Selskabsloven

Selskabsloven regulerer, hvordan danske selskaber skal administreres. Det gælder både i forhold til, hvem der kan stå som ejere, og hvordan kapitalen skal fordeles i det pågældende selskab – samt en del andre regler.

  • Læsetid: under 2 minutter

  • Sidst opdateret 24/04/2020


Hvad er selskabsloven?

Selskabsloven er en lov, der dikterer, hvilke regler danske selskaber skal overholde. For eksempel står der i loven, at ethvert dansk aktieselskab skal have A/S med i sit officielle virksomhedsnavn, og at ethvert dansk anpartsselskab skal have ApS med i sit.

Der er også regler for, hvordan et aktieselskab fx skal ledes med bestyrelse og direktion, samt at der skal opstilles en række af vedtægter, når et aktieselskab bliver stiftet.

Selskaber, der hører ind under selskabsloven

Selskabsloven vedrører ene og alene de danske selskaber. I Danmark kan du oprette to forskellige selskaber, når du vil stifte en virksomhed. Du kan stifte enten et aktieselskab (A/S), eller du kan stifte et anpartsselskab (ApS). 

De andre former for virksomheder, der findes, som eksempelvis enkeltmandsvirksomheder eller interessentskaber, hører ikke ind under selskabsloven. De hører derimod ind under virksomhedsloven. 

Hvad sker der, hvis du ikke overholder selskabsloven?

Ejer du et selskab, og overholder du ikke selskabsloven, kan du blive straffet med en eller flere bøder. Det kan endda gå så galt, at dit selskab bliver tvangsopløst. Her er dog ikke tale om mindre overtrædelser – men overholder du ikke de vigtigste regler i loven, kan du blive dømt til at tvangsopløse dit selskab.

Hvad skal der til for, at et selskab bliver tvangsopløst?

  • Hvis et selskab ikke har den ledelse, som selskabsloven dikterer.
  • Hvis et selskab med revisionspligt har undladt at have en revisor.
  • Hvis et selskab ikke har sendt sin årsrapport til tiden.
  • Hvis et selskab har mistet meget af sin kapital.

Påbud med frist 

For en sikkerheds skyld skal det lige understreges, at du ikke risikerer at skulle tvangsopløse dit selskab, hvis du er lidt for sent ude, når det kommer til at sende din årsrapport ind. Erhvervsstyrelsen sender dig inden da en påmindelse om at få det klaret. 

Fortsætter du med ikke at leve op til selskabsloven – også selvom du får et påbud – kan fælden dog klappe. Og så kan du i værste fald blive tvunget til at opløse dit selskab.

Hvor finder du selskabsloven?

Det er Erhvervsstyrelsen, der har ansvaret for at regulere virksomheder, selskaber og fonde. Når der er nyt om loven, kan du derfor læse mere på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram