Hvad er selskabsloven?
Selskabsloven er en lov, der dikterer, hvilke regler danske selskaber skal overholde. For eksempel står der i loven, at ethvert dansk aktieselskab skal have A/S med i sit officielle virksomhedsnavn, og at ethvert dansk anpartsselskab skal have ApS med i sit.
Der er også regler for, hvordan et aktieselskab fx skal ledes med bestyrelse og direktion, samt at der skal opstilles en række af vedtægter, når et aktieselskab bliver stiftet.
Selskaber, der hører ind under selskabsloven
Selskabsloven vedrører ene og alene de danske selskaber. I Danmark kan du oprette to forskellige selskaber, når du vil stifte en virksomhed. Du kan stifte enten et aktieselskab (A/S), eller du kan stifte et anpartsselskab (ApS).
De andre former for virksomheder, der findes, som eksempelvis enkeltmandsvirksomheder eller interessentskaber, hører ikke ind under selskabsloven. De hører derimod ind under virksomhedsloven.
Hvad sker der, hvis du ikke overholder selskabsloven?
Ejer du et selskab, og overholder du ikke selskabsloven, kan du blive straffet med en eller flere bøder. Det kan endda gå så galt, at dit selskab bliver tvangsopløst. Her er dog ikke tale om mindre overtrædelser – men overholder du ikke de vigtigste regler i loven, kan du blive dømt til at tvangsopløse dit selskab.
Hvad skal der til for, at et selskab bliver tvangsopløst?
- Hvis et selskab ikke har den ledelse, som selskabsloven dikterer.
- Hvis et selskab med revisionspligt har undladt at have en revisor.
- Hvis et selskab ikke har sendt sin årsrapport til tiden.
- Hvis et selskab har mistet meget af sin kapital.
Påbud med frist
For en sikkerheds skyld skal det lige understreges, at du ikke risikerer at skulle tvangsopløse dit selskab, hvis du er lidt for sent ude, når det kommer til at sende din årsrapport ind. Erhvervsstyrelsen sender dig inden da en påmindelse om at få det klaret.
Fortsætter du med ikke at leve op til selskabsloven – også selvom du får et påbud – kan fælden dog klappe. Og så kan du i værste fald blive tvunget til at opløse dit selskab.
Krav om selskabskapital
I selskabsloven står der, at der er et krav om selskabskapital. Det betyder, at du skal indskyde kapital i dit selskab, når du opretter det. Kapitalen kan enten være i form af kontanter eller ejendele af tilsvarende værdi, og du hæfter som ejer for beløbet. Det betyder, at hvis dit selskab skulle gå konkurs, risikerer du kun at miste dit indskud.
Selskabsloven stiller følgende krav til størrelsen af indskuddet i selskabet:
- Anpartsselskab (ApS): Krav på indskud svarende til mindst 40.000 kr
- Aktieselskab (A/S): Krav på indskud svarende til mindst 400.000 kr
Stiftelse af et selskab kræver et stiftelsesdokument
Virksomhedens stiftere skal udfylde og underskrive et stiftelsesdokument, før de kan oprette et selskab. Det skal indeholde en række obligatoriske oplysninger og uploades på virk.dk, så det er tilgængeligt for Erhvervsstyrelsen.
Stiftelsesdokumentet skal indeholde en række ting, og det er en betingelse for overhovedet at få et CVR-nummer og blive momsregistreret. Der er forskellige krav til de forskellige selskabstyper – fx er der flere krav ved oprettelse af et ApS.
Hvor finder du selskabsloven?
Det er Erhvervsstyrelsen, der har ansvaret for at regulere virksomheder, selskaber og fonde. Når der er nyt om loven, kan du derfor læse mere på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.