblik, både før, undervejs og efter budgetårets periode.

Til din opstilling af resultatbudget, kan du bruge enten bruge den direkte eller indirekte metode.

Hvad indeholder et resultatbudget?

Som nævnt tager et resultatbudget udgangspunkt i de samme poster som en resultatopgørelse. Med andre ord indeholder et resultatbudget altså et skøn over, hvor mange indtægter og udgifter der vil være i en virksomhed, i det kommende regnskabsår.

Kort sagt indeholder et resultatbudget et skøn over:

  • Omsætning
  • Faste omkostninger
  • Variable omkostninger.

Skabelon til resultatbudget

Skabelon til resultatbudget: Få en gratis skabelon. Du tilmelder dig samtidigt Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.

"*" indikerer påkrævede felter

Navn*

Dette indlæg er en del af vores ny virksomhed-univers

Spørgsmål & svar

Et resultatbudget viser hvor stor indtjening, som virksomheden har, mens et likviditetsbudget viser hvor mange penge (likvide midler), som virksomheden har. I et resultatbudget bruger omkostninger og indtægter, mens der bruges udbetalinger og indbetalinger i et likviditetsbudget.

Der er to forskellige metoder til at lave resultatbudget – den direkte metode og den indirekte metode.

Var denne artikel nyttig?

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram